site.btaЕдна китайка с българско име разказва за китайската нова година

SM 14:01:31 07-02-2022
MG1358SM.005
Китай - България - Нова година

Една китайка с българско име разказва за китайската нова година






София, 7 февруари /Мартина Ганчева, БТА/


Валентина (Тина) е българското име на китайката Лин Юсян. Тя е завършила "Българска филология" в Пекинския университет за чужди езици, усъвършенствала е български език във Великотърновския университет, а наскоро завърши магистратура в University College London. Сега тя е докторски кандидат по българистика в същия университет в британската столица.


За китайската нова година и някои интересни прилики с България. Ето част от разказа на Тина за сайта "Българи в Лондон".


Първи януари e началото на новата година по слънчевия календар, но за народите в източна Азия, които традиционно са използвали лунния календар, новата година започва с първия ден на първия лунен месец, който според слънчевия календар за 2020 г. се падна на 25 януари. Всяка китайска година е година на определено животно. Има общо 12 животни, затова всеки 12 години животните се повтарят.


Китай е огромен и във всяка една от общо 34-те провинции има различни обичаи за празнуване на нова година. В моя роден Лин, провинция Джъдзян, в югоизточен Китай празнуваме заедно четири поколения около 50 души в стара къща, построена от прадядо ми през 1950 г. в село Цанбан.


Подготовката за нова година започва една седмица преди 25 януари, която включва почистване и украсяване на дома. Написахме пожелания във формата на три стиха на червени хартии, които залепихме на лявата, дясната и горната страна на вратата, а на централното място на вратата лепнахме хартия, написана с китайски йероглиф, преведен на български "късмет" и "щастие", с цел да посрещнем късмета у дома.


Заедно приготвихме празничната храна. Нашата кухня е свързана предимно с ориз, тъй като той се отглежда основно в южен Китай. Много популярни са "дзондзъ" - варен ориз в зелени листа, които изглеждат като български сърми. Също правихме пелмени от ориз, които понякога излизат зелени, защото добавяме сок от зелени листа. Освен това готвихме десерти: различни кексчета от ориз като "Мацъ" и "Дзяншангао".


Типично ястие за новогодишната вечер на 24-ти януари е хот-пот - сурови меса се пекат на котлони, кто се консумират със зеленчуци веднага, т.е. месото не трябва да изстива. Хот-пот оригинално идва от Съчуан, югозападен Китай, но сега е популярен в цял Китай и в чужбина. Заедно с хот-пот пихме оризова ракия "Байдзю", която традиционно е 53 градуса.


Китайците взимат едноседмичен новогодишен отпуск, за да посрещнат нова година с роднини и приятели. Хората си разменят подаръци, а децата получават "хонбао", пари в червен плик за тяхно здраве, щастие и успехи. По време на дългите новогодишни празненства китайците си пожелават: "Най-зле да сме така (както по време на празник)". Така казват и българите, нали?


Целият разказ на Валентина можете да прочетете тук.
/МГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:29 на 02.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация