Това е осмо поред покачване

site.btaЕвропейската централна банка повиши лихвите с нови 0,25 проценти пункта

Европейската централна банка повиши лихвите с нови 0,25 проценти пункта
Европейската централна банка повиши лихвите с нови 0,25 проценти пункта
Снимка: АП

Европейската централна банка повиши трите си основни лихви с по 0,25 процентни пункта, съобщава институцията на сайта си. 

Така лихвата по основните операции по рефинансиране - лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица - нараства до 4,00 на сто. Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) става 3,50 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достига 4,25 на сто.

В коментар относно последното решение от ЕЦБ посочват: "Инфлацията намалява, но се очаква да остане твърде висока за твърде дълго време. Управителният съвет е решен да гарантира, че инфлацията ще се върне своевременно към своята средносрочна цел от 2 на сто. Затова днес той реши да повиши трите основни лихвени проценти на ЕЦБ с 25 базисни пункта".

Управителният съвет на Европейската централна банка повишава основните си лихви за осми пореден път, след като започна през юли миналата година с увеличение от 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта), вдигайки ги за първи път от 11 години. На последвалите заседания на Управителния съвет бяха предприети нови увеличения на лихвите - със 75 базисни пункта през септември и с още 75 базисни пункта през октомври. От декември миналата година до март т.г. ЕЦБ забави темпа на покачване на лихвите, вдигайки ги с по 50 базисни пункта. Днешното решение повтаря стъпката от май, когато основните лихви се покачиха също с 0,25 на сто.

Инфлацията в еврозоната се понижи до 6,1 на сто през май, след като през октомври 2022 г. достигна пик от 10,6 на сто. 

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:54 на 06.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация