site.btaБългария влиза в историята на световния футбол на стадион "Джайънтс" в Ню Йорк на 10 юли 1994 година

България влиза в историята на световния футбол на стадион "Джайънтс" в Ню Йорк на 10 юли 1994 година
България влиза в историята на световния футбол на стадион "Джайънтс" в Ню Йорк на 10 юли 1994 година
САЩ (10 юли 1994) Световно първенство по футбол. Йордан Лечков (ляво) отбелязва с глава победния гол срещу Германия. Вдясно е германския играч Томас Хеслер. България победи Германия с 2:1 Пресфото -БТА,снимка: АП

На 10 юли 1994 г. националният отбор по футбол на България записва най-голямото постижение на българския футбол, класирайки се на полуфинала на Световното първенство по футбол в САЩ, след като на четвърфинала побеждава Германия с резултат 2:1.

Петнадесетото Световно първенство по футбол през 1994 г. се провежда от 17 юни до 17 юли.  България участва за шести път на световни финали, след като елиминира Франция в мач на 17 ноември 1993 г. на стадион „Парк де пренс“ в Париж  и се класира за участие в световното първенство в САЩ. „Господ е българин“, ще каже тогава в ефира на Българската национална телевизия футболният коментатор Николай Колев - Мичмана, когато в последната минута на мача Емил Костадинов вкарва гол във вратата на Бернар Лама.

Победата над Гърция с 4:0 в груповата фаза на Световното първенство по футбол през 1994 г. е първата, отбелязана от български национален отбор по футбол на световни финали. В групата България остава втора с равни точки с първата - Нигерия (но с по-лоша голова разлика и със загуба от тях), и с третата - Аржентина (с равна голова разлика но с победа над Аржентина). В осминафиналите България отстранява Мексико с 4:2 след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията).  На четвъртфинала България играе срещу световния шампион Германия. 

В бюлетина „Спортна информация“ на 10 юли 1994 г. е публикувано посланието на президента Желю Желев към футболистите преди решителната среща с Германия:

София 10 юли 1994 г. /БТА/ Президентът на България Желю Желев изпрати следното послание до българския национален отбор по футбол в Ню Йорк (САЩ):

Скъпи момчета! Само след броени часове притихнала и напрегната страната ще очаква пред сините екрани драматичната борба между нашия национален отбор по футбол и световния шампион по футбол – отбора на Германия.
Толкова съкровено и основателно е желанието за победа, че невинаги искаме да го изречем на глас.
Последните три мача дават всички основания за подобни очаквания и надежди. И все пак състезанието е състезание и при него един от отборите трябва да загуби. Затова не се притеснявайте. Както и да завърши мачът, ние ще бъдем неизменно с вас, защото не се съмняваме, че ще играете храбро, самоотвержено, благородно и за победа. Не се съмняваме, че за пореден път ще представите достойно българския дух и българския народ пред света…

Ако пък победата и този път е на наша страна, ликуването по градове и села ще се превърне в един безкраен народен празник…

Желая ви от името на българския народ и нашите приятели зад граница победа над отбора на Германия и нека шансът да ви съпътства и Бог да ви закриля.

Желю Желев, президент на Република България

След 0:0 в първото полувреме германците повеждат с гол на Лотар Матеус от дузпа. Само за 3 минути, в 76-ата и 79-ата, българите повеждат с 2:1 с голове на Христо Стоичков и Йордан Лечков.

В бюлетина "Спортна информация" на БТА пише: 

Футбол САЩ `94: България на полуфинала!

Ню Йорк, 10 юли 1994 г. /БТА/ Четвъртфинален мач от Световното първенство по футбол.

България - Германия 2:1

Стадион: "Джайънтс"

Време: приятно, температура 28 градуса 

Зрители: 71 418

Главен съдия: Хосе Торес /Колумбия/

Голмайстори: България: Стоичков – 76 мин., Лечков – 79 мин.; Германия: Матеус /49 мин. от дузпа/

Жълти картони: България: Иванов, Стоичков, Михайлов; Германия: Хелмер, Вагнер, Хеслер, Клинсман, Фьолер

Състави:

България: Михайлов, Киряков, Иванов, Хубчев, Цветанов, Янков, Лечков, Сираков, Балъков, Костадинов /Генчев – 90 мин./ Стоичков /Йорданов – 80 мин./

Германия: Илгнер, Колер, Матеус, Вагнер /Щрунц – 58 мин./, Бертолд, Хеслер /Бреме – 83 мин./, Бухвалд, Мьолер, Хелмер, Фьолер, Клинсман

В Специализирания бюлетин „Спорт“ на БТА пише:

Футболистите на България направиха своя най-голям мач на световното първенство, като елиминираха световния шампион Германия на станалия за тях щастлив нюйоркски „Джайънтс стейдиъм“ с 2:1. Това бе и най-голямата изненада на първенството. Едва ли някой от футболните капацитети би предположил, че отборът на България, без нито една победа в досегашните си пет участия, при шестата си поява на световните финали ще достигне до полуфинала. Така, след като отстраниха двукратния световен шампион Аржентина и трикратния първенец Германия, на полуфинала в сряда българите ще се изправят срещу още един трикратен световен шампион – Италия.

Задачата на българските футболисти беше по-лека от тази на техните съперници – те нямаха просто какво да губят срещу световните шампиони. Можеха само да спечелят. И те го направиха по най-добрия начин. Колкото и невероятно да звучи, българите превъзхождаха в почти всяко отношения своите съперници – в техническото владеене на топката, в тактическата постройка, в майсторството и дори във физическата издръжливост.

Мачът започна спокойно, нашите футболисти бяха наситили средната зона и бавно разиграваха топката, търсейки удобни моменти за бързи действия на нападателите. От своя страна и германците действаха предпазливо, страхувайки се от силата на българската контраатака, донесла всички досегашни успехи за българския отбор. Още в 12-ата минута Сираков получи удобна топка в коридор, на предна в наказателното поле, но вратарят Илгнер парира опасността. Следващата минута след пас на Стоичков Балъков нанесе силен удар, но топката срещна страничния стълб. Германците отвърнаха на удара с удар, но защитата се справи успешно с всички набези на техните нападатели. В 35-ата минута след бомбен удар на Мьолер топката срещна тялото на Трифон Иванов, който по този начин спаси сигурен гол. Второто полувреме започна нещастно за българите. В 48-ата минута при едно стълкновение на Лечков с Клинсман в наказателното поле главният съдия Торес отсъди най-тежкото наказание, а Матеус бе безпогрешен – 1:0 за Германия. Малко по-късно след центриране на Цветанов Сираков бе близо до успеха – след удара му с глава топката премина на сантиметри от левия стълб на вратата на Илгнер. Радостта споходи българския стан в 76-ата минута, когато след отлично изпълнение на пряк свободен удар Стоичков изравни. А три минути по-късно Янков центрира от десния фланг и Лечков с плонж с глава изпрати за втори път топката в мрежата на германците. Невъзможното стана действителност. Българите победиха световните шампиони 34 години след единствената наша победа над Германия в София.

В бюлетина "Спортна информация"  четем коментарите след мача:

САЩ `94: Стоичков: Ще играем за победа срещу Италия

Ню Йорк, 10 юли 1994 г. /БТА/ „Нашият отбор игра много добре, преди всичко тактически – сподели веднага след мача капитанът на българския състав вратарят Михайлов. – Дузпата бе измислена, но тя не ни ядоса и заиграхме по-добре. Надиграхме германците преди всичко в средата на терена. Мисля, че това бе невероятна победа на нашия отбор. Толкова сме уморени психически, че просто нямаме сили да се радваме. Мисля, че германците ни подцениха и бяха наказани. Що се отнася до предстоящия мач с Италия, не се наемам да правя прогнози, нека първо починем. Италианците са много силен отбор, а и умеят винаги да постигат желаното“.

„Бяхме по-спокойният отбор – заяви и българската кама Христо Стоичков. Нямаше какво да губим от този мач, а само да спечелим, ядосани сме от писанията на някои вестници, че сме слабо отборче, което не може да играе добър футбол. Това ни мобилизира. Тренирам изпълнения на свободни удари още от времето, когато играех в ЦСКА с Жеков, след това в Испания изпълнявахме статични удари с Ромарио. Прогнози не давам, но съм оптимист за полуфинала. Ще играем за победа, да покажем, че България е една от великите футболни сили“.

***

САЩ `94: България в историята, Германия на колене!

 Ню Йорк, 10 юли 1994 г. /БТА/ Кой ще спре България? Във всеки случай това не бе Германия, пише френската информационна агенция АФП. Българите, които се класираха в последния момент в мача срещу Франция, направиха истински подвиг, като елиминираха световния шампион Германия.

Благодарение на тази победа България влезе в историята. Балканският отбор ще участва за първи път в своята история на полуфинал за Световната купа.

Що се отнася до Германия, която не бе убедителна още от началото на участието си в първенството, тя преживя пълно разочарование, като претърпя първата си загуба от финала на световното първенство през 1986 година /2:3 срещу Аржентина/.

***

Коментари от чужди медии са поместени и в специализирания бюлетин "Спорт" на БТА от 12 юли 1994 г.:

Добре, че в Световното участва България

"Балъков, Костадинов, Лечков, Сираков, Стоичков. Това не е списък по азбучен ред на българите, които изумиха всички при досегашните мачове за световната купа. Това са просто петимата нападателно настроени играчи, които Димитър Пенев имаше дързостта да изпрати вчера срещу Германия. Петима довършители или съзидатели, които доказаха пред целия свят, че Маншафт не е непобедимото чудовище, което всички примирено описваха. Тази великолепна демонстрация на треньорска смелост донесе триумфа на „Джайънтс стейдиъм“ и класирането на този отбор за полуфиналите.

Много са уроците и поуките от българската квалификация. Действително, през изтеклата седмица ние описвахме как балканските футболисти се подготвят за страшната битка с немския "панцер" в стил клуб "Медитеране": следобеден сън под слънчеви лъчи, водна топка в басейна, шопинг в Манхатън, запалени цигарки. Ще се съгласите, че този метод е до известна степен оригинален. Уморени от мача с продължение срещу Мексико, българите бяха избрали разтоварването, за да запълнят четирите дни за подготовка, осигурени съгласно календара на ФИФА. Избор, който предизвика доста коментари сред специалистите по навиване на обръчи, тези дървени философи, които се правят, че имат рецептата за пълното щастие.

Във всеки случай квалификацията на България има много добри страни. Тя се вписва до съвършенство в стратегията на съблазняване, която цели да продаде в САЩ имиджа на футбола като богат и тотален спектакъл при все че Димитър Пенев беше обект на толкова критики за мача срещу Мексико, когато американският печат го обвини, че нарочно е уговорил безплодните продължения с цел да се стигне до дузпи. Прочее, тези продължения и на нас  не ни харесаха. Но в живота трябва да сме справедливи: днес ние сме първите, които поздравяваме българите, а в тяхно лице блести неръждаемият принцип: няма голям отбор без големи нападатели. Когато имате отпред двама "убийци“, каквито са Костадинов и Стоичков, когато зад тях се подредят толкова необикновено надарени техници като Балъков и Лечков, рано или късно идват резултатите. България екзекутира Франция, за да заслужи мястото си в Америка, където си направи удоволствието срещу Аржентина и Германия. Тук и дума не може да става за някаква случайност.

Да кажем накрая, че провалът на Маншафт ще донесе глътка кислород на света на кожената топка. Въпреки уважението, което отбор с тези качества заслужава да му се отдаде, беше ни омръзнало да наблюдаваме как германците жънат нови и нови победи на всяко световно първенство. Присъствието на Германия на финалите се беше превърнало в някаква фаталност, а напоследък то не се съпровождаше от въодушевяващ блясък. Разбивайки това еднообразие, българите направиха услуга на световния футбол. Действително, добре, че дойдоха на това световно първенство.

На полуфинала срещу Италия България губи мача с резултат 1:2. На мача за 3-ото място с Швеция България губи с 0:4 и остава на 4-о място в крайното класиране. 

Христо Стоичков става голмайстор на първенството заедно с руснака Олег Саленко. Красимир Балъков  и Христо Стоичков са включени в идеалния отбор на първенството заедно с бразилците Ромарио и Карлос Дунга и италианците Роберто Баджо и Паоло Малдини. 

„Добре дошли в обятията на майка България, скъпи футболисти. Българският народ, нашите сънародници в чужбина, в България, нашите съседи ви благодарят за всичко, което направихте през изминалите 30 дни. Вие сторихте за България толкова, колкото не са успели да направят всички дипломати и политици през този век“, ще каже президентът Желю Желев при посрещането на футболистите на 19 юли 1994 г. при тяхното завръщане в България от Световното първенство по футбол. На 20 юли 1994 г. те са удостоени с орден "Стара планина" първа степен.

Треньор на националния отбор на България е Димитър Пенев. В състава на отбора са: Борислав Михайлов – вратар, Емил Кременлиев – защитник, Трифон Иванов – защитник, Цанко Цветанов – защитник, Петър Хубчев – защитник, Илиян Киряков – защитник, Николай Илиев – защитник, Златко Янков – полузащитник, Красимир Балъков – полузащитник, Йордан Лечков – полузащитник, Емил Костадинов – дясно крило, Христо Стоичков – ляво крило, Даниел Боримиров – халф, Ивайло Йорданов – нападател, халф, Наско Сираков – нападател, Бончо Генчев – нападател, Петър Михтарски – нападател, Ивайло Андонов – нападател, Велко Йотов – нападател, Петър Александров – нападател. 

 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:28 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация