site.btaНовият икономически модел на Ердоган - път към решение или към задълбочаване на икономическите проблеми на Турция

AV 12:17:01 21-12-2021
SG1212AV.010
Турция - икономика

Новият икономически модел на Ердоган - път към решение или
към задълбочаване
на икономическите проблеми на Турция


София, 21 декември /Милена Маркова от БТА/
Президентът Реджеп Тайип Ердоган ревностно защитава прилагания нов икономически модел, базиран на ниски лихвени проценти, който дава приоритет на икономическия растеж, инвестициите и износа. Той призовава народа да се довери на плана на правителството и да прояви търпение на фона на непрекъснатото обезценяване на турската лира и инфлацията, която през ноември достигна 21,31 процента на годишна база.
"Знаем накъде вървим, моля нашия народ да бъде търпелив", заяви наскоро Ердоган. "С по-ниски лихвени проценти и стабилност на валутния курс ще активизираме производството и заетостта", подчерта турският лидер. Ердоган уверява, че сегашните икономически трудности са временни и следваният път ще осигури "траен просперитет, трайна стабилност". Той подчертава, че новият икономически модел, базиран на ниски лихвени проценти, е част от "икономическа война за независимост". В разрез с общоприетите икономически теории, които разглеждат по-високите лихвени проценти като мярка за ограничаване на инфлацията, Ердоган защитава точно обратната теза - че високият лихвен процент е причина за повишаване на цените.
В съответствие с новата икономическа стратегия турската централна банка в четвъртък за пореден път понижи основния лихвен процент със 100 базисни пункта до 14 процента. Така от септември насам банката намали основния си лихвен процент с 500 базисни пункта. Решението доведе до нов спад в курса на лирата, която в петък достигна до рекордно ниско равнище от 17,17 лири за щатски долар, а в началото на тази седмица обезценяването й продължи. Турската национална валута регистрира обезценяване от 55 процента от началото на тази година, като загуби около 40 процента от стойността си само през последните 30 дни.
Турската централна банка се намеси в петък за пети път този месец на валутния пазар, за да овладее спада на лирата. Банката посочи в съобщение, че се е намесила "пряко на пазара заради нездравото формиране на валутните курсове".
Икономическият модел на Ердоган и следваната от централната банка монетарна политика предизвикват недоверие на финансовите пазари.
Финансови анализатори предупредиха, че централната банка изчерпва запасите си, за да защити лиратa. Те окачествиха тактиката на Ердоган като безразсъдна. Икономисти прогнозираха, че инфлацията ще се повиши до над 30 на сто догодина. Правителството на Ердоган губи контрол над макро-финансовите показатели, написа в Туитър анализаторът за Турция от Blue Bay Asset Management Тимъти Аш след поредното понижение на основния лихвен процент от централната банка. Германската Комерцбанк коментира наскоро, че опитите на турската централна банка да стабилизира валутата чрез интервенции на пазара са изкуствени и не водят до устойчиви резултати.
Главната турска бизнес асоциация - Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ отправи остро предупреждение срещу следвания икономически модел. Дружеството призова в събота правителството да се откаже от противоречивата си парична политика, базирана на ниски лихви, довела до рязко обезценяване на турската лира, и да се завърне към "правилата на икономическата наука". В писмено изявление ТЮСИАД предупреди правителството за негативните последици от политиката на ниски лихви и посочи, че икономическите затруднения вредят на бизнеса и гражданите.
Според ТЮСИАД след предприетите досега действия в рамките на новия икономически модел е била създадена среда на недоверие и нестабилност. От организацията твърдят, че този модел може да причини "много по-големи" проблеми в бъдеще.
"Дори износът, който следваше да е най-облагодетелстван от това, търпи негативи от новата среда", отбеляза влиятелната бизнес асоциация.
Ердоган остро критикува позицията на ТЮСИАД, определяйки я като "абсурдни атаки". "Вие имате една задача - инвестиции, производство, заетост, растеж. Какво правите по този въпрос? Не търсете различни пътища да нападате правителството. Няма да можете да ни се противопоставите", предупреди президентът в изказване в неделя по адрес на ТЮСИАД.
Ердоган обяви в понеделник вечерта след заседание на кабинета серия от мерки, целящи насърчаване на спестяванията в турски лири и подпомагане на износителите. Той каза, че в бъдеще депозитите на хората ще бъдат защитени от загуби, причинени от колебанията на обменния курс. Ако загубите се окажат по-големи от лихвата, обещана от банките по съответните депозити, те ще бъдат компенсирани.
"Отсега нататък никой от нашите граждани няма да трябва да обменя депозитите си от лири в чуждестранна валута поради страх, че колебанията в обменните курсове ще унищожат печалбата от лихвените плащания", подчерта Ердоган. Той не разясни обаче как правителството ще финансира потенциално скъпата и инфлационна процедура, отбелязва Ройтерс.
Ердоган обяви също, че компаниите износители, които се затрудняват в определянето на цени поради колебанията във валутните курсове, ще получават фючърсна котировка през централната банка.
Президентът увери също, че Турция няма намерение, нито нужда, да прави и най-малка стъпка назад от свободната пазарна икономика и сегашния валутен режим. Той заяви, че с намаляването на лихвите след няколко месеца ще се наблюдава и спад на инфлацията.
Непосредствено след обявените от президента мерки лирата бързо се покачи с около 25 процента спрямо долара и еврото, след като преди това се бе сринала до исторически ниско равнище от 18,4 лири за долар.
Около един милиард долара са били продадени на пазара след съобщението на Ердоган, обяви председателят на борда на директорите на Турската асоциация на банките Алпаслан Чакар.
Бързият скок към възстановяване бе предизвикан от обещанието за гаранция за депозитите, което според Ердоган ще разубеди турците да обръщат спестяванията си в чужди валути. Някои икономисти казаха обаче, че новите мерки са на практика завоалирано вдигане на лихвите, което в крайна сметка може да не спре натиска върху продажбите, а да създаде натиск върху централната банка, отбеляза Ройтерс.
Може да има опасни последици, каза Рефет Гюркайнак, ръководител на икономическия факултет на университета Билкент в Анкара.
Същевременно миналата седмица турската опозиция призова отново за незабавни избори заради валутната криза в страната.
"Доларът е извън контрол. Ако тези, които ръководят народа, наистина обичат страната, ако уважават народа..., те незабавно ще поставят избирателни урни пред хората", обяви миналата седмица лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълчдароглу.
Председателката на опозиционната "Добра партия" Мерал Акшенер също заяви в петък, че Ердоган трябва да подаде оставка.
Ердоган обаче многократно подчертава, че следващите президентски и парламентарни избори ще се състоят през 2023 г., както е планирано.
На фона на повишаването на потребителските цени и непрекъснатата девелавация на лирата Ердоган обяви в четвъртък 50-процентно увеличение на минималната заплата в страната през 2022 г., като съобщи, че тя ще бъде 4250 турски лири. Новият размер на минималната заплата, който засяга близо 6 милиона работници, бе определен след преговори на министерството на труда и социалната политика със синдикатите в страната.
Президентът окачестви увеличението на минималната заплата като историческо. Той обяви, че от 1 януари ще бъдат премахнати и някои данъци като стъпка за защита на работодателите. Ердоган посочи, че данъчната тежест за работодателите ще бъде намалена с 450 лири на работник на месец.
"Вярвам, че с това увеличение ние показваме нашата решимост да не позволим нашите трудещи се да бъдат смазани от увеличенията на цените", заяви Ердоган.
Лидерът на НРП Кълъчдароглу каза, че не подценява увеличението на минималната заплата, но изтъкна, че то е ниско, като се има предвид обезценяването на лирата спрямо долара. Той посочи, че основният въпрос е дали ще може да се овладее инфлацията.
Очаква се обаче увеличението на минималната работна заплата да доведе до увеличение на инфлацията при потребителските цени.
Ресторанти и други бизнеси в сектора на услугите в Турция заявяват, че ще вдигнат цените следващата година, за да компенсират разходите заради увеличението на минималната работна заплата. Отговорни представители от сектори, в които се плаща предимно минималната работна заплата, като търговия на дребно, туризъм, производство на облекло, заявиха пред Ройтерс, че трябва да отразят увеличението в цените си от началото на следващия месец, а някои предупредиха, че това може да означава да затворят.
Увеличението на минималната работна заплата, което ще влезе в сила на 1 януари, ще означава 40 процента увеличение на разходите за работодателя, като се имат предвид някои данъчни облекчения.
Растящите цени на стоките и девалвацията на лирата изправят голяма част от домакинствата пред сериозни икономически трудности. Опозиционните вестници публикуват снимки на дълги опашки в Истанбул и Анкара пред общински будки, в които се продава евтин хляб.
Хиляди хора участваха в неделя в протестни митинги в Истанбул и Анкара срещу икономическата политика на правителството, свикани по призива на Конфедерацията на синдикатите на държавните служители /КЕСК/, съобщи опозиционният в."Джумхуриет". Участниците в демонстрациите издигнаха лозунги с искане за оставка на правителството.
Очевидно Турция ще трябва да се справи през следващата година със сериозни икономически предизвикателства. Предстои да се разбере дали новият икономически модел, базиран на ниски лихви, ще доведе в крайна сметка до обуздаване на скока в цените и стабилизиране на валутния курс, както обещават управляващите, или ще задълбочи инфлацията и девалвацията на лирата, което ще засили социалното недоволство и напрежението в страната.
/Милена Маркова/







/СГ/



news.modal.header

news.modal.text

Към 09:01 на 11.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация