site.btaКарминьо и Бордало са португалските творци, попаднали под светлините на прожекторите на католическия младежки фестивал в Лисабон

Карминьо и Бордало са португалските творци, попаднали под светлините на прожекторите на католическия младежки фестивал в Лисабон
Карминьо и Бордало са португалските творци, попаднали под светлините на прожекторите на католическия младежки фестивал в Лисабон
Снимка: АП

Шестнадесетото издание на Световните дни на католическата младеж, които се проведоха от 1 до 6 юли в Лисабон, в Португалия, беше истински успех, с 1,5 милиона богомолци, присъстващи на някои от проявите, ръководени от папа Франциск. Главата на Римокатолическата църква беше безспорната звезда на католическия фестивал, чието следващо издание ще бъде през 2027 г. в Южна Корея.

Но двама млади португалски творци също попаднаха с коренно различните си творчески изяви под светлините на прожекторите на Световните дни на католическата младеж.

На 7 август в просторния парк  „Тежу” на брега на река Тежу в подножието на огромния мост „Вашку да Гама” се състоя бдение, ръководено от папата и привлякло 1,5 милиона души. Това не беше само религиозна церемония. Имаше и богата културна програма, по време на която модерната кралица на фадото Карминьо изпълни песента си „Ещрела” („Звезда”) в чест на папа Франциск. Петминутното видео от затрогващото изпълнение се превърна в истински хит в социалните мрежи. Няколко дни преди бдението пък стрийт арт творецът Бордало разстла за гостуването на папата на същото това място необичаен килим, съставен от имитации на огромни банкноти от 500 евро, и нарече творбата си „Алея на срама”.  Едната творческа проява бе с цел отдаване на почит на папата, а другата в знак на протест срещу организаторите на Световните дни на католическата младеж.

Кои са двамата португалски съвременни творци, привлекли по този коренно различен начин вниманието  на световните медии тези дни.

Истинското име на певицата Карминьо е Мария до Кармо де Карвальо Ребело де Андраде. Карминьо е родена на 20 август 1984 г. в Лисабон. Тя произхожда от семейство на музиканти, а майка й Тереза Сикуейра е прочута изпълнителка на фадо. Самата Карминьо е възприемана като една от най-талантливите и иновативни фадо изпълнителки на своето поколение. Но нейната музикална кариера не може да се резюмира само с фадото. Тя пее и поп, бразилска популярна музика, джаз, боса нова...

Карминьо има шест издадени албума, сред които прочутите „Фадо”, „Алма”,  „Мария” и „Португеза”.  Когато певицата е на 2 години, семейството й се мести в южната област Алгарве. Там момичето израства под звуците на фадото и редовно в дома й се организират фадо вечери. Паралелно с това Карминьо е увлечена и по бразилската музика от бразилските сериали, излъчвани по португалската телевизия. Когато Карминьо е на 12 години семейството се връща в Лисабон и там майка й поема ръководството на фадо къща (заведение, в което звучи фадо) в квартала Алфама. С това Карминьо още повече е захранена с тази музика, тъй като във фадо къщата гостуват известни изпълнители. Когато певицата става на 15 години, тя също започва да се изявява на сцената.

Паралелно с певческите си изяви Карминьо завършва „Маркетинг и реклама” в Института за визуални изкуства, дизайн и маркетинг в Лисабон.

През 2013 г. се омъжва за музикалния продуцент, китарист и композитор Диого Клементе, но бракът продължава само две години. През 2018 г. Карминьо сключва брак с музикалния продуцент Жоаду Гомеш. Две години по-късно тя обявява, че е бременна, и през май 2020 г. се ражда първото й дете.

Карминьо е много резервирана, когато става дума за личния й живот. Но в интервютата говори с удоволствие за влиянието на майка й върху нейния живот и музикалната й кариера.

Певицата е имала много концертни изяви по целия свят. Преди година, на 16 юни 2022 г., тя имаше концерт в Античния театър в Пловдив. Тогава тя изпълни 20 песни и превърна концерта в откровен и съкровен диалог с публиката. Карминьо е имала концерт и в Зала 1 на НДК през декември 2014 г.

Песента „Ещрела”, която Карминьо изпя в чест на папата по време на бдението в Лисабон на 5 август, е вторият й сингъл от албума „Мария”, издаден през 2018 г.  По повод на тази изява на Световните дни на католическата младеж Карминьо споделя, че това е бил един от най-важните моменти в  кариерата й. Тя признава, че думите не стигат, за да опише емоциите, които е изпитала, докато е пяла на това събитие.

За изпълнението си Карминьо се появи със семпла дълга бяла рокля с дълги черни ръкавици, събрала на кок косата си. С песента си тя успя да докосне не само 1,5-те милиона души на бдението, но й почитателите на фадото от целия свят, гледали изявата й на живо в социалните медии.

Но да се свежда творчеството на Карминьо само до класическото фадо е доста ограничаващо. Певицата успява да превърне класиката във фадото в нещо модерно, белязано от темите, вълнуващи хората през 21-ви век. Карминьо превръща фадото и в музикално откровение, и в диалог със слушателя. Самата тя споделя, че все повече млади хора слушат фадо. Според музикалните експерти това до голяма част се дължи на изпълнителни като нея, допринесли за възраждането на жанра и успяващи същевременно да излязат от пределите му и да се впуснат и в други музикални експерименти.

Карминьо освен това се откроява със силен, топъл, ясен глас, който превръща музиката и пеенето в онова откровено изкуство, което те са призвани да бъдат. Стилът на Карминьо е проява на истинска класа и няма нищо общо с търсенето на ефектност и стремежът към провокация на доста съвременни музикални изпълнители, смятат музикалните критици.

Другият португалски творец, откроил се по време на Световните дни на католическата младеж в Лисабон, е Артур Бордало, известен повече в средите на изкуството само като Бордало. Той е роден в Лисабон през 1987 г. и е внук на прочутия португалски художник Артур Реал Бордало (1925-2017 г.) Ето защо самият Бордало често пъти се представя и като Бордало Сегундо (в превод: Бордало Втори), признавайки, че първият и най-великият Бордало в семейството му е дядо му.

Младият Бордало започва да се занимава с графити, използвайки цветни спрейове, когато е на 11 години. Учи рисуване във Факултета за изящни изкуства в Лисабонския университет в продължение на осем години, но така и не се дипломира. Вместо това започва творческите експерименти с керамика, скулптура и с други материали.

Бордало участва с творбите си в самостоятелни и колективни изложби на стрийт арт творци по целия свят. Произведенията му са фокусирани върху темите за екологията, отпадъците и рециклирането. Той превръща онова, което хората смятат за ненужно, в основен материал за творбите си. Използва стари гуми, части от бракувани коли, пластмасови отпадъци, изхвърлени домакински уреди, алуминиеви кенчета, за да създава скулптури и други инсталации. По този начин критикува прекалено консуматорското общество. А себе си описва като артивист – понятие, съчетаващо в себе си думите  „артист" и  „активист".

Бордало е създал около 200 скулптури на животни, като за направата им в периода 2012 – 2022 г. е използвал според различни оценки между 60 и 115 тона отпадъчни материали. В международен план той е известен с проекта си „Големи животни от боклук”  - серия от инсталации-картини с огромни изображения на животи, направени от отпадъци. Много от творбите от този проект са били изложени в Барселона, Дрезден, Хамбург, Талин и други европейски градове. Постепенно проектът се пренася в Северна и в Южна Америка. Целта е да се подчертае унищожението на животинските видове от настъпващите в околната среда отпадъци, произведени от хората.

Следващият известен проект на Бордало е разполагане на негови инсталации из град Сао Пауло в Бразилия. В цикъла си „Железопътна серия” , представен на различни места в Португалия, Бордало използва железопътни релси, оцветени с ярки бои.

За световното изложение "Експо Дубай 2020" творецът създава за португалския павилион инсталация, наречена „Магеланови пингвини”. А една от най-прочутите му творби е огромен рис от отпадъци,  инсталиран през 2019 г. в лисабонския район „Парк на нациите” по повод Световната среща на министрите по въпросите на младежта и Световния младежки форум през 2019 г.

Творбата, с която Бордало привлече сега вниманието по време на Световните дни на католическата младеж, беше  килим, съставен от огромни имитации на банкноти от 500 евро, водещи до сцената, на която в парка „Тежу” се състоя бдението, ръководено от папа Франциск. Чрез тази инсталация той  искаше да разкритикува португалските власти и по-специално от община Лисабон, както и Португалската църква, че са похарчили много пари за католическия младежки фестивал. Според оценките в събитието са били инвестирани 160 милиона евро. Португалското правителство е отделило 30 милиона. Бордало, а и не малка част от сънародниците му смятат, че във времена на галопираща инфлация, засегнала милиони португалци, харченето на толкова пари  е безотговорно и неразумно. „Във времето, когато много хора се борят, за да запазят домовете си, работата си и достойнството си, милиони евро обществени средства бяха инвестирани за спонсориране на папската обиколка”, казва Бордало. Редица обществени дейци и  политици също разкритикуваха португалската държава заради това, че е вложила в събитието 30 милиона евро. Заради ожесточените критики Лисабонският общински съвет дори беше принуден да намали от 5 на 2,9 милиона евро средствата, заделени за изграждането на олтара за бдението и за заключителната меса на папата на Световните дни на католическата младеж.

Не за първи път Бордало насочва изкуството си срещу Католическата църква. Миналата година той „разпръсна” на различни места в Лисабон инсталации, с които протестираше срещу  посегателствата от страна на свещеници над малолетни. Сред инсталациите имаше специални пътни знаци и кръстове от плюшени играчки.

Бордало подкрепя неправителствени организации, подпомагащи бежанците и бежанските лагери на някои гръцки острови в Егейско море, като например този на остров Лесбос.

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:04 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация