site.btaМного хора продължават да избират за трапезата си за Великден местното производство, коментираха за БТА производители от Русе

Много хора продължават да избират за трапезата си за Великден местното производство, коментираха за БТА производители от Русе
Много хора продължават да избират за трапезата си за Великден местното производство, коментираха за БТА производители от Русе
Снимка: Кореспондент на БТА в Русе Андрей Кючуков

Въпреки конкуренцията, има разумни хора, които продължават да избират за трапезата си за Великден местното производство. Това коментираха за БТА производители от различни браншове от Русе.

Собственикът и управител на пекарната за производство на хляб и тестени изделия "Филаделфия" Валери Влаеску определи за БТА конкуренцията при козунаците като жестока.

"Има козунаци и за по 2 лева, но това не е реална цена. Консумативите отиват на 5-6 лева на брой козунак и това са само продуктите, които се влагат. Не говорим за енергия, работна заплата и т.н. Ние продаваме по-скъпи козунаци, но залагаме на качеството. Хората го оценяват и ние се стремим да сме лоялни към тях", каза още за БТА Влаеску.

Проверка на БТА показа, че в магазините от различни вериги цената на козунаците в зависимост от грамажа, асортимента и производителя започва от 2 и надминава 5,50 лева. В някои специализирани фурни и магазини има видове, които заради специфични добавки, вкусове и технологии на производството формират цени по 10, 25 и дори 30 лева, без обаче това да е за сметка на интереса.

Търговците отбелязват, че към момента не се наблюдава промяна в цените на яйцата. В зависимост от производителя и размера те могат да се намерят и за по 30 до 40 стотинки на брой. Био яйцата от свободни кокошки в някои магазини надминават и цена от 1 лев на брой.

Собственикът на малка ферма в сливополското село Малко Враново Станимир Станчев каза за БТА, че не се наблюдава увеличение на цените и по отношение на агнешкото месо въпреки трудностите, които среща браншът.

"Не можем да си продадем месото в българските кланици. Вкарват замразени меса с неясни години и произход. Постоянно се тръби и за евтино румънско, и за замразено новозеландско агнешко месо. Българинът обаче вече има култура. Има разумни хора, които си държат на качеството и си избират нашето, родното. Търсят нас, защото знаят, че не използваме антибиотици, а само чист фураж, който си го произвеждаме сами, трева, люцерна", каза Станчев.

Той отчете, че продажбите към момента вървят на по 10 до 12 лева на килограм живо тегло. Проверка на БТА показа, че в магазините трупното агнешко месо варира между 21 и 35 лева за килограм. 

/ЕС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 04:10 на 26.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация