Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции пред БТА:

site.btaОсновният ни приоритет е да позиционираме България обратно в полезрението на американските инвеститори, каза Богдан Богданов

Основният ни приоритет е да позиционираме България обратно в полезрението на американските инвеститори, каза Богдан Богданов
Основният ни приоритет е да позиционираме България обратно в полезрението на американските инвеститори, каза Богдан Богданов
Снимки: БТА

Основният ни приоритет е да позиционираме България обратно в полезрението на американските инвеститори, и то в определени приоритетни сектори, защото години наред ние не сме били предпочитана дестинация по ред причини. От изключителна важност е да дадем ясен сигнал, че въпреки моментната политическа нестабилност България може да предложи ключови за американските компании ресурси и достъп до пазара на Европейския съюз с над 1,3 милиарда потребители. Разбира се, трябва да следваме и нашите инвестиционни приоритети, а те са свързани с привличане на нови инвестиции в сектори с висока добавена стойност. Това каза в интервю за БТА изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов.

БАИ организира в САЩ два международни бизнес и инвестиционни форума в рамките на проект "Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация" по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. Събитията ще преминат под формата на роудшоу. Те са организирани съвместно с АмЧам България и са подкрепени от български предприемачи, акселератори, представители на стартъп екосистемата, специалисти по европейски грантове и представители на местната власт. Първата конференция, която ще се проведе днес в Сънивейл (близо до Сан Франциско), щата Калифорния, ще бъде фокусирана върху Ай Ти индустрията и стартъп компаниите. Форумът ще се състои в централата на най-големия акселератор в света "Плъг енд Плей" (Plug and Play). Втората локация е Портланд, щата Орегон, на 8 декември, и ще е с индустриална насоченост.

Изпълнителният директор на БАИ изтъкна, че САЩ е пазар, който приоритетно трябва да развиваме, в това число и заради факта, че все повече американски компании търсят алтернативни локации за развитие на своя бизнес в Европа, особено с оглед влошената в момента геополитическа обстановка. Търсят се най-вече локации, от които могат да обслужват своите клиенти в Европа, да имат достъп до ключови кадри и ноу-хау, локации, в които има необходимата експертиза, свързана с европейското законодателство. България в момента успешно се позиционира в района на Източна Европа и виждаме засилен интерес от Ай Ти компании, допълни Богданов.

По време на предстоящото роудшоу България ще се фокусира върху привличане на инвеститори от Ай Ти сектора и аутсорсинга, машиностроенето, енергетиката, електрониката - производство на прецизна механика и електроника.

Богданов съобщи, че се очаква в следващите месеци някои от американските проекти, които най-вече са насочени към Ай Ти индустрията, да се случат в България, но не се ангажира със срокове. Понякога такива проекти отнемат повече време и по тази причина не можем да потвърдим дали това ще се случи през следващите месец или два, каза изпълнителният директор на БАИ.

В областта на енергетиката все още нямаме проекти, които да са в напреднала фаза, каза Богданов. Водят се предварителни разговори с интерес към България от една страна за доставка на оборудване в енергийния сектор, като направленията са няколко – първо по проектите, които са заложени в националния План за възстановяване и устойчивост, като американските компании проявяват интерес към проектите и евентуалното им бъдещо развитие през следващите три години, допълни изпълнителният директор на БАИ. Той отбеляза, че тези проекти са свързани не само с доставка на оборудване за България, но и организирането на локално производство, което да е насочено към Европа. Крайно време е България да започне да използва предстоящи проекти за снабдяване на определено оборудване с конкретни изисквания към доставчиците да организират локално производство, допълни Богданов.

Той съобщи и за предстояща среща с американски компании с интерес в сектори, свързани с кръговата икономика, оборудване за рециклиране и производство на електричество от алтернативни източници. Срещите обаче са в начален етап и все още не можем да потвърдим за заявен интерес или конкретно намерение от страна на компаниите, посочи Богданов.

По отношение на инвестиционния процес в страната през следващата година, извън интереса на американските компании, изпълнителният директор на БАИ съобщи, че в момента се очаква няколко по-големи инвестиции да се реализират в България - до юни 2023 г., като това са основно производствени предприятия. Ай Ти секторът също се очаква да расте, но не с темповете, отчетени тази година. Ако обобщим, ще имаме забавяне на преките чуждестранни инвестиции, което се дължи на икономическата обстановка и високата стойност на финансовия ресурс, и това ще направи компаниите много по-предпазливи в инвестиционните си решения през следваща година, каза изпълнителният директор на БАИ. Въпреки това не смятаме да забавяме темпото и ще продължим с активната маркетингова дейност, за да подобряваме имиджа на България пред чужди и местни инвеститори, заяви Богданов. 

 

Следва пълният текст на интервюто:

 

- Господин Богданов, защо избрахте САЩ за представянето на България като инвестиционна дестинация?

-  САЩ е пазар, който традиционно трябва да развиваме, още повече от гледна точка и на факта, че все повече американски компании търсят алтернативни локации за развитие на своя бизнес в Европа, особено с влошената в момента геополитическа обстановка, те търсят алтернативни локации за релокиране на техни компании и най-вече локации, от които могат да обслужват своите клиенти в Европа, и локации, в които има необходимата експертиза, свързана с европейско законодателство, а България в момента успешно се позиционира в района. По тази причина сме планирали две прояви - първата конференция, която ще се проведе на 6 декември в Сънивейл (близо до Сан Франциско), щата Калифорния, ще бъде фокусирана в Ай Ти индустрията и стартъп компаниите. Форумът ще се проведе в централата на най-големия акселератор в света "Плъг енд Плей" (Plug and Play). Втората локация е Портланд, щата Орегон, на 8 декември, и ще е с индустриална насоченост.

Това ли са основните направления, в които България се надява да привлече инвеститори от САЩ и защо бяха избрани именно тези?

- Това са двете основни направления, по които работим - Ай Ти и аутсорсинг, но имаме планирани срещи и с производствени компании от различни сектори: основно машиностроене, енергетика, електроника - производство на прецизна механика и електроника.

- В началото на ноември служебният икономически министър съобщи пред медиите, че в момента има повишен интерес на американски компании към инвестиции у нас и че се работи по 18 проекта, които биха отворили 2400 работни места в България и са за около 1 млрд. лева. Бихте ли разказали повече и доколко срещите Ви в САЩ ще дадат тласък някои от тези проекти да се случат още тази или следващата година и кои са на финалната права?

- Не съм запознат с проектите, които визира министър Стоянов, но това, което мога да кажа, е, че очакваме в следващите месеци някои от проектите, които са насочени към Ай Ти индустрията, да се случат в България. Не мога да предвидя конкретни срокове, защото понякога такива проекти отнемат повече време и по тази причина не можем да потвърдим дали това ще се случи през следващите месец или два. Но определено ние виждаме засилен интерес от американски компании, като основно това се дължи на необходимостта на американските компании да намерят локации за техните бизнес начинания в Европа, отчитайки съществуващите геополитически проблеми.

- В областта на енергетиката очакват ли се скоро проекти, които да се реализират в България и са в по-напреднала фаза?

- Все още нямаме проекти, които да са в напреднала фаза. Водят се предварителни разговори с интерес към България от една страна за доставка на оборудване в енергийния сектор, като направленията са няколко - първо по проектите, които са заложени в националния План за възстановяване и устойчивост, като американските компании проявяват интерес към проектите и евентуалното им бъдещо развитие през следващите три години. Тук следва да отбележа, че тези проекти са свързани не само с доставка на оборудване за България, но и организирането на локално производство, което да е насочено към Европа. Крайно време е България да започне да използва предстоящи проекти за снабдяване на определено оборудване с конкретни изисквания към доставчиците да организират локално производство. 

От друга страна имаме срещи с компании, които са насочени в сектори, свързани с кръговата икономика, рециклиране на оборудване и производство на електричество от алтернативни източници. Срещите обаче са в начален етап и все още не можем да потвърдим за заявен интерес или конкретно намерение от страна на компаниите.

От години бизнесът, в това число и американският, поставя сред основните проблеми в България липсата на съдебна реформа, борбата с корупцията, бюрокрацията, липсата на прозрачност при обществените поръчки, недостига на квалифицирани кадри. Какво бихте казали на представителите на американските делови среди на предстоящите срещи, ако тези проблеми бъдат поставени?

-  Кадрите са дефицит навсякъде, а не само в България, и затова е важна политиката на всяка държава за задържането и развитието им. Пример за успешна политика в този сегмент е създаването на първия в Източна Европа институт за изкуствен интелект и компютърни науки (Инсайт). С такива действия можем да позиционираме България в полезрението на големите международни компании. Допълнително, България трябва да се промотира като държава, в която хората могат да се релокират и ще могат да запазят своя стандарт на живот, за да можем да привлечем и кадри отвън. По другата тема за бюрокрацията и липсата на прозрачност от нас зависи това да бъде опровергано и при определени процедури и проекти, които предвиждаме да изпълним, те да бъдат подготвени и изпълнени прозрачно, включително това се отнася и за проектите по Плана за възстановяване и устойчивост или целеви проекти в енергийния или производствения сектор. От изключителна важност е да дадем ясен сигнал, че въпреки моментната политическа нестабилност, ние сме наясно с приоритетите ни за развитие. А те са свързани с привличане на нови инвестиции в сектори с висока добавена стойност и завършване на наложителните законодателни промени. Когато тези компании се насочат към България, ние да можем да им предоставим бързи процедури за започване на бизнес, улеснени процедури за достъп до кадри, а сините карти да са работещ механизъм, чрез който да привличаме допълнителен капацитет.

Бихте ли напомнили за размера на инвестициите от САЩ у нас с натрупване от 1992 г., мисля се води статистика. Какъв е размерът им за миналата година и прогнозните очаквания за тази година? 

-  Стокообменът между България и САЩ през последните 7 години е над 7,2 млрд. щатски долара. През 2021 г. отбелязваме ръст на износа за САЩ с над 50 на сто, достигайки почти 1 млрд. долара, което е ясен знак, че се подобряват възможностите за бизнес. За съжаление, не можем да се похвалим със значими инвестиции на американски компании в България през последните години, така че имаме доста работа, за да върнем доверието в България и да имаме нови успешни инвестиции, като "Сенсата" (Sensata), например. 

Положителното е, че имаме сериозно раздвижване от началото на тази година, като основен фокус остава Ай Ти индустрията. Сега основният ни приоритет е да позиционираме България обратно в полезрението на американските инвеститори, защото години наред ние не сме били предпочитана дестинация по ред причини, като едната от тях е несигурността в държавните институции, корупцията и непредвидимост на инвестиционния процес. 

Като цяло смятате ли, че инвестиционният климат в страната се подобрява. Какви са очакванията ви за притока на чуждестранни инвестиции за тази година? Има ли напуснали България инвеститори и по какви причини?

-  Чуждестранните инвестиции в глобален мащаб намаляват средно около 5 процента на година. Това са наблюдения от последните 7-8 години, особено в периода около ковид това беше доста осезаемо. За радост, ние запазваме положителен тренд в чуждестранните инвестиции в България и ще го запазим такъв и тази година. Очакванията ни за следващата година са реалистични, предвиждайки забавяне на процесите в глобален мащаб, което ще се отрази и на България. Това е така, защото в момента достъпът до финансов ресурс е доста по-скъп и по тази причина очакваме, че компаниите ще бъдат много по-предпазливи в намеренията си да отварят нови локации, производства и да инвестират по-агресивно. Затова очакваме следващата година за компаниите да е доста предизвикателна, въпреки това запазваме положителна нагласа за ръст на преките чуждестранни инвестиции. Виждаме засилен интерес от компании, които са се насочили към така наречения ниършоринг, но и този период очакваме да приключи най-късно до края на следващата година. В момента очакваме няколко по-големи инвестиции да се реализират в България - до юни 2023 г., като това са основно производствени предприятия. Ай Ти секторът очакваме също да расте, но не с темповете, които отчетохме през последните две години. По данни на сектора, само за 2021 г. са новооткрити над 10 000 работни места, което е над три пъти повече от средните нива за последните пет години. В този смисъл, очакваме да има ръст, но няма да достигнем нивата от 2021 г. Ако обобщим, ще имаме забавяне на преките чуждестранни инвестиции, което се дължи на икономическата обстановка и високата стойност на финансовия ресурс, което ще направи компаниите много по-предпазливи в инвестиционните си решения през следваща година. 

Въпреки това привличането на местни и чуждестранни инвестиции трябва да е приоритет за всички нас. Всяка държава следва да има определени национални приоритети, които да се следват независимо от моментната политическата конфигурация в парламента. Ако можем да изберем едно нещо, около което трябва да се обединим като нация, това би трябвало да е консенсус, че инвестициите на местни и чуждестранни компании, които създават нови работни места, са личен, партиен и национален приоритет. Трябва ни единна национална позиция, която да е подкрепена от всички представени партии, "силни на деня" и обществото, която да следваме систематично, независимо от моментната политическата и икономическа обстановка.

/ЦМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:23 на 07.12.2023 Новините от днес

Проект „Рехабилитация и модернизация на системите за външно изкуствено осветление в селата Павелско, Хвойна, Забърдо, Богутево, Зорница, Лилеково, Малево, Острица, Орехово, Проглед, Студенец и к.к. Пампорово, на територията на община Чепеларе“

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация