site.btaСлучай за заразяване с опасното заболяване "висцерална лайшманиоза" беше установен в Кърджали

Случай за заразяване с опасното заболяване "висцерална лайшманиоза" беше установен в Кърджали
Случай за заразяване с опасното заболяване "висцерална лайшманиоза" беше установен в Кърджали
Д-р Кадрие Христова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ в Кърджали. Снимка: кореспондент на БТА в Кърджали Валентина Стоева

Случай на заразен с висцерална лайшманиоза регистрира Регионалната здравна инспекция. Заразеният е 45-годишен мъж от региона, чието състояние към момента е добро, каза пред БТА д-р Кадрие Христова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Кърджали.

Тя допълни, че лайшманиозата е установена след редица изследвания, след като мъжът 10 дни е поддържал висока температура. Бил е насочен към Пловдив, където след консултация с хематолог е настанен и се лекува в инфекциозно отделение. Болничното му лечение ще продължи месец, каза още д-р Христова.

По думите ѝ заболяването е опасно и ако не се вземат своевременни мерки и назначи точното лечение, изходът може да е летален. Основен носител на заболяването са гризачи, кучета, котки и други четириноги, а преносител на самия паразит са насекоми като комари, кърлежи и мухи, които го предават чрез ухапване. В случая съмненията са, че заразеният мъж е бил ухапан от заразен комар, но заради дългия инкубационен период на заболяването, който е от 3 до 10 месеца, не може да се каже със сигурност.

Това е първият за годината подобен случай, като по думите на д-р Христова е първи от десетина години насам. 

Висцерална лайшманиоза е трансмисивно заболяване, което засяга слезката (далака) и черния дроб, които заедно с лимфните възли се уголемяват. Получава се чернодробна недостатъчност и се уврежда сериозно имунната система, което в някои случаи води и до летален край. 

/ЛРМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 20:05 на 21.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация