Министерство на земеделието и храните – Прессъобщение

site.btaЗаместник-министър Бурджев: Близо 70 български производители защитават традициите с европейски сертификат за кисело мляко и бяло саламурено сирене

Заместник-министър Бурджев: Близо 70 български производители защитават традициите с европейски сертификат за кисело мляко и бяло саламурено сирене
Заместник-министър Бурджев: Близо 70 български производители защитават традициите с европейски сертификат за кисело мляко и бяло саламурено сирене
Снимка: Министерството на земеделието и храните

Близо 70 български производители защитават традициите с европейски сертификат за кисело мляко и бяло саламурено сирене. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев при откриването на VI национален събор „Млечният път на България през вековете“ в Луковит. Той посочи, че към момента 39 производители са сертифицирани за Защитено наименование за произход (ЗНП) „Българско кисело мляко“ и 30 за ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“, а още 10 са в процедура на регистрация.

„България има голям потенциал за повишаване на продуктивността чрез подобряване на генетиката на млечните стада. Неслучайно българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене нямат нужда от специално представяне, тъй като те са добре познати и търсени в Европа и в света“, каза заместник-министър Бурджев. Той допълни, че вече повече от две години е в сила европейската регистрация на тези емблематични за страната ни защитени наименования за произход. „Радваме се, че българските производители ценят ползите и преимуществата на тази защита. Основната ни цел е популяризирането на уникалните характеристики на тези продукти, произтичащи от географския им произход и от традиционните умения, използвани при тяхното производство. По този начин се гарантира тяхната защита срещу нелоялна конкуренция и се създава добавена стойност“, посочи още заместник-министър Бурджев.

Той припомни, че млечните продукти със защитени наименования се произвеждат единствено от българско сурово мляко, а фуражите за млекодайните животни трябва поне 80% на годишна основа да са с български произход. „Традиционната българска закваска, съдържаща бактериите Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, придава специфичния характер и вкус на нашето кисело мляко и бяло саламурено сирене“, поясни Бурджев. Той изтъкна, че производството на продукти със ЗНП пряко насърчава търсенето на българска суровина, което е в пълно съответствие с приоритетите на Министерството на земеделието и храните за стимулиране и развитие на българското животновъдство.

От името на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов, заместник-министър Бурджев поздрави организаторите на събора и подчерта, че събитието е уникално, тъй като е единственото по рода си изложение, насочено както към суровината, така и към крайния продукт, показващо отношението на фермерите към млечните животни и развитието на сектора.

По време на събора заместник-министър Бурджев разгледа изложените млечни продукти на производители, сертифицирани по ЗНП. 

Шестият национален събор „Млечният път на България през вековете“ е организиран от Сдружение „Български традиционни млечни продукти“ в партньорство с Министерството на земеделието и храните и Община Луковит.

В събитието взеха участие кметът на Луковит Иван Грънчаров, изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Ива Иванова и представители на местната власт.

БТА публикува този текст съгласно чл. 5, ал. 1, т. 3 и ал. 3 от Закона за Българската телеграфна агенция

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 13:48 на 12.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация