site.bta"Въздушният" Майкъл Джордан слага край на активната си спортна кариера на 16 април 2003 г.

"Въздушният" Майкъл Джордан слага край на активната си спортна кариера на 16 април 2003 г.
"Въздушният" Майкъл Джордан слага край на активната си спортна кариера на 16 април 2003 г.
Майкъл Джордан от “Чикаго Булс” празнува победата на отбора си на финалите на НБА в Чикаго на 14 юни 1992 г. (AP Photo/John Swart)

Баскетболната легенда Майкъл Джордан слага край на активната си спортна кариера на 16 април 2003 г. 
Майкъл Джордан (роден на 17 февруари 1963 г., Бруклин, Ню Йорк, САЩ) е американски баскетболист, смятан за един от най-великите играчи в историята на играта. Той води “Чикаго Булс” до шест шампионата на Националната баскетболна асоциация, отбелязва енциклопедия “Британика”.

Джордан израства в Уилмингтън, Северна Каролина, и постъпва в Университета на Северна Каролина през 1981 г. Той извежда баскетболния отбор на САЩ до златни олимпийски медали през 1984 г. в Лос Анджелис и през 1992 г. в Барселона, Испания.

През 1984 г. Джордан е привлечен от “Чикаго Булс”. През първия си сезон (1984–85) като професионалист той води по отбелязани точки и е обявен за Новобранец на годината. Той е едва вторият играч (след Уилт Чембърлейн), който отбелязва 3000 точки в един сезон (1986-87). Джордан е обявен за най-полезен играч на НБА пет пъти (1988, 1991, 1992, 1996, 1998). През октомври 1993 г., след като извежда “Булс” до третата им поредна титла, Джордан се “пенсионира” за кратко и преследва кариера в професионалния бейзбол. Спортистът се завръща в баскетбола през март 1995 г. От 1996 до 1998 г. водените от Джордан “Булс” печелят три последователни шампионата и всеки път той е определян за най-полезен играч на НБА. След сезон 1997–98 Джордан отново се “пенсионира”.

Джордан остава близо до спорта, купувайки дял от “Вашингтон Уизардс” през януари 2000 г. Той е назначен за президент на баскетболните операции на клуба. През септември 2001 г. се отказва от собствеността и мениджърските си позиции в “Уизърдс”, за да бъде играч в отбора. “Второто му завръщане” в НБА е посрещнато с ентусиазъм от лигата, която претърпява спад в посещаемостта и телевизионния рейтинг след пенсионирането му през 1998 г. След сезон 2002–03 Джордан обявявя окончателното си пенсиониране. Той приключва кариерата си с общо 32 292 точки и среден резултат от 30,12 точки на мач, което е най-доброто в историята на лигата, както и 2514 откраднати топки, второто най-добро постижение в историята. 

По време на кариерата си на играч Джордан, който е висок 1,98 метра, е изключително талантлив стрелец, подавач и упорит защитник. Той печели прозвището Еър Джордан (Въздушния) заради невероятните си способности за скачане и акробатични маневри, а популярността му достига висоти, познати за малко спортисти (или знаменитости от всякакъв вид).

БТА съобщава за оттеглянето на Въздушния в своята емисия “Спортна информация”: 

Марая Кери ще пее в чест на баскетболиста Майкъл Джордан в почивката между полувремената на Ол стар гейм в неделя в Атланта

Ню Йорк, 4 февруари 2003 г. /БТА/ Певицата Марая Кери ще пее в чест на баскетболиста Майкъл Джордан, шесткратен шампион на Националната баскетболна асоциация /НБА/, който обяви, че в края на този сезон ще сложи край на състезателната си кариера, предаде АФП. Марая Кери ще пее по време на почивката между полувремената на Ол стар гейм в неделя в Атланта, щата Джорджия. 
Майкъл Джордан е един от най-великите спортисти на всички времена, той е направил толкова много за баскетбола и за света на шоуспектаклите, се казва в комюнике на певицата. Той е истински герой и съм поласкана, че ще пея в негова чест, допълва Марая. 
Певицата ще изпълни песента от 80-те години "Hero", която отново стана много популярна след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ. Марая Кери ще изпее и две песни от новия си албум Charmbracelet.
За 14-ти път в своята блестяща кариера "Въздушният" Майкъл бе включен в състава за Ол Стар гейм, мач, който по традиция се провежда в средата на сезона на шампионата на Националната баскетболна асоциация… 

***

Първенство на НБА

Ню Йорк, 15 април 2003 г. /БТА/. Първенство  на Националната баскетболна асоциация /НБА/ на Северна Америка…                           

Майкъл Джордан заяви, че мачът на Вашингтон с Ню Йорк /79:93/ може би ще бъде неговият последен като професионалист.
Преди срещата прочутият баскетболист получи американското знаме, което се вя над Пентагона на 11 септември 2002 година, една година след терористичните атаки над Ню Йорк и Вашингтон. Джордан игра 38 минути и отбеляза най-много точки за своя тим - 21. "Направих всичко възможно да постигнем победата и да зарадваме нашите привърженици, но напразно" - коментира Джордан, - сега трябва да мислим за бъдещето и да допуснем, че приключи един етап в моята професионална кариера”…

***

Майкъл Джордан изиграва последния си мач в НБА на 16 април 2003 г. във Филаделфия със “Вашингтон Уизардс” срещу местния отбор: 

Без приказен край при поредното отказване на Майкъл Джордан от баскетбола

Филаделфия, 17 април 2003 г. /БТА/ Поредното отказване на великия Майкъл Джордан от баскетбола премина без раздаване на автографи, без исторически мач, без нито един последен блясък на слава.
Вместо това човекът, смятан за най-добрия баскетболист в историята, напусна игрището победен, при това с разлика от 20 точки. 40-годишният Джордан затвори вратата след себе си за трети и този път за последен път.
Светът привикна на отказванията на "Негово Въздушество" от играта и прие края едва ли не равнодушно и без истерията при предишните два края на кариерата.
През 1993 година Джордан спря с баскетбола и се отдаде на бейзбола, а през 1999 година стана член на ръководството на отбора на Вашингтон.
За много от феновете на "Въздушния" най-славното му сбогуване беше преди пет години, когато стрелбата му със сирената донесе победата на Чикаго с 87:86 над Юта и поредната титла в НБА.
"Баскетболът е моят живот. Баскетболът беше най-добрият ми приятел, но понякога трябва да пораснеш и да се отделиш от него. Сега това се случва на мен, вече няма да нося екип, но това не е ужасно чувство. Това е нещо, с което съм вече свикнал и за което времето дойде. Първи път, втори път, това е последният и вече няма да се притеснявате, че ще облека екипа отново", каза Джордан.
Вечерта на последния мач на "Въздушния" започна тихо. Когато той излезе за последната си загрявка, беше посрещнат с учтиви, но не и възторжени овации, а отборът на Филаделфия му подари количка за голф като прощален жест. Емоцията и напрежението обаче се повишиха по време на мача и Джордан на няколко пъти вдигна трибуните на крака с познатите си невероятни изпълнения.
Джордан не игра цял мач и зрителите във "Фърст Юниън Сентър" започнаха да скандират името му. 2:35 минути преди края на мача звездата стъпи на паркета за последен път в мач от НБА в живота си и беше приветстван с оглушителен рев от трибуните. Минута по-късно Джордан вкара последните две точки в кариерата си от фаул и бе сменен 1:44 преди финалната сирена под виковете на публиката и на играчите.
"Когато трябва да се откажеш от нещо ти харесва, когато ситуацията е емоционална. Почувствах се горд от това, което съм направил през миналите години. Щастлив съм и продължавам напред без съжаление", каза Джордан.
Последният сезон за "Въздушния" обаче е доста разочароващ. Джордан има 32 292 точки в кариерата си, 13 участия в Мач на звездите, два златни олимпийски медала, шест титли в НБА и пет пъти е избиран за Най-полезен играч. 
В 19-годишната си кариера /включително и прекъсванията/ Джордан е пропускал плейофите само два пъти - през този и през миналия сезон.
Феноменалната страст в играта на Джордан, невероятните неща, които прави с топката, обезоръжаващата му усмивка, голата глава, острият език и склонността му да не се съобразява с гравитацията го правят известен по целия свят. Той предизвиква взрив от продажби на пазарите и благодарение на него НБА се разви до сегашното си положение.
    
***

"Въздушният" Майкъл Джордан се завърна в баскетбола на 43 години

Ню Йорк, 16 юни 2006 г. /БТА/ Легендарният американец Майкъл Джордан се завърна в баскетбола и стана съсобственик на баскетболния отбор “Шарлот”, съобщи клубът от Националната баскетболна асоциация /НБА/.
"Аз съм щастлив, че моят приятел Майкъл Джордан се присъединява към моя бизнес и моите спортни амбиции", заяви Робърт Джонсън, сегашният мажоритарен собственик на баскетболния отбор от Северна Каролина.
"Щастлив съм, че се завърнах и че ще мога да давам съвети, ако има нужда от тях, на ръководителите на “Шарлот”, за да имаме най-добрия отбор на площадката", каза Майкъл Джордан, който стана вторият най-голям инвеститор в клуба след Робърт Джонсън.
През този сезон отборът на “Шарлот” завърши с 26 победи и 56 загуби и не успя да се класира за плейофите на НБА.
Майкъл Джордан, 43-годишен, е бил шест пъти шампион на НБА /1991, 1992, 1993, 1996, 1997 и 1998 година/ с “Чикаго Булс”. Сред индивидуалните му титли са 10 пъти "най-добър реализатор на сезона" и пет пъти "най-добър играч на сезона".

***

Майкъл Джордан е все още номер едно по продажби в НБА пет години, след като прекрати кариерата си

Ню Йорк, 3 април 2008 г. /БТА/ Екипът на Майкъл Джордан е все още номер едно по продажби от всички останали в историята на НБА, въпреки че още преди пет години той прекрати спортната си кариера, предава АП.
В класацията следват екипите на Кобе Брайънт, Алън Айверсън, Леброн Джеймс и Шакил О'Нийл. В топ 10 са още Трейси Макгрейди, Дуейн Уейд, Джейсън Кид, Винс Картър и Тим Дънкан.

***

Майкъл Джордан влиза в Залата на славата

Спрингфийлд /Масачузетс/, 11 септември 2009 г. /БТА/ Майкъл Джордан, считан от мнозина за най-великия баскетболист на всички времена, бе въведен в баскетболната Зала на славата.
Джордан намери място в клас 2009, който влиза в залата на славата, заедно с бившия център на "Сан Антонио" - Дейвид Робинсън, екс гарда на "Юта Джаз" - Джон Стоктън, треньорите Джери Слоун и Вивиън Стрингър.
Съвсем очаквано Майкъл Джордан предизвика най-голямо внимание преди церемонията по въвеждането в Залата на славата.
"Обратно на това, което вие смятате, това не е индивидуално признание за мен, защото не попадам сам в Залата на славата. Това е група от големи играчи и аз съм горд да съм част от тях", каза Майкъл Джордан на пресконференция.
    
***

Леброн Джеймс сменя номера на екипа си заради Майкъл Джордан

Кливланд, 14 ноември 2009 г. /БТА/ Леброн Джеймс призова играчите в НБА да се откажат от екипите си с номер 23 в знак на уважение към великия Майкъл Джордан, предава АП.
Баскетболистът на Кливланд, който носи номер 23 още от кариерата си като студент, заяви, че по този начин играчите трябва да отдадат почит към легендарния Майкъл Джордан, който наскоро влезе в Залата на славата на НБА.
Джеймс добави, че за него е чест да бъде в основата на подобна кампания.
Баскетболистът каза също, че ще носи екип с номер 6, с който играе в олимпийския отбор на САЩ и тренира в тима на "кавалерите". Той заяви, че носи този номер, тъй като вторият му най-любим баскетболист след Джордан е Джулиъс Ървинг.

***

Президентът на САЩ Барак Обама прие в Белия дом баскетболистите на “Лос Анджелис Лейкърс”

Вашингтон, 26 януари 2010 г. /БТА/ Президентът на САЩ Барак Обама прие в Белия дом баскетболистите на “Лос Анджелис Лейкърс”, шампиони в Националната баскетболна асоциация за 2009-а година. Обама е известен със страстта си към спорта и специално към баскетбола и футбола, поради което срещата му доставила особено удоволствие.
Отбелязвайки миналогодишната им титла, държавният глава на САЩ призна, че е голям фен на треньора на отбора Фил Джаксън още от времето, когато баскетболната легенда тренираше “Чикаго Булс”. Президентът Обама показа сериозна спортна култура и веднага започна да си говори с Джаксън за шестте му титли с Чикаго, отборът от родния му град.
Президентът също така изрази възхищението си от представянето до момента на Кобе Брайънт, звездата на “Лейкърс” и основна фигура в отбора. В края на разговора Обама заявил, че смята Майкъл Джордан за най-великия баскетболист на всички времена…

***

Майкъл Джордан за трета поредна година е избран за най-обичания спортист

Ню Йорк, 24 април 2014 г. /БТА/ Бившият американски баскетболист Майкъл Джордан, наричан "Въздушния", за трета поредна година е избран за най-обичания спортист в анкета, направена от списание "Спортс Бизнес". На второ място е Пейтън Манинг - куотърбек на отбора по американски футбол “Денвър Бронкос” и легенда на “Индианаполис Колтс”. На трето и четвърто място са баскетболистите от НБА - Леброн Джеймс и Кобе Брайънт.
Аржентинският нападател на “Барселона” /Испания/ Лионел Меси е на 7-мо място в анкетата на "Спортс Бизнес". А португалският нападател на “Реал” /Мадрид/ Кристиано Роналдо е едва на 19-то място.

***

Документалната поредица за Майкъл Джордан ще излезе на екран на 19 април

Лос Анджелис, 31 март 2020 г. /БТА/ Документалната поредица за баскетболиста Майкъл Джордан ще излезе на екран още на 19 април, съобщи телевизионният гигант ABC.
10-серийният филм за живота на 57-годишния бивш играч на “Чикаго Булс”, смятан от мнозина за най-великия баскетболист на всички времена, трябваше да дебютира на екран през юни, но заради пандемията от коронавируса COVID-19 и липсата на всякакви спортни събития в САЩ и по света продуцентите решиха да изместят датата на релийза с близо два месеца.
Името на документалния филм, който ще бъде разпространен глобално чрез платформата "Нетфликс", е "Последният танц” /The Last Dance/.
По време на състезателната си кариера Майкъл Джордан спечели шест пъти титлата в НБА, шест пъти приза за "Най-добър играч във финалите", пет пъти наградата за "Най-добър играч през редовния сезон", две олимпийски титли и взе участие 14 пъти в "Мача на звездите".

***

Майкъл Джордан, Уилт Чембърлейн, Меджик Джонсън и Лари Бърд бяха избрани сред 75-те най-велики играчи в историята на НБА

Ню Йорк, 21 октомври 2021 г. /БТА/ Майкъл Джорджан, Уилт Чембърлейн, Меджик Джонсън и Лари Бърд бяха включени в списъка на 75-те най-велики играчи в историята на Националната баскетболна асоциация по повод 75 години от създаването ѝ.
Лигата обяви, че в рамките на три дни между 19 и 21 октомври ще обяви на три групи по 25 имена на бивши и настоящи играчи, които експерти са избрали да бъдат сред 75-те най-влиятелни в историята на играта с оранжевата топка. Тези 75 играчи обаче няма да бъдат ранкирани от първо до 75-о място…

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:14 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация