site.btaМлади кулинари от Разград завоюваха призови места на национален конкурс

Млади кулинари от Разград завоюваха призови места на национален конкурс
Млади кулинари от Разград завоюваха призови места на национален конкурс
Снимка: ЦУТНТ - Разград

Възпитаниците на разградския Център за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) от клуб „Млад кулинар“ спечелиха призови места на Националния ученически празник „За хляба наш“. Това съобщи за БТА ръководителят на клуба и заместник-директор на ЦУТНТ – инж. Даниела Кившанова.

„Тази година в състезанието участваха четири момичета от клуба – Алекс Иванова, Александра Георгиева, Галимила Ганева и Виолина Цонева. Алекс завоюва второ място с апетитен хляб с ароматна плънка, който впечатли журито в конкурса „Рецептите на баба“. Тя се конкурира с десетки участници от всички възрастови групи – от I до XII клас. Галимила Ганева и Александра Георгиева получиха поощрителни награди за своите изделия – погача-геврек, празнична питка „Алекса“ и козунак „Златна селекция“, допълни инж. Кившанова.

По думите ѝ, вдъхновени от идеите за здравословно и екосъобразно готвене, участниците в клуба сами отглеждат част от подправките, които използват в учебната кухня – мащерка, риган, магданоз, копър и др. „Това е чудесен начин учениците да придобият умения в градинарството и да научат повече за произхода на храната. Те активно се включват и в облагородяването и почистването на градината ни“, подчерта още инж. Кившанова.

Ръководителят на клуба разказа, че през учебната година учениците са участвали в две практически занятия с преподаватели и студенти от Филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев“ в Разград, специалности „Технология на храните“ и „Биотехнология“. Темите на обученията са били: „Изследване на българското кисело мляко“, „Изследване на българското саламурено сирене“ и „Лабораторно изпичане на хляб“.

По време на занятията учениците са придобили знания за производствения процес на млечни продукти, техния състав и значение за човешкия организъм. Участвали са в различни видове анализи – сензорен анализ, измерване на съдържание на сол и вода в продуктите и други. „Особен интерес предизвика демонстрацията на технологията за производство на хляб по стандарт – с ръчно месене, предварителна и окончателна ферментация, оформяне и изпичане в лабораторна пещ. Впечатляваща лекция по темата изнесе проф. д.н. Станка Дамянова, директор на филиала в Разград. Учениците от своя страна споделиха собствени рецепти, изпробвани в учебната кухня, и почерпиха с приготвени от тях протеинови трюфели“, сподели още инж. Кившанова.

Тя допълни, че наскоро представители на клуба, заедно с директора на ЦУТНТ Цветанка Русева, са гостували в детска градина „Шестте ястребинчета“, където са представили презентация на тема „Храним ли се здравословно?“. Малчуганите са научили защо балансираното хранене е важно и как да водят здравословен начин на живот, а след това е била организирана тематична витрина.

„Освен че се учат и предават знанията си, участниците в клуб „Млад кулинар“ показват и големи сърца. Заедно с клуб „Млад техник“ те се включиха активно в доброволчески инициативи в подкрепа на ученик в неравностойно положение. Ангажираността им със социално значими теми продължи и с участието им в конкурса на сдружение „Жанета“ на тема „Моят град без насилие над деца“. Изявата с есета и рисунки донесе нови отличия за Алекс Иванова и Виолина“, обобщи инж. Кившанова.

През май месец Центърът за ученическо техническо и научно творчество в Разград награди изявените си възпитаници, сред които бяха и възпитаниците на клуб „Млад кулинар“. 

/ХК/

Списание ЛИК

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 14:11 на 08.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация