site.btaАджерпрес: Пита де Печика - нов румънски тестен продукт, който ще влезе в регистъра на гарантираните традиционни специалитети

Аджерпрес: Пита де Печика - нов румънски тестен продукт, който ще влезе в регистъра на гарантираните традиционни специалитети
Аджерпрес: Пита де Печика - нов румънски тестен продукт, който ще влезе в регистъра на гарантираните традиционни специалитети
Pita de Pecica/ Снимка: Аджерпрес

Европейската комисия одобри днес добавянето на румънския тестен продукт „Pita de Pecica“ (Пита Печика) в регистъра на гарантираните традиционни специалитети, предаде специално за БТА агенция Аджерпрес.

В документа се посочва, че Пита Печика е хляб, изпечен на фурна, произведен в региона Печика в Западна Румъния. Славата на продукта се дължи на исторически доказателства за неговата древност, предадени чрез устни източници, събрани и преписани в списания и книги, за да бъдат предадени на бъдещите поколения. Рецептата за приготвяне на този хляб, подготовката на тестото, месенето и начинът на изпичане се предават от поколение на поколение, за да може този традиционен продукт да стигне до трапезите на потребителите в Румъния днес.

Румъния вече има 11 продукта, регистрирани в европейските системи за качество, десет от които са със защитени географски указания. Освен това, приблизително 20 продукта са идентифицирани като отговарящи на условията за европейска регистрация. 

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите) 

/РА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:57 на 01.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация