site.btaС 4,1 на сто повече са били българите, пътували за туризъм през второто тримесечие на 2025 г. на годишна база, сочат предварителни данни на НСИ

С 4,1 на сто повече са били българите, пътували за туризъм през второто тримесечие на 2025 г. на годишна база, сочат предварителни данни на НСИ
С 4,1 на сто повече са били българите, пътували за туризъм през второто тримесечие на 2025 г. на годишна база, сочат предварителни данни на НСИ
Снимка: Владимир Шоков/БТА, архив

През второто тримесечие на 2025 г. 1,3 млн. български граждани са направили туристически пътувания, съобщи Националният статистически институт (НСИ) по предварителни данни. Преобладаващата част от тях - 67,5 на сто, са пътували само в страната, 25,8 на сто - само в чужбина, а 6,7 на сто са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2024 г. броят на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години нараства с 4,1 на сто.

Справка в НСИ сочи, че през второто тримесечие на 2024 г. 1,2 млн. българи са били на туристически пътувания, като преобладаващата част от тях - 71,3 на сто, са пътували само в страната, 22,6 на сто - само в чужбина, а 6,1 на сто са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на пътувалите хора е нараснал с 3,1 на сто.

През второто тримесечие на 2025 г. в структурата на разходите по видове с най-голям относителен дял както в страната, така и в чужбина, са тези за храна - 42,6 и 34,5 на сто. Средният разход при пътуване с лична цел на един чоек е 296,83 лв. в страната и 858,55 лв. в чужбина.

През същия период на миналата годината разходите за храна също са били с най-голям относителен дял, но с различен процент - страната 40,8 на сто и 34,3 на сто в чужбина. Средният разход на човек при пътуване с лична цел е бил 292,20 лв. в страната и 846,41 лв. в чужбина.

/ВЙ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 14:27 на 26.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация