site.btaТуристи се разхлаждат в естествения "климатик" на Ягодинската пещера при 6 градуса постоянна температура

Туристи се разхлаждат в естествения "климатик" на Ягодинската пещера при 6 градуса постоянна температура
Туристи се разхлаждат в естествения "климатик" на Ягодинската пещера при 6 градуса постоянна температура

През горещите юлски дни туристи търсят прохлада в Ягодинската пещера при 6 градуса постоянна температура, информира Сергей Генчев от Туристическо дружество „Родопея“. Подземията на пещерата са не само удивителна забележителност с красивите карстови форми, но и природен климатик с целогодишната температура от 6 градуса. Потокът от посетители към Ягодинската пещера и района се увеличава през последната седмица с нетърпими жеги, обясняват от дружество „Родопея“ – Ягодина. 

Разхлаждащите разходки из пещерните зали започват със задължителна аклиматизация, за да не бъде рязък преходът от температурата на повърхността и градусите под земята. До 35 градуса отчитат термометрите в с.Ягодина и околностите през последните дни, а нощните температури падат до 14 градуса. От  Туристическото дружество препоръчват на летовниците да си носят връхни дрехи при посещенията в Ягодинската пещера, защото естественият климатик е с по-скоро зимни стойности. Според Сергей Генчев пещерата е забележителна и с чистия въздух,  при който посетители с астматични проблеми се чувстват в целебна атмосфера. 

Предимно български туристи посещават карстовата забележителност, а чуждестранните групи са от израелци, украинци, англичани, французи. От дружество „Родопея“ очакват повишение на туристическия поток в периода от 15 август до 15 септември. Пет сватби ще се състоят в ритуалната зала на Ягодинската пещера до края на септември. 

Причудливата пещера е дълга 10.5 км, а туристическият маршрут в нея обхваща 1.2 км.  Част от маршрута е достъпен и за хора с увреждания. Ягодинската е третата по дължина пещера в България.  

/ВД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:20 на 05.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация