Страната ни може да изпадне в рецесия, но за кратко 

site.btaС девет позиции пада България по Индекса за върховенство на закона, съобщи председателят на БТПП

С девет позиции пада България по Индекса за върховенство на закона, съобщи председателят на БТПП
С девет позиции пада България по Индекса за върховенство на закона, съобщи председателят на БТПП
Снимка: БТПП

България отчита сериозен спад в позициите си по Индекса за върховенство на закона, който е естествена последица от неуспешния старт на реформата в правосъдната система, като от 53-о място през 2020 г. отиваме на 62-о място през 2021 г. С девет места сме по-надолу в класацията, независимо от това, че нови 11 държави се включват в нея, съобщи в интервю за БТА председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, потърсен за коментар по повод последното издание на палатата "България в цифри", в което са събрани данни от над 27 международни класации по различни показатели за 2021 г. Брошурата ще бъде достъпна на сайта на палатата и в книжен вид в нейните офиси. 

При Индекса за правене на бизнес по показателя "Свързване с електричество" България се нарежда след 110-о място. Толкова правителства се изредиха и не можаха да решат въпроса с бързото и лесно включване на новопостроено предприятие или сграда в електрическата мрежа, коментира резултатите Симеонов.   

Страната отчита напредък в международната класация "Свобода на медиите - от 112 място от общо 180 страни на 91-о. Това е сериозен напредък, очевидно, че липсата на силно правителство, сякаш малко отхлабва възела около медиите и им дава възможност да говорят по-свободно и открито, каза председателят на БТПП. По индекса за конкурентоспособност по класацията на Международния институт за управление на мениджмънта България запазва позицията от предишната година и отново е на 53-о място. Успех е, че изобщо сме в тази класация, защото в нея са включени едва 63 от над 200 държави, коментира Симеонов.

Според него сред основните задачи на служебното правителство са провеждане на нормални избори, справяне с ковид пандемията, високите цени на тока и на природния газ. За българския бизнес няма значение откъде и как ще се осигури газ, въпрос на оцеляване е да се осигурят от служебното правителство, както и от следващ редовен кабинет устойчиви доставки на достатъчни количества на справедлива цена, която не поставя българските фирми в неконкурентно положение по отношение на цените на крайните им продукти, каза председателят на БТПП.

Според Цветан Симеонов до края на годината не се очаква нивата на безработица да се повишат заради трудната компенсация на липсата на работна сила. Заради липсата на квалифицирани кадри ще продължи натискът за повишаване на заплатите, който допълнително се засилва и заради двуцифрената инфлация в България, като работодателите ще трябва да продължат с намаляването на маржа на печалбите, което пък им пречи да инвестират в модернизация на производствата. Допълнителен утежняващ фактор е непремереното решение, включително и на последното правителство за увеличаване на заплатите в определени сектори - например в образованието, без постигане на предварително поставяне на цели, както и в нереформирани сектори, въпреки обещанията за оптимизиране на администрацията, смята председателят на БТПП. Всичко това според него изтегля част от работната ръка от прякото производство в други дейности. Очаква се тези проблеми да доведат до увеличаване на сивия сектор в икономиката, а това ще рефлектира върху приходите в държавния бюджет, допълни Симеонов.

Според председателя на БТПП 20 процента инфлация до края на годината в България може да има единствено при сериозни международни усложнения. Той изрази надежда войната в Украйна да не се разпространи и да се направят усилия за мирното й приключване.

Същевременно обаче Симеонов каза, че е вероятно да има известен период, в който страната ни ще изпадне в рецесия, но изрази надежда той да не продължи дълго.

Бизнесът е с умерени очаквания към вицепремиера по управлението на европейските средства Атанас Пеканов по отношение на Плана за възстановяване и по оперативните програми. Разочарованието на всички е голямо, защото някои държави вече година работят с тези огромни средства. Каквото и да кажем, вече сме в страхотно закъснение и това намалява шанса на България да догонва другите страни. По тази причина очаквам служебният ресорен вицепремиер час по-скоро да започне да се справя със задачите, защото от прекалено умуване сме на кота нула, коментира председателят на БТПП.

 

Следва пълният текст на интервюто:

 

- Господин Симеонов, отново служебно правителство поема управлението на държавата. Какви са очакванията на бизнеса към кабинета. Кои са неотложните задачи, които според Вас трябва да бъдат предприети от служебния кабинет, имайки предвид правомощията му?

- Основната задача, която служебният кабинет трябва да изпълни, това е провеждане на нормални избори, за да може истинският вот на българските избиратели да бъде отразен в резултатите. За съжаление последните месеци, може би години, се натрупаха доста въпроси, които трябва да бъдат решавани. Това отново е нарастващият натиск на ковид пандемията, противоречивото развитие на войната на Русия с Украйна и свързаните с тези два, както и други фактори - висока цена на електричеството, а от вчера и "неочаквано" висока цена на природния газ.

 

- Кои според Вас са трите най-неотложни задачи, свързани с бизнеса, с които служебният кабинет трябва да се заеме?

- Важно е овладяването на пандемията, която макар и да не протича толкова смъртоносно, води до отсъствието на работници. Въпреки че нивата на безработицата в страната са сред най-ниските в Европа, страната продължава да изпитва недостиг на квалифицирана работна ръка. 

 

- На фона на политическата криза как изглежда страната според последното годишно издание на БТПП "България в цифри"? Кои са оптимистичните тенденции и кое буди тревога?

- Това е тринадесетото издание на "България в цифри", в което са събрани данни от над 27 международни класации по различни показатели за 2021 г. В тази брошура се съдържа полезна информация за всеки един инвеститор в страната, преди да реши да направи вложенията си тук. За първи път българско правителство - това на Кирил Петков, реагира на проучването ни, като Министерството на иновациите и растежа - г-н Лорер, реши да сформира работна група по проблемите, произтичащи от резултатите на страната в различните световни класации, която трябва да набележи мерки за подобряването на позициите на страната ни в тях. Надяваме се тази дейност да бъде продължена и от служебния ресорен министър. Страната отчита напредък в международната класация "Свобода на медиите" - от 112-о място от общо 180 страни на 91-о. Това е сериозен напредък, очевидно, че липсата на силно правителство, сякаш малко отхлабва възела около медиите и им дава възможност да говорят по-свободно и открито. По индекса за конкурентоспособност по класацията на Международния институт за управление на мениджмънта България запазва позицията от предишната година и отново е на 53-о място. Успех е, че изобщо сме в тази класация, защото в нея са включени едва 63 от над 200 държави. Голям е спадът на Индекса за върховенство на закона за България, който е естествена последица от неуспешния старт на реформата в правосъдната система, като от 53-о място през 2020 г. отиваме на 62-о място през 2021 г. С девет места сме по-надолу в класацията, независимо от това, че нови 11 държави се включват в нея. При Индекса за правене на бизнес по показателя "Свързване с електричество" България се нарежда след 110-о място. Толкова правителства се изредиха и не можаха да решат въпроса с бързото и лесно включване на новопостроено предприятие или сграда в електрическата мрежа. Брошурата ще бъде достъпна на сайта на палатата и в книжен вид в нейните офиси.  

 

- Какво очаквате от партиите, които за пореден път влизат в предизборна надпревара?

- Започват предизборните обещания с екзотични предложения в програмите на партиите, но за да бъдат полезни те за икономиката на страната и просперитета на България, партийните лидери е добре да се запознаят с резултатите от изданието на БТПП "България в цифри", където ще видят отрицателните резултати и върху тези проблеми трябва да се фокусират, за да може страната да върви напред. Важно е да отчетат как виждат страната ни независимите външните експерти, а да не си заравяме главата в пясъка и да не обръщаме внимание на независимите оценки. Само така можем да постигнем устойчиви резултати по отношение на инвестициите, защото все още липсват големите инвестиции.

 

- Как според Вас би трябвало да се развият отношенията с "Газпром" от служебния кабинет и като цяло как виждате изхода от енергийната криза?

- Българският бизнес и особено БТПП е ясен в исканията си. Няма значение откъде и как ще се осигури газ, въпрос на оцеляване е да се осигурят от служебното правителство, както и от следващото редовно устойчиви доставки на достатъчни количества на справедлива цена, която не поставя българските фирми в неконкурентно положение по отношение на цените на крайните им продукти. Има различни трасета, по които да се постигне истинска диверсификация на доставките на газ - Азербайджан, а още в по-стари времена имаше обещания за доставки и от Туркменистан за още 1 милиард кубични метра. При годишно потребление на България от 3,2 млрд. кубични метра може да се постигне сериозна диверсификация, а не както бяхме на 95 процента от един източник.

 

- Моля за Вашите прогнози за ръста на инфлацията, БВП и безработицата до края на годината, очакват ли се фалити на фирми и в кои сектори? 

- Нивата на безработица се съмнявам да се повишат до края на годината заради трудната компенсация на липсата на работна сила, като дори наемането на бежанци от Украйна не реши този въпрос. Подпомогнат бе туристическият сектор по Черноморието. Заради липсата на квалифицирани кадри ще продължи натискът за повишаване на заплатите, който допълнително се засилва и заради двуцифрената инфлация в България, като работодателите ще трябва да продължат с намаляването на маржа на печалбите, което пък им пречи да инвестират в модернизация на производствата. Допълнителен утежняващ фактор е непремереното решение, включително и на последното правителство за увеличаване на заплатите в определени сектори - например в образованието, без постигането на определени преди това цели, както и в нереформирани сектори, не се оптимизира и администрацията, както беше гръмко обещано. Всичко това изтегля част от работната ръка от прякото производство в други дейности. Очаква се тези проблеми да доведат до увеличаване на сивия сектор в икономиката, а това ще рефлектира върху приходите в държавния бюджет.

 

- Можем ли да очакваме инфлацията да стигне 20 процента?

- Подобен ръст е нереален. Такива проценти могат да се стигнат единствено при сериозни усложнения, но се надяваме войната да не се разпространи и да се направят усилия за мирното й приключване. В този смисъл инфлацията до края на годината ще остане двуцифрена, но ниво от 20 процента е твърде песимистичен вариант.

 

- Вашите прогнози за евентуална рецесия?

- Вероятно ще има известен период, в който страната ни ще изпадне в рецесия, но се надяваме той да не продължи дълго.

 

- Какви са очакванията на бизнеса към вицепремиера Пеканов и кои са спешните стъпки, които трябва да бъдат предприети по Плана за възстановяване и устойчивост и по новите оперативните програми?

- БТПП има умерени очаквания. Разочарованието на всички е голямо, защото някои държави вече година работят с тези огромни средства, както по плана, така и по оперативните програми. Каквото и да кажем, вече сме в страхотно закъснение и това намалява шанса на България да догонва другите страни. По тази причина очаквам служебният ресорен вицепремиер час по-бързо да започне да се справя със задачите, защото от прекалено умуване сме на кота нула.

/ЦМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:15 на 29.11.2022 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация