site.btaМой основен приоритет е хората в община Костенец да живеят по – добре, каза за БТА кметът на Костенец Йордан Ангелов

Мой основен приоритет е хората в община Костенец да живеят по – добре, каза за БТА кметът на Костенец Йордан Ангелов
Мой основен приоритет е хората в община Костенец да живеят по – добре, каза за БТА кметът на Костенец Йордан Ангелов
Снимка: Йордан Ангелов/личен архив

Мой основен приоритет е хората в община Костенец да живеят по – добре, каза в интервю за БТА кметът на Костенец Йордан Ангелов. Той посочи, че през този мандат ще работи за по – добро образование, облагородяване на минералните бани в общината, здравеопазването, културата и инфраструктурата.

Ангелов отбеляза, че ще продължи да работи върху подобряване на градската среда, с цел привличане на нови инвеститори, чрез които да се разкрият нови работни места и възможност за реализация в Костенец, а не в чужбина. „Моя цел е да се опитаме да върнем отново хората, които са извън страната, а тези, които са тук, да нямат желание да напускат общината и да искат да създават семейства в Костенец“, посочи още кметът Йордан Ангелов. 

Той каза, че, за да развиват туризма в община, работят върху организирането и провеждането на традиционни празници. 

Кметът добави, че основен проблем в общината е инфраструктурата, като ще има повишение на местните данъци и такси. 

„Друга насока, върху която ще работим, е активна комуникация с читалищата и другите обществени институции, с цел съхраняване на българската ни идентичност и увеличаване броя на културните прояви. В това направление основен приоритет за нас е Костенец да развие и обогати своята музейна сбирка“, посочи още той.

 

Следва пълният текст на интервюто:

 

За какво ще работите най – много през втория си мандат като кмет?  Какъв е вашият приоритет за развитието на община Костенец?

Моите приоритети и през този мандат са свързани изцяло с хората в община Костенец и тяхното по- добро утре. Само ако те са доволни аз изпитвам удовлетворение от свършената работа. Моята цел е през мандата да привлечем инвеститори. Затова е нужно да подобрим инфраструктурата. Обещанията, които съм дал за по–голям периметър асфалтирани улици и подменен водопровод, ще бъдат спазени, като за тази цел ще кандидатстваме активно по проекти и програми с финансиране от Държавен фонд „Земеделие“, за да подобрим градската среда. Съгласете се, че колкото и подобрения и положителни промени да се правят в една община, ако по улиците се разхождат угрижени хора, затънали в своите проблеми, без работа и финансова стабилност, моите усилия биха били напразни. Именно затова през следващите четири години съм решил отново да посветя управлението си на своите съграждани. 

Друг акцент от управлението ни ще бъде завършване на процедурата по прехвърляне на градския парк - проектиране и реализиране на един обект с обществено значение. Моя голяма мечта е да видя Костенец с голям и оживен парк, който да събира в себе си малки и големи, да привлича повече туристи и да съживи социалния живот на костенчани. Децата и възрастните хора винаги са били на първо място за мен, защото те са най-уязвимата група на нашето общество и се нуждаят от специална грижа и внимание.  Именно затова в програмата си за следващия мандат съм заложил обновяване на множество детски площадки и места за отдих. Аз и екипът ми ще продължаваме да работим върху подобряване градската среда, с цел привличане на нови инвеститори, чрез които да се разкрият нови работни места и възможност за реализация тук, а не в чужбина. Моя цел е да се опитаме да върнем отново хората, които са извън страната, а тези, които са тук, да нямат желание да напускат общината и да създават семейства в Костенец.

Образованието все още е водещ приоритет за нас. Предвиждаме да продължим с подобряване на образователната инфраструктура. 

В графата „Здравеопазване“ на местно ниво предвиждаме привличане на повече специалисти в болницата в Костенец. За наша радост, всяка година немалко ученици от общината избират да следват медицина и да се реализират в сферата на здравеопазването. В тази връзка, за да решим проблема с липсата на медицински кадри, сме предвидили различни поощрения – стипендии, обучения, увеличаване заплащането, които да стимулират младите медици да се завърнат в община Костенец. Надяваме се това да се случи и като подобрим и ремонтираме инфраструктурата в болницата, защото както знаем, добрите условия са притегателна сила. За целта сме предвидили закупуване на модерна и съвременна апаратура и ремонти на двата етажа, както и предстои да кандидатстваме по програми за ремонтиране и на долежащия блок. 

Друга насока, върху която ще работим, е активна комуникация с читалищата и другите обществени институции, с цел съхраняване на българската ни идентичност и увеличаване броя на културните прояви. В това направление основен приоритет за нас е Костенец да развие и обогати своята музейна сбирка.

Как оценявате изминалия мандат като кмет?

Истината е, че имах труден мандат – в началото срещнах в хората апатия, усещане за безвремие, сякаш не вярвахме, че нещо може да се промени. За мен не бяха проблем установените задължения на общината, блокираните сметки, запори и публични задължения. За мен най-голямото предизвикателство бе да вдъхна увереност у хората, че можем да изправим община Костенец отново на крака. Веднага след като стартирахме усилено работа, настъпи пандемията от COVID-19, последваха политическа криза в страната, война, инфлация, но енергията и желанието за промяна на Костенец не спря и за миг. През цялото време съм полагал усилия да работя така, че да се гордеем с развитието на общината ни. Старал съм се Костенец да получи достойно място сред населените места първо в областта, а след това и на национално ниво.

Щастлив съм, че завършихме успешно изминалия мандат с над 30 км. положен асфалт, 8 км. подменен водопровод, 11 броя спортни игрища и детски площадки във всички населени места. Направихме и невъзможното за училища, детски градини, спортни клубове и читалища - всички те участваха по проекти и обновихме образователната инфраструктура. Радост и повод за гордост за мен е, че нашите училища и детски градини по нищо не отстъпват на елитни и бутикови столични и европейски такива. Всичко, което съм постигнал в управлението си, е плод на труд и непрестанни усилия. Костенец за мен е кауза. Хората в общината ни трябва и могат да живеят по-добре и отново казвам, това е приоритет номер едно за мен.

Кой е най – сериозният проблем в общината и какво е решението му според вас?

Ще излъжа ако ви кажа, че проблеми в общината няма. Както навсякъде, така и тук, ежедневно се борим с предизвикателствата, които ни поднася животът. Основен проблем за нас са огромните задължения, които останаха завещани от предходното управление и които изплащаме ежемесечно. Представете си колко хубаво би билоQ ако всеки месец сумата, с която изплащаме кредита на общината, я влагахме в различно направление – за асфалтиране на улици, обновяване инфраструктурата на училищата, детските градини и църквите, създаване на нови детски площадки. Друг сериозен проблем за нас е лошото състояние на инфраструктура в общината. Поради компрометираното състояние на водопроводите, загубите на вода и последвалите аварии са често срещано явление. Оттам следват и множество проблеми с пътната инфраструктура, за което ми сигнализират съграждани непрестанно. 

Доволен ли сте от бюджета на общината през следващата година?

Истината е, че от дълго време не сме имали бюджет в такъв размер и то благодарение на работещото правителство в момента. Бюджетът, който получихме от държавата, ще бъде разпределен подобаващо, за да улесни живота и задоволи нуждите на костенчани. Само преди няколко дни обявих, че именно с гласувания държавен бюджет ще разполагаме със значителен ресурс за реализиране на инфраструктурни проекти, които ще подобрят живота на жителите на почти всички населени места. 

Ще има ли повишение на местните данъци и такси и ако да, с колко? 

 Повишаване в местните данъци ще има. В такса „Битови отпадъци“ за юридическите лица от 13 промила ще се увеличи на 14 промила,  а физическите лица – от 11 промила на 12. При данъците върху недвижимите имоти увеличенията стоят по сходен начин – от 2 промила годишно ще поскъпне на 2.5 промила.


Ще търсите ли начини да намерите решение за реставрация и облагородяване на минералните бани в общината?

През изминалите четири години аз и екипът ми не сме спирали да търсим решение на проблема с минералните бани в община Костенец. За съжаление едни от основните символи за нас, именно минералните бани, към настоящия момент са в тежко и окаяно състояние. Повече от 20 години общината по всякакви възможни начини /с изпращане на писма до институции, с вземане на различни решения от Общински съвет – Костенец, със събиране на подписки, със сезиране на Омбудсмана, провеждане на работни срещи и разговори прави опити да получи в собственост баните на трите находища на минерална вода на територията на общината, които опити остават без резултат и исканията не се подкрепят нито от Специалзирани болници за рехабилитация – Национален комплекс  ЕАД, нито от държавата. Всичките отговори ясно и категорично показват, че според дружеството е неприемливо минералните бани да бъдат върнати на общината безвъзмездно и смятат, че бъдещото им управление включва единствено възмездно разпореждане. 

Въпреки пречките заявявам, че няма да се откажа и ще продължа да търся всички възможни начини минералните бани да започнат да функционират, тъй като гражданите заслужават да се възползват от благата, които ни предоставя природата на нашето китно населено място. В случай че се намерят законодателни решения или съгласие за придобиването им, ще бъдат предприети незабавни действия от наша страна. 

Ще работите ли за подобряването на инфраструктурата Костенец – Долна баня – Боровец?

 За съжаление, пътят Костенец - Долна баня – Боровец е Републикански и ние нямаме правомощия върху него. Разбира се, всякакви подобрения биха били в полза както на жителите на община Костенец и Долна баня, така и на преминаващите и туристите, посещаващи зимния курорт. Ние ще продължим да настояваме за цялостния му ремонт и поддръжка. От друга страна, надяваме се на успех за финансиране на основен ремонт на Път І-8  /Калотина-София-Пловдив/ от км. 89+170 до км. 147+750 на територията на общините Елин Пелин, Ихтиман и Костенец. Това е ключов проект, за който през месец септември подписах Споразумение за партньорство с тези общини, Областна администрация и Агенция „Пътна инфраструктура“ за кандидатстване с концепция за интегрирани териториални инвестиции по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 година.

Как смятате, че може да се подобри туризмът в общината?

Костенец открай време е желана и посещавана дестинация. Малкото километри от София и Пловдив правят общината ни атрактивна за туристи. Със задоволство отбелязвам, че през уикендите настъпва голямо оживление, особено курортен комплекс „Вили Костенец“. Безспорно най-емблематичен туристически обект в община Костенец е крепостта „Стенос“ в прохода „Траянови врата“, която е символ на национално-историческото наследство в региона и е уникална по своята конструкция. За нея сме предвидили множество дейности по облагородяването й, монтиране на нови осветителни тела за по-голяма видимост през тъмните часове от денонощието и видеонаблюдение с цел повишаване сигурността. 

Другият туристически обект, с който най-много се гордеем, е перлата в короната на община Костенец е Костенският водопад. Любителите на горския туризъм биха оценили красивата природа на Костенец. За удобството и комфорта на туристите са изградени множество беседки, чешми и пейки за отдих. В района на Вили Костенец е разположен и храмът “Успение Богородично”, от който се открива изумително красива панорамна гледка към село Костенец и град Костенец.  

На около 16 км. от гр. Костенец пък се намира Очушкият манастир „Св. пророк Илия“, построен през 19-ти век, който с помощта на наши активни дарители, тепърва ще популяризираме и облагородяваме. 

Друго интересно събитие, което премина съвсем наскоро и се зарадва на голям успех както от жители на общината, така и от международни гости, бе първият по рода си офроуд събор, който се проведе в началото на месец декември в гористите местности около хижа Гургулица. С организаторите и любителите на този екстремен спорт планираме това да бъде само началото на нещо голямо и подобен род събития да се превърнат в традиция и еталон за нашата община. 

Веднага след като посрещнем 2024-а година започваме да организираме традиционния за общината кукерски фестивал по случай празника Сирни Заговезни, който през Новата година се пада на 17-ти март и планираме да бъде по-различен и мащабен. 

Смятате ли, че след като завърши строителството на жп линията Елин Пелин – Костенец, това ще привлече повече инвестиции в общината и ще се даде възможност за развитието на туризма и търговията?

Не само, че смятам, сигурен съм. Както казах в по-горния въпрос, непосредствената близост до големите градове има своите положителни, но и отрицателни черти. Когато заех поста кмет на община Костенец през 2019-та година, забелязах, че масово хората напускат пределите на общината, за да учат, работят и живеят в София, Пазарджик, Пловдив. Положителната статистика за нас е, че вече все повече ученици избират да завършат тук, а младите хора лека-полека се завръщат по родните си места. Представете си колко хубаво би било да можете да работите, да се наслаждавате на удобствата, които предлага големият град, но вечер да се прибирате в спокойно място като Костенец, близо до своите семейства. Би било прекрасно да можете да  пътувате с бърз и едновременно с това комфортен превоз, да избегнете километричните опашки по магистралата и светофарите, както впрочем правят хората в по-развитите страни. По този начин се очаква да намалеят и вредните емисии от десетките хиляди автомобили, влизащи ежедневно в столицата. Така като се замисля, костенчани ще имат привилегията да се придвижват по-бързо до центъра на София отколкото столичаните, живеещи в по-крайните квартали. И не, това не е реклама на бързоскоростната ЖП линия, а са реални и постижими цели, които биха улеснили живота на жителите в община Костенец и биха допринесли много за привличане на големи инвеститори и развитието на туризма.

Да, каквото и да си говорим в момента при изграждането има трудности и прах, но истината е, че един ден разстоянието Костенец – София ще се взема за 40 минути. Това е шанс всеки работещ в друг град да е по – близо до семейството си. 

Понеже сме на прага на Новата година и е време за пожелания какви са вашите пожелания?

На Вас и Вашите читатели искам да пожелая весело посрещане на Новогодишните празници. Нека здравето бъде наш верен спътник и траен гостенин в домовете ни. Дано мирът у нас и по света възтържествува и да настъпят едни по-спокойни времена. На костенчани пожелавам да бъдем по-добри и сърдечни един към друг. Мечтая да срещам по улиците щастливи лица и радостни детски очички. С цялото си сърце се надявам 2024-та година бъде в пъти по-успешна от почти изминалата вече 2023-та.

/ВД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:40 на 27.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация