site.btaЛегендата в колоезденето Еди Меркс ще бъде приет от белгийския крал Филип преди празнуването на 80-ия си рожден ден

Легендата в колоезденето Еди Меркс ще бъде приет от белгийския крал Филип преди празнуването на 80-ия си рожден ден
Легендата в колоезденето Еди Меркс ще бъде приет от белгийския крал Филип преди празнуването на 80-ия си рожден ден
Снимка: AP Photo/Laurent Rebours

Еди Меркс, който е смятан за най-великия колоездач в цялата история на спорта, ще празнува своя 80-и рожден ден във вторник, а днес бъде приет от белгийския крал Филип, с което се дава началото на серия от различни церемонии в негова чест в Белгия, където е смятан за истинска икона, предаде АФП.

В неговата чест ще бъдат излъчени документални филми, ще има специални издания във вестниците, като са му посветени и изложби. Меркс продължава да бъде обожаван в страната близо 50 години след последните си успехи в професионалния спорт. Напоследък феновете му са били разтревожени само от здравословното му състояние.

Човекът, който има 525 победи в актива си, претърпя операция на тазобедрена става след падане от колело миналия месец декември. Той отново се подложи на хирургическа интервенция на 22 март заради усложнения.

"Трудно ми е дори да ходя", призна той, но добави, че се надява скоро отново да се качи на велосипед.

Канибала, ще бъде почетен от крал Филип в замъка Лакен в Брюксел. Меркс бе провъзгласен за барон през 1996 от крал Алберт II, който казваше, че той е "най-големият посланик на Белгия по света".

"През 60-е и 70-а години Белгия бе раздирана от лингвистични конфликти и икономическа криза. В това време само Еди Меркс ни обединяваше, като цялата страна въртеше педалите с него", казва журналистът от RTBF Родриго Беенкенс.

Едуард Меркс, както е пълното му име, е професионалист от 1965 до 1978, и печели пет пъти Обиколката на Франция, пет пъти Джиро д'Италия и става три пъти световен шампион на шосе. 

/ХБ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 11:45 на 13.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация