site.btaГолям недостиг на земеделска работна ръка в Гърция за събиране на тазгодишната маслинова реколта

Голям недостиг на земеделска работна ръка в Гърция за събиране на тазгодишната маслинова реколта
Голям недостиг на земеделска работна ръка в Гърция за събиране на тазгодишната маслинова реколта
Снимка: AP, Thanassis Stavrakis

Собствениците на маслинови насаждения в Гърция са изправени пред голям недостиг на работна ръка за събиране на новата реколта, съобщи гръцката телевизия „Мега“. 

Земеделците изпитват затруднения да намерят чужденци, като недостигът на работници е довел до повишаване на надницата. Заплащането за труда на ден се движи между 50 и 60 евро, което е с 25 процента повече в сравнение с миналата година, посочва сайтът agronews.

За да се справи с проблема с липсата на земеделски работници, Центърът по труда в Ираклион на средиземноморския остров Крит е задействал програма, която стимулира безработни да работят в първичния сектор и по-специално в сектора на маслините, като покрива разходите им за пътуване и престой. Досега в програмата участват 500 безработни. Според експерти на острова липсват близо 10 000 работници.

Тази година производството е по-малко в сравнение с миналата година поради климатичните условия, опустошителните пожари в страната и голямото разпространение на маслинови мухи, но въпреки това има остра нужда от работна ръка. 

Смята се, че в момента Гърция има нужда от 60 до 80 хил. земеделски работници, отбелязва agronews.

Освен в сектора на маслините недостиг на работна сила има в други земеделски сектори.

Миналата година Гърция подписа споразумение с Египет за наемане на 5000 сезонни работници, но правителствени източници посочват, че има значително забавяне на списъците с кандидати, за който отговаря египетското Министерство на труда.

Тази година зехтинът в Гърция се превърна в луксозна стока, тъй като цената му се повиши с до 30 процента спрямо последния сезон.

/МД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:57 на 15.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация