site.btaЗа Националната програма за развитие на лозарството и винарството са предвидени 260 млн. лв., съобщи министър Димитър Греков

BOBSTH 13:18:30 14-02-2014
RM1321BO.018
Сухиндол-Димитър Греков-посещение

За Националната програма за развитие на
лозарството и винарството са предвидени
260 млн. лв., съобщи министър Димитър Греков


Сухиндол, 14 февруари /Марина Петрова, БТА/
За Националната програма за развитие на лозарството и
винарството са предвидени 260 млн. лв., каза в Сухиндол
министърът на земеделието и храните Димитър Греков.
Програмата ще бъде подписана на 26 февруари, след приключване
на общественото обсъждане, допълни той.
В България има засадени около 809 хил. декара лозя, само
през последната година са засадени 60 хиляди декара, отбеляза
министър Греков. Около 6 хил. декара земя е определена за
засаждане на нови лозя.
Идеята е чрез тази програма да се даде възможност и на
райони, какъвто е сухиндолският, да възобновят своите насаждения
и да насочат усилията си в развитието на отрасъла.
"Необходима ни е една агресивна реклама за българските вина",
затова и за рекламна дейност е предвидена отделна мярка в
програмата, посочи министърът.
По думите му през 2013 година в чужбина са изнесени 130 млн.
литра българско вино. Най-голям е пазарът в Русия, а вече е
заявен интерес и от страна на Китай.
"Българските вина са известни с балансирания състав на
киселини и захари, което ги прави търсени на световния пазар",
каза министър Греков.
В тази програма и в част от мерките по Програмата за развитие
на селските райони е отделено специално място на създаването и
развитието на малки винарни, както и за съхранение и развитие
на типичните български сортове лози, като "Гъмза" и "Широка
мелнишка лоза", защото точно те дават облика на българското
вино, каза още Греков.
Той участва в зарязването на лозовите масиви край Сухиндол,
където празникът Трифон Зарезан беше отбелязан за 150-ти път.

/РУМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:40 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация