site.btaВ Добруджа се възвръща интересът към тритикалето - култура за хляб, биогаз и силаж

BOBSTH 09:47:31 30-07-2020
MM0946BO.008
Добрич - тритикале - селекционер

В Добруджа се възвръща интересът към тритикалето - култура за хляб, биогаз и силаж


Добрич, 30 юли /Юлияна Христова, БТА/
С развитието на биологичното земеделие се възвръща интересът на зърнопроизводителите в Добруджа към отглеждането на тритикале - култура, от която може да се омеси хляб и да се добие биогаз и силаж, заяви пред БТА селекционерът д-р Христо Стоянов от Добруджанския земеделски институт. Научната база представя най-новите сортове тритикале на изложението "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич.
Тритикалето е по-устойчива култура от пшеницата, съдържа по-малко глутен, повече фибри и по-лесно усвоими захари. От сортовете "Атила", "Колорит", "Добруджанец" става най-хубавият хляб, казва селекционерът. По думите му, ако брашно от тритикале и пшеница се смеси в съотношение 50-50 или 75-25 процента, се изпича дълготраен хляб с деликатен вкус и аромат.
Добруджанския земеделски институт притежава сертификати за 11 сорта тритикале, които имат продуктов потенциал по 8-9 тона до 10.8 тона зърно от хектар. Селектираните сортове са с отлична устойчивост на засушаване и на редица болести - брашнеста мана, ръжди, фузариум, септория. За есенната сеитба институтът ще осигури семена от "Акорд", от "Респект", който бързо налива зърното, от "Добруджанец" и "Дони-52" - с висока устойчивост на оронване на класовете, посочват от научната база.

/ММ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:29 на 13.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация