ОБЗОР

site.btaОБНОВЕНА Трудно е да си житейски партньор на министър-председателка

Трудно е да си житейски партньор на министър-председателка
Трудно е да си житейски партньор на министър-председателка
Андреа Джамбруно, снимка: АП

Трудно е да си житейски партньор на министър-председателка. Това констатират тези дни италианците относно житейския партньор на италианския премиер Джорджа Мелони, журналиста Андреа Джамбруно. Заради няколко негови гафа интерес към личността му вече има и в чуждите медии.

Андреа Джамбруно е роден в Милано през 1981 г. Завършва научния лицей в Монца, а после учи в Католическия университет в Милано, където се дипломира по специалност философия. След което се захваща с журналистика. Първите си стъпки прави в миланската телевизия Теленова, където работи до 2009 г. После е поканен да работи в медийния холдинг на клана Берлускони - Медиасет. Там Джамбруно е последователно в екипа на редица публицистични програми, като вечерното политическо и криминално токшоу "Куинта колона" (в превод "Петата колона") по телевизия Канале чинкуе, новинарското токшоу "Матрикс"(в превод "Матрицата") пак по телевизия Канале чинкуе, сутрешния блок "Матино чинкуе" (в превод "Сутрин в пет") отново по телевизия Канале чинкуе и вечерното токшоу "Стасера Италия" (в превод "Тази вечер Италия"), посветено на актуални теми от ежедневието и излъчвано по телевизия Рете куатро на Медиасет, припомня италианското издание на "Космополитън".

През 2020 г. Джамбруно става водещ на емисията "Студио аперто" (в превод "Отворено студио") по телевизия Италия уно на Медиасет. Когато Мелони бе избрана за премиер миналата година, той реши да се оттегли от тази работа и да се превърне в "първи джентълмен" - този който се грижи за семейните дела на премиерката, докато тя се занимава с държавни дела. Но решението му беше за кратко време.

Връзката на Джамбруно и Мелони започва преди 7 години, по времето когато той работи за емисията "Куинта колона", а Мелони трябва да участва в нея. Достатъчен е един поглед, за да припламне искрата между тях. Плод на връзката им е дъщеричката им Джиневра, която миналата есен попадна също под светлината на прожекторите, когато Джамбруно я доведе в Двореца Киджи за церемонията по полагане на клетва на правителството на Мелони.

След като за кратко се бе оттеглил от телевизията, за да играе ролята на "майката в семейството" и да се грижи за Джиневра, докато Мелони е заета с държавните дела, Джамбруно в крайна сметка осъзнал, че не може да живее без журналистиката и от няколко месеца той е водещ на токшоуто "Диарио дел джорно" (в превод "Дневникът на деня") по телевизия Рете куатро на Медиасет. Самият той описа през зимата краткия си отказ от журналистиката като желание да не се пречка в момент, в който правителството на Мелони е било в процес на съставяне. "Но аз съм журналист, това знам да правя, да разказвам истории. Рано или късно трябваше да се върна на работа", споделя той. После допълва, че дори и да влезе като клиент в бар, хората ще си кажат веднага, че "той влиза в бара само защото е мъж на Мелони" и добавя: "Какво трябва да направя. Да си стоя вкъщи и да получавам граждански доход ли (помощи за безработицата, които бяха премахнати от правителството на Мелони и заменени с нов механизъм за подпомагане на безработните - бел. ред.)?".

В миналото Джамбруно си е спечелвал критики с това, че е продукт на медийната империя на Берлускони или че се издигнал в телевизията благодарение на връзката си с Мелони. Заради тази връзка пък Мелони, която е привърженичка на традиционните християнски ценности, също си навлече критики, защото двамата с Джамбруно не са женени и противници на Мелони я обвиняват в лицемерие, тъй като тя подкрепя идеята за традиционното семейство, но самата тя се въздържа да встъпва в традиционен брак.

В миналото Джамбруно е казвал, че винаги е гласувал за левицата и че би дал за осиновяване дете на хомосексуална двойка. Когато връзката му Мелони стана обществено достояние, двойката бе упрекната, че изневерява на политическите си принципи. Левицата е основен противник на консервативната националистическа дясна партия "Италиански братя" на Мелони. Мелони също така е против повече права за хомосексуалните двойки, които сега в Италия имат право на граждански съюз. Тя бе набедена, че "спи в едно легло с врага", докато Джамбруно бе критикуван, че заради славата да бъде партньор на политически лидер, забравя за левите си убеждения. Мелони и Джамбруно винаги са пренебрегвали този род полемики около тях. Но миналата година веднага след победата на партията на Мелони на предсрочните парламентарни избори в Италия в интервю за "Кориере дела сера" Джамбруно заяви, че не е от левицата, както твърдеше в миналото и добави, че тези негови твърдения са били просто шега, припомня изданието "Афари италиани". Това признание отново породи критики срещу него и той бе упрекнат в двуличие и нагаждане към събитията.

През 2016 г., още в началото на връзката си с Мелони, в интервю Джамбруно беше казал: "Ако никой не ме вижда, по-добре за мен". Той бе допълнил, че Мелони е под светлината на прожекторите и на сцената, докато той  е зад кулисите, там, където на него му харесва. "Да се появявам на преден план не е моя работа. В големия свят на телевизията, аз стоя зад сцената и си представям какво се случва на нея", бе споделил той, припомня изданието "Италия вентикуатро прес нюз".  Джамбруно едва ли не бе защитник на стратегията на изчезването, на невидимия човек, действащ зад кулисите като супергерой. Но в последно време, отказвайки се от тази стратегия и излизайки на сцената, той започна да се превръща  от невидим мъж в принца-гафаджия, отбелязва изданието. Джамбруно вече не е този, който зад кулисите си представя какво се случва на сцената, той вече е на сцената, коментирайки новините и което е още по-важно той дори е вече тема на новините, добавя медията. Джамбруно е нещо като италианска версия на принц Филип, брачния партньор на британската кралица Елизабет Втора, един "принц-консорт", който прави гафове, които после се раздуват и дори се превръщат в политически проблем.

Първи подобен гаф дойде, когато в интервю през януари тази година за "Кориере дела сера" Джамбруно заяви за Мелони: "Знаех, че тя трябва да пътува много, но не мислех, че тя ще пътува всеки ден. Тя беше в Албания, Испания, Брюксел, Египет, Индонезия". Той визираше първите пътувания на Мелони като премиер за участие в международни форуми от сорта на срещата на върха на Г-20 на остров Бали, срещата на формата МЕД 9 в Аликанте, срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана, визитите на учтивост при европейските лидери в Брюксел, които всички новоизбрани национални лидери рано или късно правят, участието в конференцията за климата КОП 27 в Шарм ел Шейх. Заради тези пътувания на Мелони обаче, според Джамбруно, да се организират нещата в семейството им е било като в някои от кръговете на Ада, описани от Данте, припомня изданието "Нотицие вирджилио". С този си коментар партньорът на премиерката  си навлече критики, че като съпруг на лидерка на една от най-големите икономики в еврозоната, на страна основоположничка на ЕС, членка на НАТО, на Г-7 и на Г-20, би трябвало да очаква, че работата на житейската му партньорка ще се отрази на семейството му.

Следващият гаф на Джамбруно бе, когато той обърка името на прочутия мафиотски бос Матео Месина Денаро, заловен през януари след 30-годишно бягство от властите. Докато Мелони се хвалеше с успеха на правителството си в борбата с мафията, Джанбруно бе упрекнат, че нарекъл Месина Денаро "Стефано" вместо "Матео", което показвало, че той не е наясно за кого става дума. Джамбруно се оправда, че е допуснал лапсус, защото си е мислел точно тогава за своя колега, журналиста Стефано Дзурло.

През февруари Мелони бе на посещение в Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски, където отново потвърди непоклатимата подкрепа на Италия за Украйна срещу руската агресия. Тогава в програмата си по Рете куатро Джамбруно направи хвалебствено изказване по адрес на премиерката и на нейната позиция за Украйна, а критиците му напомниха, че се изхвърля така, защото говори за половинката си. По време на тази визита Мелони и Зеленски дадоха обща пресконференция след срещата си в Киев. Но поради съображения за сигурност тя беше предварително записана. Беше договорено тя да се излъчи в точно определен час по италианските медии и изненадващо именно по Рете куатро, в която работи Джамбруно, записът на пресконференцията изтече с половин час по-рано от договореното.

През юли Джамбруно допусна два "климатични" гафа. Първо германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах препоръча на туристите да не ходят в Италия, защото там било прекалено горещо. В отговор на тази препоръка, направена от германския здравен министър, загрижен за здравето на германците, изложени на прекомерните жеги в Италия, в телевизионната си програма Джамбруно препоръча на Лаутербах да си стои вкъщи или още по-добре да ходи в Шварцвалд, припомня изданието "Афари италиани". В тази германска  територия през 90-те години на миналия век три мощни бури - Вивиан, Вийбке и Лотар нанесоха огромни щети и коментарът на Джамбруно не бе оценен никак положително.

Пак през юли отново в телевизионната си програма, коментирайки големите горещини в Южна Италия, журналистът се присъедини към отрицателите на климатичните промени, констатирайки, че "Няма ефект от климатичните промени, лято е и е топло, както винаги". После допълни, че както през юли е горещо, което някои превръщат в новина, така и през декември ще вали сняг. 
 
Най-големият гаф на Джамбруно обаче дойде в края на август, в момент, в който Италия беше потресена от няколко случая на групово изнасилване - това на 19-годишно момиче в Палермо и системното посегателство над две братовчедки на 10 и на 12 години в Кайвано в провинция Неапол. Докато правителството на Мелони обмисляше мерки за противодействие на този род престъпления, на 28 август в телевизионната си програма Джамбруно заяви: "Ако отидеш на танци, имаш правото да се напиеш, но ако избягваш да се напиваш и да губиш разсъдъка си, може би ще избегнеш и определени проблеми, защото иначе ще срещнеш вълка". В Италия обикновено с думата "вълк" се обрисува изнасилвача. Извършителите на груповите изнасилвания обикновено са дефинирани като "глудница" или "шайка". В същата програма Джамбруно нарече изнасилвачите от Палермо и от Кайвано "зверове", а изнасилванията определи като "отвратителни", но думите му за вълка, който жените рискуват да срещнат, ако излязат да се забавляват, породиха много сериозна полемика.

Сенаторката от Демократическата партия Чечилия Д'Елия заяви, че с изказването си Джамбруно е намекнал, че момичетата винаги са си виновни за изнасилването, че жените не трябвало да излизат по тъмно, не трябвало да са сами, не трябвало да се обличат по провокативен начин, не трябвало да прекаляват с пиенето. Според сенаторката това е погрешно схващане за уважението към жените и за свободите на хората. Тя допълва, че Джамбруно вместо да подтиква към възпитание у момчетата на уважение към жените, се опитва да възпитава жените как да бъдат предпазливи. "Ако едно момиче препие, то може да очаква главоболие, но не и изнасилване", добави сенаторката от Демократическата партия.  

Представители на "Движение 5 звезди" също изразиха възмущение и призоваха премиерката Мелони да се дистанцира от изказванията на партньора си. 

Певицата Фиорела Маноя, която е активистка срещу насилието над жени и действа в тази насока чрез асоциацията "Една, николко, сто хиляди" заяви в социалната мрежа "Екс": "Призивът да не се прекалява с алкохола важи за всички, но да призоваваш жените  да не пият, защото има риск дежурният дивак да не може да обуздае звяра между краката си, е съвсем друга история, която не може да се чува. Кажете тези неща на онези, обърнете се към онези! Стига вече!". Под "дежурен дивак" и  под "онези" в поста си тя визираше груповите изнасилвачи. Певицата Орнела Ванони пък припомни на Джамбруно, че "Вълкът не е в чашата, а извън нея". Влиятелната инфлуенсърка Киара Ферани, която също подкрепя фенимистки каузи и каузи срещу насилието над жени, заяви: "Държа да припомня на Андреа Джамбруно и  на други негови колеги журналисти, че ние нямаме проблеми с вълците, дори с чудовищата, великаните, кучетата и други животни. Нашият проблем са мъжете, като тях". После тя припомни на Джамбруно, че като се подхранва "културата на изнасилванията, вълците просперират, растат по-силни и по-здрави", и изрази възмущение, че винаги жената е изкарвана виновна за насилието срещу нея.   

Като цяло изказването на Джамбруно бе възприето като набеждаване на жените, че сами са си виновни за изнасилванията и като опит да се търси оправдание на посегателствата. В интернет пък се завъртя и разказ на италианка на име Антония Стораче, която описва как една сутрин на път за изпит по право, облечена напълно непровокативно  и напълно трезва, едва не е станала жертва на изнасилване от двама типове. Само бързата реакция на жената, която успяла да повика по телефона брат си, я спасила от насилието. В социалните мрежи се появиха и редица карикатури срещу Джамбруно, в които той е наричан "Танцуващия с вълци" или пък в които вълкът пита Червената шапчица дали е пила.
 
Заради всички гафове на Джамбруно досега интернет потребители започнаха да го наричат "Доктор Джамбруно". В Италия по принцип титлата "доктор" е уважителна и се използва за всеки ерудиран човек, но понякога се използва и в ироничен смисъл като обръщение към многознайко и вербален гафаджия. Потребители в интернет дори започнаха да предполагат какви ще са следващите бисери на Джамбруно, като един от тях беше например: "Ако не излизаш навън, когато вали, няма да се изкъпеш".

Самият Джамбруно заяви, че думите му, породили последната полемика, са изопачени и политизирани и подчерта, че той никога не е искал да оправдае изнасилването или да каже, че жените са си виновни за него. 

Самата Мелони първоначално не коментира полемиката, породена от изказването на партньора си. Но в социалните мрежи се появи  карикатура, показваща я как с кисело изражение казва всеки път когато Джамбруно сгафи: "Можеш да се прибереш у дома. Спокойно, няма да ти направя нищо".

На 7 септември обаче на пресконференция след поредното заседание на италианския министерски съвет журналист помоли премиерката да коментира изказването на Джамбруно. Тя заяви, че според нея той е искал да предупреди момичетата за опасностите, а не да оправдава изнасилванията. Думите на Джамбруно са подобни на съветите, които майката на Мелони й давала преди години, когато тя излизала навън, а именно: "Дръж си очите отворени и бъди разумна”. Мелони допълни, че Джамбруно не е искал да каже на жените: "Ако се разхождате с минижуп, ще бъдете изнасилени”, както някои хора ги разтълкуваха. Тя подчерта, че изнасилвачите съществуват и хората не трябва да намаляват бдителността си относно опасността, която те представляват и че това е искал да каже и Джамбруно. После обаче Мелони призова журналистите повече да не й задават въпроси за каквито и да е изказвания на партньора й. Тя ги попита как те възприемат свободата на словото и припомни, че в последно време каквото и да каже Джамбруно, журналистите отправят нападки и критики към нея, все едно, че той е изказал нейното мнение. Премиерката добави, че според нея свобода на словото означава, че един журналист не говори по телевизията нещата, които жена му мисли и че тя не трябва да бъде упреквана заради нещата, които един журналист казва по телевизията. Свободата на словото, добави Мелони, означава и, че "един журналист не трябва да бъде атакуван от медиите повече, отколкото е нормално, само защото ме обича”. Така че в бъдеще журналистите не трябва да я питат за коментари относно изказвания на други журналисти по телевизията, защото не е тя тази, която да казва на един журналист как да си върши работата и какво трябва да говори. "Аз вярвам в свободата на словото”, заключи Мелони.

Тези коментари на италианския премиер бяха разтълкувани от нейните привърженици като приключване на една ненужно създала се полемика, а от нейни критици като неубедителна защита на Джамбруно. Някои пък съзряха в коментарите на Мелони на пресконференцията позакъснял опит да се дистанцира от мнението на партньора си.

По принцип привържениците на Мелони смятат, че един журналист като Джамбруно няма как да мълчи непрекъснато и че каквото и да каже, то винаги ще се използва като нападка срещу Мелони от нейните критици. Критици на Мелони пък дават за пример Ангела Меркел и Тереза Мей, по времето, когато двете оглавяваха правителства съответно в Германия и Великобритания. Тогава за техните половинки почти не се чуваше нищо. Хората си спомняха за Йоахим Зауер, учен и университетски преподавател,  само когато той придружаваше германската канцлерка на музикалния фестивал в Байройт или по време на летните й ваканции в Италия.  А за инвестиционния предприемач Филип Мей хората се сещаха по време на премиерството на Тереза Мей само когато тя откровеничеше в интервюта как той й оказвал морална подкрепа след тежък ден на "Даунинг стрийт 10" и й сервирал за вечеря боб с доматен сос върху филийка.

Утешение за Мелони може да бъде ситуацията с премиерката на Естония Кая Калас. Тя също е твърд противник на Русия и поддръжник на Украйна срещу руската агресия.  И непрестанно досега упрекваше онези лидери, като френския президент Еманюел Макрон,  които говорят за поддържане на връзки с Русия в бъдеще, или които са си губили времето да разговорят по телефона с руския президент Владимир Путин, което не е спряло  руската инвазия в Украйна. Тези дни стана ясно, че съпругът на Калас - преприемачът Арво Халик прави бизнес в Русия въпреки санкциите, наложени на Москва от ЕС. Фирмата за логистични услуги "Старк лоджистикс", на която бил съсобственик Халик, е продължила да превозва товари във и извън Русия и след руската инвазия в Киев.  В отговор на тези твърдения в естонски медии Калас заяви, че не е имала представа за бизнеса на Халик и че знаела само, че той притежава миноритарен дял в логистична компания. Тя каза още, че Халик й обяснил, че дейността му в Русия е била прекратена през март 2022 г., но добави, че не трябва да бъде питана за решения, взети от частни компании, защото тя не е свързана с тях.

В Естония бяха отправени призиви за оставката на Калас, а президентът Алар Карис поиска обяснения от нея след разкритията, появили се на 25 август. Калас осхвърли призивите за оставка, а логистичната компания, в която Халик има дял, поясни, че е правила доставки на естонски клиенти в Русия, а не на руснаци.

В понеделник президентът Карис коментира, че скандалът около Калас относно бизнес делата на съпруга й е навредил на репутацията на балтийската еврочленка и съюзничка в НАТО, предаде ДПА. "Лично аз бих предпочел премиерката да беше подала оставка в началото на тази верига от събития, които я поставиха във фокуса на кризата", добави Карис след среща с лидерите на всички партии, представени в парламента. Според президента ако Калас бе подала оставка още в началото на разкритията, то това е щяло съхрани доверието в нея, а също и доверието във всички официални изявления, правени от Естония.

Този скандал е много по-различен от скандалите, свързани с половинката на Мелони. Но и двата случая илюстрират трудностите пред жените премиерки, чиито действия се следят внимателно, към което се добавя и гледането под лупа на действията на "първите джентълмени", тоест на техните житейски партньори.

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:02 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация