ОБЗОР

site.btaИталия в битка с eковандалите и кафявите мечки

Италия в битка с eковандалите и кафявите мечки
Италия в битка с eковандалите и кафявите мечки
Снимка: АП

На 11 април на заседание на министерския съвет правителството на италианския премиер Джорджа Мелони обяви одобряването на законопроект с мерки срещу екоактивистите, дефинирани като ековандали, съобщиха световните новинарски агенции и италианските медии. Решението последва изливането на черна течност във водите на фонтана „Баркача”, бароков шедьовър, проектиран от Бернини по поръчка на папа Урбан Осми и намиращ се на площад „Испания” пред прочутите „Испански стъпала” в Рим.

Тази акция всъщност беше последното от серията протестни изпълнения в Италия на екологичното движение „Последно поколение”. Други протестни изяви на италианска територия в последните месеци включваха заливане със супа на картината „Сеячът” на Ван Гог в музея „Палацо Бонапарте” в Рим, изсипване на брашно върху изрисувана от Анди Уорхол кола, изложена в галерия в Милано, блокиране на тунела под Монблан, свързващ Италия с Франция, залепване на екоактивисти за картината „Пролет” на Ботичели в музея „Уфици” във Флоренция и за статуята „Лаокоон и синовете му”, намираща се в градините на Апостолическия палат във Ватикана, заливане с боя на фасадата на „Палацо Мадама” (сградата на италианския Сенат в Рим), на „Палацо Векио” (историческата сграда на кметството на Флоренция) и на „Ла Скала” (прочутия оперен театър в Милано), блокиране на „Моста на свободата”, който е единственият път, свързващ Венеция с континентална Италия в района на Местре, заливане с боя на статуята на Виторио Емануеле Втори в Милано, припомня АНСА.

Движението „Последно поколение” е създадено в Германия и  е част от мрежа, наречена А22. Тя включва разнородни групи на екоактивисти, които се опитват за направят по-популярна „каузата на климата”, които протестират срещу бездействието на властите в борбата с климатичните промени и които за целта организират прояви на гражданско неподчинение. Само през изминалата 2022 г. „Последно поколение”, по думите му, е организирало 276 пътни блокади в Германия. А само през периода януари-октомври на миналата година групата е организирала 370 протестни акции. В края на 2022 г. германският в. „Велт ам зонтаг” написа, че „Последно поколение” плащало на активистите си по 1300 евро на месец, като източникът на парите всъщност бил „Фонд за спешни действия за климата” в САЩ. Заради протестните си изяви срещу членове на „Последно поколение” има започнати дела в Германия и в Италия. Протестните акции породиха голяма полемика в някои от страните на изява на екоактивистите, а редица политици ги нарекоха просто вандали. Самите екоактивисти казват, че действат по този набиващ се на очите протестен начин, за да привлекат по-голямо внимание върху „климатичната кауза” пред крещящото бездействие на националните власти, тласкащо света към климатичен ад.

Що се касае до  "Фонда за спешни действия за климата", за който се твърди, че финансира „Последно поколение”, негови съоснователи са трима богати американци – Тревър Нийлсън, американски бизнесмен, инвеститор, предприемач и филантроп, основател и ръководител на компанията „Уейст фюъл”, която произвежда възобновяеми горива, като използва утвърдени технологии с цел борба с климатичните промени, Рори Кенеди, режисьорка и документалистка, дъщеря на американския сенатор Робърт Кенеди, представител на клана Кенеди, и Айлийн Гети, правнучка на петролния магнат Джон Пол Гети, припомня „Ню Йорк таймс”.

Самият "Фонд за спешни действия за климата" уточнява в сайта си, че работи с мрежата от групи от климатични активисти А22. В мрежата освен „Последно поколение” са и групите „Просто спрете петрола” от Великобритания, „Спрете стария растеж” от Канада, „Последна революция” от Франция и „Обявете извънредно положение” в САЩ.

Изливането на черна течност, описана като течен въглен,  във фонтана „Баркача” потресе много италианците.  Протестната акция на „Последно поколение” беше част от кампанията на движението, наречена „Нека не плащаме за изкопаеми горива”, която осъжда държавната подкрепа и инвестициите в изкопаеми горива, които са движещата сила на климатичната криза, отбелязва АНСА.

Още при първите прояви на екоактивистите миналата есен в Италия, в първите месеци на управлението на правителството на Джорджа Мелони, стана ясно, че властите нямат намерение да толерират подобни протестни акции, които те не възприемат като форма на граждански активизъм, а като вандализъм. Изказвания в тази насока направиха както премиерката Мелони, така и други водещи представители на нейното правителство и на местните власти. Одобреният на 11 април от правителството законопроект просто беше естествено продължение на позицията на кабинета на Мелони. Предстои сега той да бъде дебатиран в двете камари на италианския парламент. Там партията на Мелони има мнозинство, така че законопроектът ще мине вероятно безпроблемно, отбелязва АНСА.

Законопроектът предвижда глоби между 20 000 и 60 000 евро за онези, които  рушат културно наследство. Като уточнението е, че тези глоби ще се налагат в допълнение с наложени наказания за извършено престъпно деяние. Законопроектът предвижда и административни санкции в размер на 10 000-40 000 евро за онези, които „обезобразяват” монументи, тоест заливат ги с боя, рисуват по тях или изписват обидни надписи по тях, посочва АНСА

Законопроектът беше предложен от министерството на културата. Малко преди той да бъде одобрен на правителственото заседание на 11 април италианският министър на културата Дженаро Санджулиано заяви пред в. „Месаджеро”, че властите имат намерение да накарат екоактивистите да си платят за щетите, които нанасят на културни или исторически обекти и за последващата им реставрация. Пред италиански медии освен това Санджулиано заяви, че изчистването на фасадата на Сената след акцията на „Последно поколение”е  коствало на бюджета 40 000 евро.

 В отговор на тези усилия от страна на управляващото мнозинство в Италия движението „Последно поколение” публикува изявление, в което казва, че е много изненадано, че едно мнозинство вместо да се занимава с климатичната криза действа все по-активно в прокарването на закони, насочени за наказване на ненасилствените действия от страна на хора, загрижени за бъдещето на всички.

Политическата сила „Съюз Зелени и левица” пък коментира, че в крайна сметка правителството на Мелони прокарва свой собствен план, наречен Национален план за репресия и реакция.

Лидерката на Демократическата партия Ели Шлайн, на която екологичните каузи също не са чужди, подчерта, че младите от „Последно поколение” искат хората само да се вслушат в гласа на науката.

Но не всички защитници на екологичните каузи подкрепят „Последно поколение”, припомня в. „Джорнале”, който е част от медийната империя на Силвио Берлускони, чиято партия „Форца Италия” е в управляващата коалиция на Мелони. Изданието подчертава, че в Германия, откъдето е „Последно поколение” дори „Зелените” се дистанцират от акциите на „щурмовите екоактивисти”. Така например ръководителката на парламентарната група на „Зелените” в германския парламент Ирене Михалич определи протестните акции  на „Последно поколение” като „елитарни и претенциозни” и каза, че те предизвикват обратния ефект вместо онова, от което имат нужда сега защитниците за „зелената кауза”, пише „Джорнале”. Михалич допълни, че сега обществото има нужда от една последователна политика в защита на климата.

Италианският в. „Република” припомня, че освен одобрения на правителственото заседание на 11 април законопроект в италианския парламент бе внесен и законопроект, който предвижда от 6 месеца до 3 години затвор за всеки, който осквернява или поврежда обществени или религиозни сгради или сгради, защитени като културни ценности. Този законопроект пък е дело на сенатора от „Италиански братя” Марко Лизеи. В него е предвидена забрана за извършителите на подобни деяния да се доближават изобщо на 10 метра до подобни обекти  за период от 6 месеца до 1 година. Ако не спазят тази забрана, те ще бъдат глобени между 500 и 1000 евро.

Именно в допълнение на предложените от Лизеи строги наказания ще се прилага и законопроектът, одобрен на правителственото заседание на 11 април.  Формулировките и в двата законопроекта обаче говорят, че не само екоактивистите ще бъдат взети на прицел. В одобрения от правителството на 11 април законопроект се говори за глоби за разрушаването, обезобразяването, повреждането с незаконни цели на културно или природно наследство.

В последно време не само екоактивисти атакуваха културни обекти, припомня „Куотидиано национале”. Не веднъж бе съобщавано за хора, които драскат по стените на Колизея в Рим. Неотдавна саудитски инженер подкара взето под наем „Мазерати” по „Испанските стъпала” в Рим. В археологическия комплекс „Помпей” пък мъж с електрическа тротинетка под наем си позволи да се разходи из античните останки. Преди осем години спортни фенове вилняха във фонтана „Баркача” в Рим.  В последно време пък необуздани туристи, амбицирани да заснемат перфектното видео за социалните мрежи, извършиха серия от скандални прояви във Венеция – двама души караха сърф по Канале гранде, а британски турист скочи от покрива на венецианско палацо, за да се гмурне и  поплува във Венециански канал - така че само въпрос на време е и там да пострада исторически или културен обект. Правителството на Мелони си е поставило за цел да популяризира всички красоти на Италия с цел привличане на туристи, които да уважават и ценят всичко, което е създадено в Италия. Безразсъдно отношение към италианските исторически, културни и природни обекти не се вписва в тези правителствени намерения.

Според опозицията обаче предложенията за нови законодателни мерки наподобяват на закона срещу рейв партитата, приет миналата година и предвиждащ глоба от 1000 до 10 000 евро и затвор от 3 до 6 години за организаторите и лицата, насърчаващи епизоди, при които има произволно нахлуване на терени или сгради, които са собственост на други, било то обществени или частни лица с цел осъществяване на  музикално събиране или на друга развлекателна проява. Като тук се подчертаваше, че от това събитие трябва е произтекла конкретна опасност за общественото здраве или обществения ред, за да се прилага законът. При приемането на това законодателство срещу организаторите на рейв партитата опозицията каза, че правителството хвърля прах в очите на избирателите и не се занимава с по-важни дела. Сега относно предложените мерки срещу екоактивистите и вандалите опозицията твърди, че Мелони и правителството й искат да отклонят вниманието от други важни проблеми на страната, като миграционната криза, оръжията за Украйна или проблемите пред италианския План за устойчивост и развитие, по който Италия получава близо 200 милиарда евро европейски средства за постпандемично възстановяване на икономиката й, пострадала тежко от локдауните заради коронавируса. Сега в Италия се отчитат забавяния по реализиране на някои от целите по плана, което поражда безпокойство у Брюксел, припомни неотдавна Франс прес.

За ужас на екоактивистите тези дни  властите се фокусираха и върху коренно различен проблем – популацията от кафяви мечки в северната италианска област Трентино-Алто Адидже. Там две мечки, обозначени като Ем Джей 5 и Джей Джей 4 бяха набелязани за убиване. Причината е атаки на мечките срещу туристи. Първата от двете мечки, 18-годишен женски екземпляр, на 5 март  нападна 39-годишен турист в горите на долината Вал ди Раби, само на няколко километра от планината Монте Пелер, където на 5 април пък втората от гореспоменатите мечки, 17-годишна женска нападна и уби 26-годишния Андреа Папи, излязъл на джогинг. Папи бе първият италианец, нападнат и убит от мечка в Италия от 150 години насам и това логично потресе италианците.

Мечката убиец на Папи – Джей Джей 4, е атакувала миналата година на същото място, на което уби Папи, баща и син. След тази атака властите са издали заповед за убийството на животното, но съд я отменил и така се е стигнало до убийството на Папи. На мечката има поставен нашийник, излъчващ радиосигнал, по който да се локализира тя, но батериите му са се изхабили и не се знае къде се намира животното сега, припомня АНСА.

Джей Джей 4 е родена в Трентино-Алто Адидже от две мечки, внесени от Словения в началото на века като част от уж контролиран проект за населяване на района с кафяви мечки след драстичен спад в популацията им. След този внос обаче популацията на кафяви мечки в областта е скочила с около 100 пъти и мечките стават все по-смели, като често пъти бе съобщавано за близки срещи на хора с тях, но без фатални последици.

Сега семейството на Папи, убит от мечката Джей Джей 4 в района на алпийския град Калдес, ще съди държавата и властите на областта Трентино-Алто Адидже. А властите обмислят преместването на мечките от областта в други части на Италия. Докато се реши това, местните сили на реда вероятно ще бъдат екипирани със средства за отблъскване на мечки.

В Италия има между 120 и 200 мечки, като основно те са в Трентино-Алто Адидже и Абруцо (в централната част на страната).

Екологичната организация „Легамбиенте” вече се обяви срещу плановете за преместване на мечките, като каза, че това не е никак лесна работа и едно диво животно, родено и свикнало с определена територия, не може просто ей така да бъде преместено на друго място. Еколози настояват и мечката Джей Джей 4, отговорна за убийството на Папи и идентифицирана по ДНК материал, открит по трупа на убития от нея млад мъж, да не бъде ликвидирана, а да бъде подслонена в специално убежище, посочва Ти Джи Ком 24. Днес местен съд в Трентино-Алто Адидже се вслуша и в призивите на екологичната организация "Лига срещу вивисекцията" и отмени решението на местните власти за планирано ликвидиране на двете гореспоменати кафяви мечки.

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:55 на 26.09.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация