site.btaОбичаят "рини зимник" се извършва в нощта срещу Ивановден в поповското село Садина

BOBSTH 21:14:01 06-01-2022
IS2111BO.032
с. Садина - обичай - Ивановден

Обичаят "рини зимник" се извършва в нощта срещу Ивановден в поповското село Садина


с. Садина, 6 януари /Боряна Димитрова, БТА/
Обичаят "рини зимник" се извършва в нощта срещу Ивановден в поповското село Садина.
7 януари, когато православната църква почита Св. Йоан Кръстител, започва с тържествена служба в църквата. На този ден не се работи. Гостува се на имениците, разказа Илка Дечева - директор на ОУ "Хр. Ботев" в селото.
Пред репортер на БТА тя разказа и за характерния обичай, изпълняван в селото, чието население е представител на капанската етнографска група - "рини зимник". В миналото младите семейства, събрали се в дните, когато кърската работа вече е приключила, след полунощ /на 6 срещу 7 януари/ отивали в дома на свои по-възрастни роднини. Идеята е да се демонстрира уважение към по-големи сестри, братя или към кръстника. Там изчиствали зимниците и оборите на животните и изхвърляли боклука. Работело се до зазоряване.
През това време домакинята е сготвила, защото, според традицията, трябва да се нахранят работниците преди да си тръгнат. След като свършат работата, младото семейство влиза в къщата, а присъстващите напръскват с вода младоженците /символизиращо къпането на Ивановден за здраве/ и тогава се сяда на трапезата.
За да се покаже почитта към празника, във всички времена стопаните приготвяли богата трапеза. И понеже постът вече е приключил, месните ясния вече присъстват в нея. Садинчани задължително опичали баница с подсирено мляко. Гостите се гощават с домашно приготвени печени наденици или ако е останало кървавица от закланото прасе, допълни Дечева.
Добавят се и сезонни продукти, които традиционно присъстват в менюто като ястие с кисело зеле и домашни туршии.


/ИС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 20:10 на 03.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация