site.btaПри продължаващата суша зърнопроизводителите в Добруджа трябва да оптимизират сортовата структура, смята учен

BOBSTH 12:35:01 29-07-2020
PP1233BO.022
Добрич - есенна сеитба - учен

При продължаващата суша зърнопроизводителите в Добруджа трябва да оптимизират сортовата структура, смята учен


Добрич, 29 юли /Юлияна Христова, БТА/
При продължаващата суша в Добруджа зърнопроизводителите трябва да оптимизират сортовата структура за предстоящата есенна сеитба на пшеницата, коментира пред БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ селекцията на зърнено-житните и бобовите култури в Добруджанския земеделски институт. По думите му, ако преди кампанията не завали, подготовката на площите ще бъде трудно и новите пшеници няма да поникнат равномерно.
От три-четири десетилетия в Добричкия регион не се е случвало в две последователни години да няма сняг и да паднат толкова малко дъждове, заяви професор Киряков и посочи, че от екстремната суша могат да се извлекат и поуки. Според учения земеделските производители трябва внимателно да избират сортовете от различните селекционни центрове, като се даде висок приоритет на българските пшеници, които издържат на засушаване, както и на ниски температури през зимата. Професор Киряков смята, че стопаните трябва да преразгледат и технологията за отглеждане на конкретните сортове пшеница, които изискват различни сеитбени норми и норми за подхранване. В новата кампания трябва да се внимава и с азотните торове, като нормите трябва да бъдат съобразени с фенофазата в развитието на растенията и наличието на влага в чернозема, добави ученият.
През това лято в Добричка област бяха прибрани 216 000 тона пшеница при среден добив 178 килограма. През миналата стопанска година реколтата достигна 719 400 тона зърно при среден добив 553 килограма.


/ПП/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:13 на 16.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация