site.btaБАБХ извърши 2 825 проверки по морето във връзка с летния туристически сезон

BOBSTH 15:35:31 05-10-2021
RI1533BO.043
БАБХ - търговски обекти - проверки

БАБХ извърши 2 825 проверки по морето във връзка с летния туристически сезон


София, 5 октомври /Людмила Спасова, БТА/
Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ извърши за периода от 1 юни до 17 септември 2021 г. вкл., 2 825 проверки в обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително и такива, намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти, предлагащи услугата Аll inclusive. Проверките бяха извършени на териториите на Областните дирекции по безопасност на храните /ОДБХ/ Бургас, Варна и Добрич. Съобщението е на пресцентъра на БАБХ.
Унищожени са 617 кг храни от животински и неживотински произход с изтекъл срок на годност без етикетировка и документи за произход, както и храни, предлагани от обекти без регистрация по Закона за храните.
Издадени са шест заповеди за преустановяване дейността на обекти, от които три - на територията на ОДБХ Добрич и три - на територията на ОДБХ Варна.
За констатирани несъответствия са съставени 37 акта и 284 предписания. Основно са за неправилно съхранение на храни и предлагане на храни с изтекъл срок на годност; предлагане на храни без етикетировка и без документи за произход; установени обекти без регистрация по Закона за храните; липсващи дезинфектанти.
Инспекторите са акцентирали в проверките на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти в проверяваните обекти и извършване на проследимост на техните доставчици. В обектите за обществено хранене е извършвана проверка дали работещите лица, притежават редовно заверени лични здравни книжки, както и за спазване от персонала на противоепидемичните мерки, свързани с COVID-19.

/РИ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 12:02 на 24.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация