В София

site.btaС изпълнение на гайда и поднасяне на питка с мед и сол започна втората семинарна среща на ръководителите на фолклорни състави в чужбина

С изпълнение на гайда и поднасяне на питка с мед и сол започна втората семинарна среща на ръководителите на фолклорни състави в чужбина
С изпълнение на гайда и поднасяне на питка с мед и сол започна втората семинарна среща на ръководителите на фолклорни състави в чужбина
Снимка: Благой Кирилов/БТА

С изпълнение на гайда от Красимир Панчев и поднасяне на питка с мед и сол бе дадено началото на втората семинарна среща на ръководителите на фолклорни състави в чужбина, организирана от Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина (АБФСЧ). Двудневната среща се провежда в Студентски дом в София. 

„Днес се срещаме тук, в България, тази България, която в делниците и празниците е далече от нас, но само на разстояние, нашата България, на танца, на песента, на шарките и шевиците, на цветовете на песента, част от която сме всички ние, ръководителите на българските фолклорни състави в чужбина, ни посреща днес тук, в София, с онази неповторима мелодия на българската гайда, която ни кара да настръхнем и да се почувстваме като у дома си“, с тези думи Анита Екенова от Управителния съвет на АБФСЧ представи последвалото музикално изпълнение от Красимир Панчев. 

Срещата се организира за втора поредна година и бе открита официално днес от председателя на Асоциацията Радослава Недялкова

В петък от АБФСЧ са имали среща с представители на няколко български министерства, както и на Изпълнителната агенция за българите в чужбина. 

„Ние имаме тежка задача. Това, което направихме 2016 г. – да създадем тази асоциация, е феномен. Вчера слушах различните представители на министерствата и всеки от тях кършеше ръце и се опитваше да ни определи по някакъв начин. Трябва да знаете, че наистина това, което сме ние, е нещо ново, няма го, не го е имало и ние заедно с вас в момента поставяме основите му. Ние го градим, ние му даваме име, ние решаваме как да се казва и колко важно да бъде. Вчера помолих ръководителите да имат самочувствието, че това, което правим в чужбина, е важно. Знам, че всеки от вас в своята си група, асоциация, ансамбъл, както искате го наричайте, знае какво прави и знае колко е важно за тези 5-10-15-30-50 души, с които се среща всеки вторник, четвъртък, неделя. Дайте си сметка колко е важно в глобален мащаб за цяла Европа, колко много българи зависят от това, което правим всички ние. Защото, когато човек отиде в чужбина, успява да се интегрира на работното си място, успява да намери контакти и да прави нещо, но това, което му липсва, е България. И ние реално му даваме някакъв контакт с нашата страна. Даваме му нещо, което да успокои сърчицето му, което се е свило така или иначе“, заяви Недялкова. 

Тя добави, че другото важно нещо, което правят, е да представят България. Недялкова даде пример с нейната фолклорна група „Нашенци“ от Милано, с която правят около 11 събития на година. 

„Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да прави 11 събития в Милано, 11-12-13 събития в Мюнхен или в Копенхаген, или в Атина, това щеше да е един невероятно тежък бюджет за Министерство на културата, на образованието и тн. А ние го правим с наши собствени средства, наше собствено време и популяризираме българския фолклор в чужбина. Призивът ми ще бъде „самочувствие“.  В този ред на мисли това, което нашата Асоциация прави, е да обедини тази позитивна енергия и да я покаже на българската държава. Това е нашата мисия. Да покажем вашето дело и да се преборим за внимание, за признание и както казах – да му дадем име“.  

Председателят на АБФСЧ разказа също, че Асоциацията се е заела с изготвянето на регистър, фокусиран изцяло върху фолклорните групи, който ще дава информация за творческия им живот в чужбина. 

Заместник-председателят на Асоциацията Николай Стоянов сподели, че е приел присърце идеята за това регистърът да се случи в най-голям мащаб – да събере всички фолклорни групи. Работата по него е започната, като са изпратени имейли до всички български посолства по света. 

„Говорейки за тази мащабност, ние вярваме истински, че чрез него ще видим колко сме много навън в чужбина и колко можем да сме силни, борейки се с българската държава да ни признае първо като организации, фолклорни сдружения, ансамбли, състави и т.н. И след това да видим как можем да си сътрудничим по най-добрия начин, разпространявайки българския фолклор не само в Европа, където в момента сме най-много, а и по целия свят. Тази година за първи път имаме представители от Америка… както и от Норвегия“, добави Стоянов. 

Той обобщи, че сега в срещата са се включили представители от 15 държави, както и 37 сдружения, 57 участници. А чрез регистъра, който подготвят и който е предвидено да бъде в сайта на АБФСЧ и под формата на интерактивна карта, фолклорните състави ще могат да видят „във всяка една точка по света какво има, колко сме, къде сме и да се обединим заедно в нашата Асоциация, за да можем да се борим занапред и да постигаме максимално за всички нас“, посочи Стоянов. 

Анита Екенова и Пламена Чемширова, които са членове на Управителния съвет на Асоциацията, споделиха защо са част от нея.

„Колкото сме повече, толкова сме по-силни… Защо аз съм в тази Асоциация и защо съм ангажирана толкова силно и в организацията на тези срещи – защото за мен важното е да ви виждам пред себе си, да сме всички тук, да сме приятели и като се виждаме, тази прегръдка, тази усмивка, тази радост, която блика от сърцата на всички, за мен това е достатъчно удовлетворение“, обърна се към гостите в залата Анита Екенова. 

Пламена Чемширова сподели, че като фолклорен изпълнител за нея изразяването е на сцената чрез танца. Тя посочи, че е сигурна, че много от присъстващите също се изразяват по този начин – на сцената. „За нас като група от Северна Ирландия – защо сме в Асоциацията – защото сме група, която, като всички останали в света, пуснали корени, но не в Ирландия, просто държим корена здраво и го показваме по най-добрия начин, както всеки един от нас в чужбина. Българският корен е много силен. Фолклорът ни е обединявал през хилядолетията на нашата страна. Смятам, че за в бъдеще ще бъде така и ние като една малка групичка там, сме едно пламъче, което тлеем, но пък и запалваме около себе си други българи. Същото, което смятаме, че и Асоциацията може да направи в много по-глобален мащаб. Защото, ако погледнем картата на света, ние сме навсякъде, българите сме навсякъде, за добро или за лошо, аз обаче казвам в такъв случай - България е огромна, тя е навсякъде, където сме ние. Нека да бъдем обединени и нека да бъдем заедно! Нека този камбанен звън, който разтрепва сърцата ни, както гайдата, когато засвири, както чановете, когато задрънчат, вечно да бъдат в душите и сърцата ни“, призова Чемширова.

В своето приветствие Пламен Петков, който също е член на Управителния съвет на АБФСЧ, както и ръководител на Фолклорен ансамбъл „Лазарка“ в Мюнхен, сподели за 30-годишния юбилей, който формацията отбеляза с концерт на 4 ноември. 

„Търсейки символа на този юбилей, обърнахме се назад, дадохме си равносметка какво сме направили и как може с две думи да обобщим и стигнахме до надслова „Фолклорни мостове“. Това са думите, които обединяват, които показват нашата работа. Посредством фолклора ние свързваме хора, свързваме народи, свързваме нации, свързваме приятели, поколения. По този начин представихме на сцената това, но бихме искали тези фолклорни мостове да ги сложим и днес и да продължим да ги изграждаме и тук на тази среща, като създаваме още по-силни връзки между групите от чужбина, всички гости, които са тук, между нашите лектори и специалисти от България и институциите в България. И да не забравяме, че най-важният мост – това е мостът от България към държавите, в които ние живеем… Ние, като представители на българския фолклор, на българското изкуство, сме лицето на България пред света“, посочи Пламен Петков. 

Ива Крумова от Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) също отправи приветствие и разказа за срещата между ИАБЧ и АБФСЧ, на която тя е представила анализ на състоянието на българските фолклорни състави в чужбина.

„Вчера представих анализ, който с моите колеги изготвих от началото на годината, събираме информация, която аз синтезирах, и я представихме пред съответните компетентни органи. Смятам, че все пак разбраха, че това, което правим, е важно. А този анализ ние конкретно изготвихме именно в помощ на развитието на вашата асоциация. И се надявам, че оттук нататък вече ще бъде много по-лесно, грубото и трудното мина, оттук нататък смятам, че ще можем да намерим много повече информация, много повече съмишленици, защото, както казах, смятам, че институциите, които са важни за вашето дело от страна на българската държава, разбраха, че това е важно, че има смисъл да се развива… Пожалвам всяка една година да се развивате с геометрична прогресия и все повече и повече членове да има, за да можем да покажем на българската държава колко сте много и колко е важно това, което правите“, посочи Крумова. 

От своя страна председателят на Асоциацията благодари на ИАБЧ за сътрудничеството, съдействието и помощта. 

По време на откриването бе прочетен и поздравителен адрес от Милена Налбантова, председател на Съюза на организациите за любителско изкуство – СОЛИ. Приветствия отправиха също Анелия Овнарска-Милушева, лектор в миналогодишната семинарна среща, както и Антоанета Асенова-Данова, която е лектор тази година. 

Срещата продължава днес и утре, като програмата предвижда лекции от Антоанета Асенова-Данова, която е преподавател по български народни танци и заместник-директор на Националното училище за танцово изкуство - София, от Димитър Христов, който е диригент на фолклорния оркестър към Българското национално радио, от Димана и Боян Боянови, които са диригенти на хорове, солисти на ансамбъл „Пирин“, от Мария Наследникова. Предвиден е и уъркшоп с Андрей Илиев от „Лидер Академи“, както и срещи с д-р Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища в България, със занаятчията Христо Златев, с Емил Павлов, председател на Националната секция на CIOFF (бел.ред. - Международната фолклорна организация) за България. 

/ЙК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:15 на 16.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация