site.btaСдружение „За достъпна и качествена храна“ и БГ ФИШ: На Никулден акцентът е не само върху традицията, а върху достъпността и качеството на рибата за българските потребители
В навечерието на Никулден, денят на рибарите и рибната трапеза, секторът посреща празника със значим спад в производството: произведената риба у нас е с около 1000 тона по-малко, а вътрешният пазар продължава да се допълва и от внос, което изисква по-голям административен капацитет за контрол и проследимост.
Въпреки предизвикателствата, в България има работещи предприятия, модерни технологии и силни производители, способни да осигурят качествена, безопасна и достъпна риба.
Именно в тази среда Сдружение „За достъпна и качествена храна“ работи в партньорство с БГ ФИШ, за да бъдат отстоявани политики, които гарантират:
- устойчиво производство и подкрепа за бизнеса;
- проследимост и ефективен контрол;
- достъп на българския потребител до качествена родна риба;
- баланс между износ и вътрешен пазар.
Двамата представители на сектора подчертаха, че фокусът трябва да бъде върху потребителя, не само върху търговския поток и административните регулации.
„Като участници в Консултативния съвет към Министерство на земеделието и храните, подчертаваме, че достъпът до качествена, безопасна и проследима храна – включително риба – е въпрос на национален интерес и потребителска защита, а не на празничен ден или сезон.“- това коментираха д-р Йордан Господинов и д-р инж. Андрей Велчев, председател на Сдружение „За достъпна и качествена храна“, в навечерието на Никулден.
В посланието си към институциите, бизнеса и обществото, те подчертаха, че традицията има смисъл само когато трапезата е пълна, а потребителите – информирани и защитени.
С уважение,
Сдружение за достъпна и качествена храна
БТА публикува този текст съгласно чл. 5, ал. 1, т. 3 и ал. 3 от Закона за Българската телеграфна агенция
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина