Компанията ще се стреми да поддържа намалените цени на продуктите си

site.btaРешихме да работим изцяло с българско мляко, заяви пред БТА изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум"

Решихме да работим изцяло с българско мляко, заяви пред БТА изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум"
Решихме да работим изцяло с българско мляко, заяви пред БТА изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум"
Изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" ЕАД Владимир Русев. Снимка: "Ел Би Булгарикум"

Анализът на финансовите показатели на "Ел Би Булгарикум" към 30 юни показва устойчива тенденция на стабилно финансово състояние. От началото на годината до края на юни дружеството отчита печалба в размер на 2,738 млн. лв., като за първото тримесечие тя е в размер на 1,215 млн. лв, а за второто – 1,523 млн. лв. Това каза в интервю за БТА изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" ЕАД Владимир Русев, потърсен за коментар във връзка с включването от ЕК и на българското бяло саламурено сирене в списъка на защитените наименования за произход, както и заради предстоящото участие на фирмата на Международното изложение "Агра" в Словения в периода 26 – 31 август.

Приходите на държавното дружество бележат ръст с 25,44 на сто

През първото шестмесечие на 2023 г. приходите на държавното дружество са се увеличили с 2,773 млн. лв. или бележат ръст с 25,44 на сто, съобщи изпълнителният директор на компанията. Основно увеличението на приходите се формира от значително повишеното търсене на продуктите на "Ел Би Булгарикум" във всички канали за дистрибуция - фирмените магазини, търговските вериги - партньори на дружеството, и разносната търговия. Към 30 юни 2023 г. предприятието няма просрочени задължения. Регулярно се погасяват текущите задължения към доставчици и персонала, каза Владимир Русев. Едноличен собственик на капитала на дружеството е "Държавна консолидационна компания" ЕАД.

Изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" оцени добавянето в регистъра на ЕС със защитени наименования за произход на "Българско кисело мляко" и "Българско бяло саламурено сирене" като изключителен успех за целия сектор, за всички по веригата - от млекопроизводители до потребители. Тази защита легитимира продуктите ни като най-висококачествени и разкрива по-широк икономически потенциал. Нашата компания вече предприема стъпки за сертифициране, още повече, че концепцията ни за използване единствено на българско сурово мляко в производството, наложена през март тази година, съвпада с изискванията на стандарта, посочи още Русев. Той каза, че компанията може да се превърне в солиден партньор на българските млекопреработватели по отношение симбиотичните закваски за кисело мляко, съдържащи бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, както и на закваските за сирене, съдържащи бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, на които "Ел Би Булгарикум" е пазител и производител.

Доставчиците на мляко

Една от първите стъпки, които новото ръководство предприе след встъпването си в длъжност, бе да приеме вътрешни правила за избора на доставчици на сурово мляко, каза Русев, който пое поста в края на февруари тази година. Той посочи, че е била свикана вътрешна комисия, която е създала критерии за оценка, осигуряващи обективност на избора на доставчици, а доставките са били диверсифицирани. Ние подкрепяме българските млекопроизводители и решихме да работим изцяло с българско мляко, стремейки се да балансираме между търговския интерес и социалната мисия на компанията, заяви изпълнителният директор на предприятието. По негови данни за първите 4 месеца на годината вносното мляко е било малко над 33 000 тона, а доставчиците са от традиционните Полша, Унгария и Румъния, като цената към момента варира между 0,40 и 0,46 евро с доставката. В актуализираната версия на Бизнес програмата на дружеството са предвидени инвестиции за разкриване на два нови, напълно оборудвани фирмени магазина, каза Русев. В технологичен план, дружеството предвижда модернизиране на линията за разфасоване на кисело мляко, на линията за разфасоване на масло и др.  

В дружеството работят 145 души

Изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" съобщи, че средносписъчният персонален състав на предприятието през второто тримесечие на 2023 г. бележи ръст спрямо първото тримесечие с 13 нови служители и към момента в дружеството работят 145 души. Основните назначения са на оператори в отделните цехове на базата във Видин, шофьори, на съответно квалифицирани кадри в отделните звена на Центъра за научноизследователска и развойна дейност (ЦНИРД), както и в счетоводството на компанията.

Новите пазари

Държавният производител на мляко и млечни продукти планира да разшири географията на присъствието си по света. Сред потенциалните дестинации са Малайзия, Пакистан, Йордания. Русев съобщи, че този месец предстои пускането на българска серия от продукти на пазара в Монголия в резултат на партньорството на българската компания с местната "АПУ Дайри". Предстоят преговори за увеличаване на обемите на продуктите на "Ел Би Булгарикум" на финландския пазар. В другите страни имаме изпратени проби, които в момента са в тестови период и предстои разработване на стратегия за пускането на изцяло българска линия на местните пазари, допълни изпълнителният директор на млечната компания. По думите му има проявен търговски интерес за готовата продукция на предприятието от страни от ЕС като Гърция, Чехия и Германия. Заради нарастващата популярност на здравословното хранене по света, все повече страни и фирми проявяват интерес към неоспоримите качества, които има българското кисело мляко. Основно интерес за придобиване на българския млечен лиценз идва от страни като Индия, Израел, Виетнам, Малайзия и др., каза Русев

Следва пълният текст на интервюто:

-     Господин Русев, неотдавна ЕК одобри включването и на българското бяло саламурено сирене в списъка на защитените наименования за произход. Какви ще са ефектите от това за компанията по отношение на производството и продажбите на сирене и кисело мляко?

-       Добавянето в регистъра на ЕС със защитени наименования за произход на "Българско кисело мляко" и "Българско бяло саламурено сирене" е изключителен успех за целия сектор, за всички по веригата - от млекопроизводители до потребители. Тази защита легитимира продуктите ни като най-висококачествени и разкрива по-широк икономически потенциал. Нашата компания вече предприема стъпки за сертифициране, още повече, че концепцията ни за използване единствено на българско сурово мляко в производството, наложена през месец март тази година, съвпада с изискванията на стандарта. Що се отнася до посочените симбиотични закваски за кисело мляко, съдържащи бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, както и на закваските за сирене, съдържащи бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, на които "Ел Би Булгарикум" е пазител и производител, можем да се превърнем в солиден партньор на българските млекопреработватели.

 

-     Какво показват данните за финансовите резултати на дружеството за първата половина на годината, сравнени със същия период на предходната?

-      Анализът на финансовите показатели на предприятието към 30 юни 2023 г. показва устойчива тенденция на стабилно финансово състояние. През шестмесечието на 2023 г. са реализирани бруто приходи в размер на 13,673 млн. лева, а за същия период на 2022 г. - 10,900 млн. лева. От данните е видно, че приходите са се увеличили с 2,773 млн лв. или бележат ръст с 25,44 на сто. Основно увеличението на приходите се формира от значително повишеното търсене на продуктите на "Ел Би Булгарикум" ЕАД във всички канали за дистрибуция - фирмените магазини на "Ел Би Булгарикум" ЕАД, търговските вериги - партньори на дружеството и разносната търговия. За периода 1 януари 2023 г. - 30 юни 2023 г. "Ел Би Булгарикум" отчита финансов резултат печалба в размер на 2,738 млн. лв., като за първото тримесечие тя е в размер на 1,215 млн. лв, а за второто - 1,523 млн. лв. Към 30 юни 2023 г. предприятието няма просрочени задължения. Регулярно се погасяват текущите задължения към доставчици и персонала. 

 

-    Има ли промяна в експортните дестинации на фирмата и какви са плановете в това отношение? 

-    "Ел Би Булгарикум" ЕАД цели максимално да развива своите дестинации на експорт, добавяйки нови към утвърдените вече такива. Колегите работят системно в тази посока. През последните няколко дни сме в постоянна кореспонденция и очакваме делегация в средата на септември от фирма от Малайзия. Наскоро имах среща с посланика ни в Пакистан г-жа Ирена Ганчева, по чиято инициатива започваме разговори с една от големите тамошни  компании. Скоро проведох среща и с бъдещия ни посланик в Аман г-н Метин Казак, с когото обсъдихме възможност за осъществяване на контакт с представители на млечния сектор на Хашемитско Кралство Йордания. Проявен търговски интерес за готовата ни продукция има и от страни от ЕС като Гърция, Чехия и Германия. В сътрудничество с Министерство на земеделието и храните, "Ел Би Булгарикум" ЕАД ще участва на Международното изложение "Агра" в Словения, 26 – 31 август 2023 г., на което се надявам да бъдат обсъдени възможни перспективи за търговски партньорства. Компанията е обект на засилен интерес и се надявам тази тенденция освен да се запази, да донесе и конкретни резултати. 

 

-     От кои други държави има проявен интерес за придобиване на българския лиценз?

-      Напоследък все повече се наблюдава стремеж към здравословното хранене по света и точно поради тази причина все повече страни и фирми започват да проявяват интерес към неоспоримите качества, които има българското кисело мляко. Постоянно получаваме различни запитвания, които нашите колеги разглеждат внимателно. Основно интерес за придобиване на българския лиценз идва от страни като Индия, Израел, Виетнам, Малайзия и др.

 

-       В края на май бе съобщено за интерес на полската млекопреработвателна компания  "Млековита" да започне да заплаща лицензионни такси на България за правото да произвежда българско кисело мляко. Докъде стигна реализирането на този проект. Какво показват данните за резултатите от партньорството с Монголия, както и с другите стратегически партньори в японския "Мейджи" (Meiji), финландския от "Валио" (Valio), както и на пазарите Сингапур, Тайланд и Пакистан?

-       С "Млековита" проведохме задълбочени разговори за широко сътрудничество. Изпратили сме им мостри на различни видове наши стартерни култури. Към момента се провеждат опити и вярвам, че скоро ще имаме конкретика относно бъдещото ни партньорство, чиито аспекти ще бъде преразгледани след нововъведенията на европейско ниво.  По отношение на партньорството ни с "АПУ Дайри" от Монголия - този месец предстои пускането на българска серия от продукти на местния пазар. Първоначалните проучвания от тяхна страна показват, че има голям интерес към българското кисело мляко и млечни напитки. Също така предстои и изпращане на наши представители от научното и ръководното звено да посетят централата на монголската фирма и да задълбочат още повече нашето сътрудничество. Налице са вече първите постъпления за нашата компания от това партньорство. Работата с партньорите ни от Финландия е на традиционно добро ниво и вече се радва на многогодишни успехи. Предстоят преговори за увеличаване на обемите на продуктите, които можем да представим на финландския пазар. В другите страни имаме изпратени проби, които в момента са в тестови период и предстои разработване на стратегия за пускането на изцяло българска линия на местните пазари. Основен наш партньор продължава да бъде японската "Мейджи". Партньорството с тях е традиционно устойчиво и успешно и разкрива нови, още по-добри перспективи за развитие.

 

-      На какъв етап е намерението "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" да създадат център за научно-развойна дейност, който ще разработва нови млечни и други продукти, съдържащи бактерията Лактобацилус булгарикус?

-       Общият замисъл за работа по съвместен научноизследователски център с "Мейджи" е промотирането и популяризирането на здравословните свойства на Българското кисело мляко, подкрепени с резултати от съвременни научни изследвания. На последната среща в края на юли обсъдихме 15 конкретни точки по споразумението с десетгодишен хоризонт на сътрудничество и бюджет около 2 млн. евро. Дебатите обхванаха видовете съоръжения, които следва да бъдат закупени, предметът на научноизследователската дейност на Центъра, екипите, които ще вземат участие, правилата на работа и др. Както знаете, тази година ще отбележим 50 години партньорство с "Мейджи" и се надяваме създаването на този съвместен център да ознаменува този рядко срещан юбилей в търговските отношения въобще.    

 

-     Възстановени ли са договорите с българските производители на мляко, има ли чуждестранен внос, откъде и на какви цени за литър? 

-      Една от първите стъпки, които новото ръководство предприе след встъпването си в длъжност, бе да приеме вътрешни правила относно избора на доставчици на сурово мляко. Свика се вътрешна комисия, която на свой ред създаде критерии за оценка, които пък придадоха обективност на избора на доставчици, осигуриха диверсификация на доставките и подсигуриха интереса на дружеството. Ние подкрепяме българските млекопроизводители и решихме да работим изцяло с българско мляко, стремейки се да балансираме между търговския интерес и социалната мисия на компанията. Доколкото ми е известно, за първите 4 месеца вносното мляко е малко над 33 000 тона, доставчиците са от традиционните Полша, Унгария и Румъния, а цената към момента варира между 0,40 и 0,46 евро с доставката. 

 

-   Предвижда ли се да има ново намаление на млечните продукти на компанията?

-     За да поддържаме тези ценови нива, с колегите работим ежедневно по оптимизация на процесите – доставка на суровини, производство, транспорт, логистика, изследвания, контрол и др. От една страна се стремим да отговорим на потребителските очаквания и да достигнем до по-широк кръг от потребители, да поддържаме традиционното за "Ел Би Булгарикум" високо качество на продуктите, да подсигуряваме висококвалифицирани кадри за основната ни дейност и да не забавяме иновативния ход в научноизследователски аспект. От друга страна, всичко това е свързано с ангажиране на определен финансов ресурс. В подобна конфигурация, за успех ще приема поддържането на актуалните цени на продуктите ни. Благодаря на всички колеги за усърдния труд, който полагат в тази посока.

 

-   Какъв е пазарният дял на компанията към момента?

-   В началото на годината пазарният дял на компанията се измерваше на около 2 процента. Разбира се, след въведените промени от месец март насам достигнахме до повече потребители, оборотите нараснаха, но смятам, че има още доста работа, която да се свърши, за да може дружеството да се похвали с по-значително пазарно присъствие. 

 

-   Какви са плановете ви за нови търговски обекти - колко и къде до края на годината ще бъдат разкрити, на каква стойност са планираните инвестиции?

-    В актуализираната версия на Бизнес програмата сме предвидили инвестиция за разкриване на два нови, напълно оборудвани фирмени магазина до края на годината. Колегите са направили проучване и са ми представили конкретни търговски обекти за разглеждане. Обсъждаме възможността за в бъдеще и във всеки областен град да открием поне по един фирмен обект. Ежедневно получаваме запитване от различни градове за разносна търговия. Водим разговори за партньорство с новосъздаваща се българска верига от квартални магазини. Всички тези теми ще намерят своето закономерно място в стратегия за развитие на пазарите ни, която да представим на ръководството за обсъждане и чак след това ще предприемем конкретни мерки. 

 

-    Какво предвижда инвестиционната ви програма за технологична модернизация за тази година и до момента колко са инвестираните средства от началото на годината и в какво?

-    Съветът на директорите на "Ел Би Булгарикум" ЕАД разгледа и прие проект на актуализация на Бизнес програма за периода 2021-2023 и я входира за разглеждане в ДКК. В технологичен план, дружеството предвижда модернизиране на линията за разфасоване на кисело мляко, на линията за разфасоване на масло и др.  

 

-    От встъпването ви в длъжност в края на февруари има ли промяна в числеността на заетите в дружеството? Колко са към момента са те?

-     В резултат на предприетите мерки за увеличаване на производствените мощности на дружеството, на обезпечаване регулярността на доставките по всички дистрибуционни канали, подсигуряване нуждите на Центъра за научноизследователска и развойна дейност и попълване на състава на мениджмънта, средносписъчният персонален състав през второто тримесечие на 2023 г. бележи ръст спрямо средносписъчния брой през първото тримесечие с 13 нови служители, като към момента служителите ни са общ 145-ма на брой. Основните назначения са на оператори в отделните цехове на базата във Видин, шофьори, квалифицирани кадри в отделните звена на ЦНИРД, както и в счетоводството на компанията.

 

-   Разполагате ли с информация на какъв етап е проверката в прокуратурата по констатираните нарушения от предишния изпълнителен директор на компанията?

-    Доколкото съм запознат, проверката все още е в ход. Сигурен съм, че компетентните институции ще си свършват работата професионално.

 

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:46 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация