site.btaБългария и Израел ще разширят сътрудничеството си в науката и в изследванията на Антарктида

България и Израел ще разширят сътрудничеството си в науката и в изследванията на Антарктида
България и Израел ще разширят сътрудничеството си в науката и в изследванията на Антарктида
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков се срещна с посланика на Израел в България Йосеф Леви Сфари. Снимка: МОН

България и Израел ще разширят сътрудничеството си в областта на науката. Една от сферите, в които учени от двете държави могат да си партнират, е изследването на Антарктида. Това обсъдиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Израел в България Йосеф Леви Сфари, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Посланик Сфари предложи да се работи за сключване на споразумение между двете страни за научно сътрудничество. По думите му темата е обсъдена преди дни и от министъра на науката и технологиите на Израел Офир Акунис с българския посланик в Тел Авив Славена Гергова. Израелската страна проявява интерес специално към изследванията на Антарктида.

България има опит в тази област, като и в момента екипът на проф. Христо Пимпирев се готви за поредната си мисия към Ледения континент. Сред останалите научни области, в които двете страни могат да си сътрудничат, са екологията, опазването на водните ресурси, земеделието, високите технологии и други, стана известно по време на срещата.

Проф. Галин Цоков подчерта традиционно добрите отношения между България и Израел. През тази учебна година 1094 български ученици изучават иврит. Министерството на образованието и науката си сътрудничи с "Яд Вашем" - Мемориален център за жертвите и героите на Холокоста, който е основният източник за осигуряване на системно обучение за български учители по темите за Холокоста. През последното десетилетие 208 преподаватели от България са участвали в ежегодните семинари.

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:07 на 02.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация