site.btaСеитбата на зимните зърнени култури в Европа се е забавила поради неблагоприятните метеорологични условия

Сеитбата на зимните зърнени култури в Европа се е забавила поради неблагоприятните метеорологични условия
Сеитбата на зимните зърнени култури в Европа се е забавила поради неблагоприятните метеорологични условия
Снимка: Мехмед Азиз/БТА, архив

Според ноемврийското издание на бюлетина на Съвместния изследователски център към Европейската комисия (JRC MARS Bulletin) за мониторинг на културите в Европа, неблагоприятните метеорологични условия в големи части от континента са забавили сеитбата на зимните зърнени култури и са засегнали поникването и първоначалния растеж.

Кампанията за сеитба на рапица е била завършена при подходящи условия, тъй като по-благоприятното време засега поддържа поникването на културите в основните производствени райони.

От началото на октомври условията за сеитба като цяло са благоприятни в по-голямата част от Централна Европа.

Въпреки това в Западна и части от Северна Европа прекомерните валежи от средата на октомври са забавили или попречили на приключването на сеитбената кампания. Обратно, сухите условия в Югоизточна Европа са довели до лошо покълване.

В Западна Европа сеитбената кампания и покълването на зимните зърнени култури са били изправени пред сериозни прекъсвания поради честите и обилни валежи.

В скандинавските и балтийските държави кампанията за сеитба на зимни зърнени култури е приключила през октомври в рамките на подходящ времеви прозорец. Локалното преовлажняване може да доведе до повторно засяване на пролетни житни култури в някои райони.

В Източна Европа условията на суха почва, последвани от чести валежи или продължаващи неблагоприятни сухи условия, са забавили сеитбата, увеличили са натиска от вредители и са причинили слабо покълване.

В част от Южна Европа запазващите се температури над средните и оскъдни валежи са забавили сеитбата на зимната пшеница.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:06 на 29.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация