site.btaНа 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995)

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995)
На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995)
Сребреница - годишнина. Снимка на АП от 11 юли 2023 г.

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Настъплението на босненските сръбски сили в Сребреница започва на 6 юли 1995 г., които нарушават решението на Съвета за сигурност на ООН от 16 април 1993 г., с което анклавът е обявен за зона за сигурност. До 11 юли 1995 г., когато анклавът е превзет от сърбите, около 8000 мюсюлмани, мъже и момчета на възраст от 13 до 77 години, са избити от босненските сърби. Масовото клане, обявено на 26 февруари 2007 г. от Международния съд в Хага като геноцид, е най-тежкото кръвопролитие в Европа след Втората световна война (1939-1945). 

Ситуацията в Сребреница е проследена в  бюлетина "Събития и факти" на БТА: 

Загреб, 6 юли 1995 г./БТА/ Тринайсет цивилни са умрели от глад за последните седем дни в мюсюлманския анклав Сребреница, Източна Босна, съобщи босненското посолство в Загреб, цитирано от АФП. Миналата седмица за първи път, откакто започна войната в Босна преди повече от три години, Върховният комисариат на ООН за бежанците оповести, че в анклава Бихач от недохранване са умрели един старец и дете на три години и половина.

Комисариатът според посолството отказал да организира хвърляне на храни с парашути над Бихач заради намиращите се в района сръбски противовъздушни системи, които били заплаха за самолетите. „Правителството на Босна и Херцеговина оповести в началото на седмицата, че отново ще поиска над анклава Бихач да бъде хвърлена хуманитарна помощ, но никой не знае кога сръбският агресор ще пропусне хуманитарен конвой до Сребреница“, добави босненското посолство. За първите пет месеца на годината до Бихач са достигнали само 1150 тона храни, което означава 51 грама дневно на човек, сочи посолството. През юни дажбите са спаднали до 25 грама. 

***

Сараево, 9 юли 1995 г./БТА/ Босненските сърби задържаха общо 30 холандски сини каски, след като тази вечер превзеха четвърти наблюдателен пост на ЮНПРОФОР в южната част на мюсюлманския анклав Сребреница, съобщи АФП. Същевременно сръбските сили разположиха четири танка на по-малко от два километра от Сребреница. Според говорителя на ООН в Сараево Гари Кауард „обстановката е много, много сериозна“ и ЮНПРОФОР предвижда ответни мерки, между които и използването на въздушна сила. ЮНПРОФОР се въздържа обаче да говори за заложници и заяви, че статутът на задържаните холандски войници „не е ясен“.
В Загреб говорителят на ООН Филип Арнолд посочи, че сините каски могат да бъдат смятани за „временно задържани“.
Според босненското държавно радио премиерът Харис Силайджич в писмо до генералния секретар на НАТО Вили Клаас поискал обяснение защо съюзът не е изпълнил мисията си да защитава анклава. Представители на ООН заявиха, че по тяхно настояване тази сутрин самолети на НАТО са прелитали над района, за да успокоят обстановката, но по-късно се изтеглили. 

***

Анкара, 9 юли 1995 г. /БТА/ Турският президент Сюлейман Демирел призова държавните глави на 11 страни да предприемат необходимите мерки за „незабавно прекратяване на сръбската агресия в босненския анклав Сребреница в съответствие с решенията на Съвета за сигурност на ООН“ предаде ИТАР-ТАСС. Както съобщи пресслужбата на президента, призивът на Демирел е бил предшестван от телефонен разговор тази сутрин с босненския президент Алия Изетбегович, който помолил турския си колега да излезе е подобна инициатива пред държавните глави и правителствата от цял свят. Посланието на Демирел е изпратено до ръководителите на САЩ, Франция, Русия, Германия, Великобритания, Саудитска Арабия, Египет, Пакистан. Индонезия, Мароко и Малайзия.  

***

ООН заплаши с въздушни удари босненските сърби около Сребреница

Сараево, 10 юли 1995 г. /БТА/ Умиротворителните сили на ООН в бивша Югославия заплашиха снощи босненските сърби, че ще поискат НАТО да нанесе въздушни удари срещу тях, ако нападнат мюсюлманския анклав Сребреница в Североизточна Босна, предаде агенция Франс прес. В писмо до командващия босненските сили генерал Ратко Младич ЮНПРОФОР настояват също за незабавното освобождаване на 32 сини каски, които от снощи са в ръцете на босненските сърби.
Преди четири дни частите на босненските сърби предприеха ожесточена офанзива и снощи разположиха танкове на два километра от Сребреница. Същевременно те задържаха тридесетина холандски сини каски, след като завзеха контролните им постове в района.

"Нападението срещу зона за сигурност на ООН е напълно неприемливо и ескалира конфликта. ЮНПРОФОР настоява за незабавно спиране на въоръжената офанзива на босненските сърби срещу мюсюлманския анклав, за оттеглянето им от демилитаризираната зона, определена на 8 май 1993 г., и за освобождаване на сините каски“, се казва в писмото, в което се отправя предупреждение към босненската сръбска армия за тежките последици, в случай че пренебрегне този призив.

В писмото се посочва, че холандският батальон в Сребреница е получил заповед да прегради достъпа южно от града и че специалният пратеник на генералния секретар на ООН в бивша Югославия и командващият ЮНПРОФОР са решили, че ако тази позиция бъде атакувана, ще бъде използвана въздушна подкрепа от НАТО.

Мюсюлманският анклав Сребреница, който е под сръбска блокада от началото на войната в Босна и Херцеговина, е разположен на 148 квадратни километра. В него живеят около 44 000 души, 20 000 от които са бежанци. Анклавът, който се намира в планински район, е отдалечен на стотина километра от столицата Сараево. Сребреница, един от трите мюсюлмански анклава в Североизточна Босна, обсадени от босненските сърби, е обявен за зона за сигурност през април 1993 г. от Съвета за сигурност. В анклава са разположени около 400 сини каски. 
За прехраната си жителите на анклава разчитат главно на хуманитарната помощ, доставяна им от Върховния комисариат за бежанците на ООН. През 1995 г. дневната дажба на жителите на Сребреница е между 150 и 170 грама хранителни продукти. 

***

Босненските сърби обясняват действията си в Сребреница

Загреб, 10 юли 1995 г. /БТА/ Босненската сръбска армия само защитава позициите си от атаките на мюсюлманите, бе съобщено снощи по телевизия Пале по повод последните събития в мюсюлманския анклав Сребреница, които предизвикаха предупреждението на ЮНПРОФОР, че ще поискат въздушни удари от НАТО. 
Танкове на босненските сърби навлязоха вчера в мюсюлманския анклав, обявен от ООН за зона за сигурност и отведоха със себе си тридесетина сини каски, чиито постове завзеха.
Според телевизията босненските сърби се чувствали заплашени, тъй като мюсюлманите от Сребреница, Жепа и Горажде били получили заповед да предприемат офанзива към Сараево, да вземат оръжието на ЮНПРОФОР и да изтласкат сърбите далеч от фронтовата линия при босненската столица. Пак според босненската сръбска телевизия мюсюлманите взели под контрол наблюдателни постове на холандски сини каски в района, отнели им транспортни коли и оръжие, с които нападали всеки ден сръбски села и позиции. 
Според АФП тази декларация на босненската сръбска телевизия дава основания да се очаква, че босненските сърби могат да предприемат подобни офанзиви като тази в Сребреница и срещу други два мюсюлмански анклава - Жепа и Горажде. Трите анклава в Източна Босна са заобиколени от територии под контрола на сърбите. 

 ***           

Сараево, 10 юли 1995 г./БТА/ Босненският президент Алия Изетбегович изпрати спешен призив до лидерите на западните държави да попречат на геноцида на цивилното население на мюсюлманския анклав Сребреница, атакуван от босненските сърби. Писма с този призив са били изпратени до американския президент Бил Клинтън, до президента на Франция Жак Ширак, до британския премиер Джон Мейджър и до германския канцлер Хелмут Кол. Босненският президент моли лидерите на западния свят да използват влиянието си, за да накарат международната общност да изпълни задълженията си към тази зона, намираща се под защитата на ООН и да предотврати актовете на тероризъм и геноцид, които заплашват населението на Сребреница. Според Изетбегович около 60 000 души - главно жени, деца и възрастни хора, са изложени на смъртна опасност от масираната сръбска офанзива срещу мюсюлманския анклав в Източна Босна. 

***

Ню Йорк, Обединени нации, 11 юли 1995 г. /БТА/ „Току-що получихме потвърждение, че босненските сърби са завзели Сребреница“, потвърди в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк Ахмед Фаузи, официален представител на генералния секретар на световната организация, предаде ИТАР-ТАСС. От първоначалните съобщения излизало, че сърбите са пленили командира на холандската рота сини каски.
Белградската телевизия също съобщи, че босненските сръбски сили контролират изцяло мюсюлманския анклав, чието мюсюлманско население панически бяга. Сребреница е само на 20 км от границата със Сърбия.
Говорителят на сините каски в Сараево Гари Кауард потвърди, цитиран от АП, че мюсюлманските сили са злоупотребили със статута на Сребреница като „зона за сигурност“, като са предприемали оттам нападения срещу околностите на анклава по позиции на босненските сърби. 

***

Вашингтон, 11 юли 1995 г. /БТА/ НАТО „е готова да помогне“ след падането в ръцете на босненските сръбски сили на анклава Сребреница обявен от ООН за зона за сигурност, заяви днес американският министър на отбраната Уилям Пери, предаде Асошиейтед прес. Той отказа да поясни какви действия може да включва една такава помощ на НАТО. Пери посочи, че самолетите на пакта са извършили успешно днешните, въздушни удари срещу сръбски танкове в района на Сребреница, но било твърде рано да се установи с точност какви поражения са нанесли на босненските сръбски сили. „До момента всичко се развива по план. Бяхме призовани да окажем подкрепа на холандските наземни сили и да атакуваме танкове, които ги застрашават. Тази мисия е изпълнена успешно“, поясни Уилям Пери.
Терминът „близка въздушна подкрепа“, използван при днешните атаки на НАТО по въздуха за защита на наземни сили на ООН, предполага, че нападенията може да не са били просто отговор на извършени предизвикателства от страна на босненските сърби, но и активно усилие от страна на НАТО да предотврати падането на Сребреница, която има статут на „зона за сигурност“, коментира АП. 

***

Сребреница е изцяло в сръбски ръце, извън нея е бежански хаос

Сараево, 11 юли 1995 г. /БТА/ Сребреница е съвсем празна след масовото бягство на мюсюлманите от града, завзет днес от силите на босненските сърби, съобщават хуманитарни служители и представители на ООН в района, предаде Ройтер. От босненските сърби засега няма потвърждение, че контролират Сребреница, съобщава ТАНЮГ.

Холандски сини каски от Сребреница търсят за себе си и за хилядите бежанци сигурен път да напуснат района, заяви в Хага на пресконференция холандският министър на отбраната Йорс Ворхуве. Той окачестви обстановката в анклава като бедствие, което може да има далечни последици. Полковник Тон Кареманс, командващ холандските сини каски в Босна, в момента преговарял с командващия босненските сръбски сили за сигурно напускане на бежанците и на своите войници. Полковникът подчертал, че бежанците са под закрилата на холандските войници.

Около 400 холандци са успели да се завърнат в базата си в разположеното малко по на север градче Поточари, другите се придвижвали с бежанците, сред които имало 70-80 ранени. Командването на холандския батальон в Поточари вече било заобиколено от хиляди бежанци. Обстановката била хаотична. „В момента, в който получим физическа възможност, ще помогнем на тези хора“, обеща говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Крис Яновски в Сараево. 
Междувременно 30 холандски сини каски остават в ръцете на босненските сърби заедно с въоръжението си. Босненските сърби заявиха, че те не са нито заложници, нито затворници и командването на ЮНПРОФОР трябвало само да реши как да ги изтегли безопасно от района.

Холандия е призовала за тази вечер спешно свикване на Съвета за сигурност.

Босненският външен министър Мухамед Шачирбей критикува днешните въздушни удари на НАТО в района на Сребреница като твърде закъснели и слаби. Той заяви в Страсбург, където е на посещение, че ударите са били предприети едва след като Сребреница е паднала в ръцете на Сърбите. „Чувствам се предаден от онези, които обещаха, че силите за бързо реагиране ще донесат промяна“, посочи Шачирбей и прикани силите на ООН да напуснат Босна, за да се отбраняват босненците сами. 

 ***

Москва, 12 юли 1995 г. /БТА/ Високопоставен представител на руското външно министерство осъди днес най-новите въздушни удари на НАТО в Босна като ненужни и неразбираеми, предаде агенция Интерфакс. „Предварително беше ясно, че ударите имат обратен ефект“, посочи анонимният представител. Според него равносметката от вчерашната акция на НАТО е два сръбски танка срещу загуба на Сребреница. Ройтер коментира, че още в началото на тази година външният министър Андрей Козирев е дал да се разбере, че анонимните мнения на представители на неговото министерство са показателни за политиката на Москва.

***

Бон, 12 юли 1995 г. /БТА/ Германският канцлер Хелмут Кол осъди днес босненските сърби заради завземането на Сребреница, обявена от ООН за зона за сигурност, но същевременно изключи вероятността Германия да поеме по-голяма военна роля на Балканите, предаде Ройтер. Сърбите преминаха нова граница, те все повече стават аутсайдери в света, посочи Кол. Канцлерът каза, че страната му ще изпрати изтребители, транспортни самолети и медицински екипи в подкрепа на корпуса за бързо реагиране в Босна, но не възнамерява да ускорява разполагането им или да разширява военната си роля в бивша Югославия.
Външният министър Клаус Кинкел същевременно е помолил днес руския си колега Андрей Козирев Русия да използва влиянието си пред сръбския президент Милошевич и пред командващия босненската сръбска армия генерал Младич, за да бъдат освободени холандските Заложници, а бежанците от Сребреница да бъдат снабдени е храна и медикаменти. 

***            

Съветът за сигурност на ООН поиска босненските сърби да се оттеглят от Сребреница

Ню Йорк, ООН, 12 юли 1995 г. /БТА/ Съветът за сигурност на ООН поиска днес босненските сръбски сили да се изтеглят незабавно от обявената от ООН зона за сигурност Сребреница, която превзеха вчера, принуждавайки десетки хиляди мюсюлмански бежанци да избягат, предаде Ройтер.
В единодушно приета резолюция Съветът също така осъжда сръбската офанзива и настоява и босненските сърби, и босненското правителство да зачитат изцяло статута на зоната за сигурност в съответствие със споразумението за демилитаризиране от април 1993 година, което нито една страна не прилага напълно. Към генералния секретар на ООН Бутрос Гали се отправя молба за постигането на тези искания „да използва всички възможности, с които разполага“ - което може да включва и военни, и дипломатически средства, предава Ройтер.
Още преди гласуването на резолюцията обаче специалният представител на Бутрос Гали в бивша Югославия Ясуши Акаши каза пред журналисти в Загреб, че не смята, че ще бъде възможно да бъде възстановена зоната за сигурност.
Реакцията на ООН спрямо най-новата криза в Босна, при която за първи път една от обявените от ООН шест зони за сигурност падна „сръбски ръце“ се разглежда като изпитание за по-нататъшната жизнеспособност на цялата операция на ООН, отбелязва Ройтер. 

***

Брюксел, 12 юли 1995 г. /БТА/ Европейският съюз осъди днес „окупацията“ на Сребреница от сили на босненските сърби и настоя незабавно да бъде прекратена офанзивата им и те да се изтеглят от града, предаде АФП. В комюнике ЕС настоява всички страни да зачитат изцяло статута на Сребреница като зона за сигурност, да бъдат освободени незабавно и без условия всички заложници и задържания персонал на силите на ООН ЮНПРОФОР, както и да се осигури пълна свобода на движение на цивилното население на Сребреница и на сините каски. ЕС настоява също хуманитарните организации да имат свободен и незабавен достъп до зоната на Сребреница, за да се гарантира доставянето на вода, храна и медикаменти, както и транспортирането на ранените до болници. В заключение петнайсетте изразяват сериозно безпокойство от обстрела на мюсюлманския анклав Жепа и настояват незабавно да бъде прекратена стрелбата. 

***

Хуманитарна катастрофа в Сребреница

Женева, 12 юли 1995 г. /БТА/  Върховният комисариат на ООН за бежанците води днес преговори с босненските сърби в Пале за евакуиране на цивилното население от Сребреница „в условия на сигурност“, съобщи на агенция Франс прес представител на комисариата в централата на босненските сърби край Сараево. „Засега позицията на сръбските власти е, че намерението им не е да експулсират цялото население на Сребреница“, каза представителят, пожелал да остане анонимен. Властите в Пале дадоха на комисариата гаранции, че отпътуването на хората, които искат да напуснат района, „ще бъде организирано и те ще заминат при гарантирана сигурност“, каза той.
Комисариатът съобщи от Женева на босненските сърби, че ще изпрати днес от Белград два конвоя с храни и лекарства за „десетките хиляди бежанци“ от анклава Сребреница, в Източна Босна. Обстановката в лагера Поточари е много тревожна. Там се намират 2500 бежанци, главно деца, жени и възрастни хора, а около 20 000 са се разположили край лагера. „Поискахме да изпратим спешно храна и лекарства, както и легла за 60 ранени в лагера“, каза говорителят на комисариата Рон Редмънд. Той добави, че хората са получили малко храна от сините каски след пристигането си, но запасите ще свършат днес или утре.
Френската хуманитарна организация Лекари без граници поднови днес спешното си искане за хуманитарна помощ за бежанците от Сребреница в трето поред съобщение след падането на анклава.
УНИЦЕФ също ще изпрати храна и медицински материали в Тузла, в Северна Босна, в помощ на бежанците от Сребреница, които ще стигнат за 25 000 до 40 000 души, се казва в съобщение на УНИЦЕФ в Женева. 

***

Пале, 12 юли 1995 г. /БТА/ Лидерът на босненските сърби Радован Караджич назначи сръбска администрация на завзетия вчера мюсюлмански анклав Сребреница, предаде Ройтер. За „върховен граждански комисар“ е обявен Мирослав Деронич. Босненската сръбска телевизия съобщи снощи, че сръбските сили действат в обявената от ООН зона за сигурност в съответствие с Женевската конвенция. „Очаква се полувоенните /мюсюлмански/ формирования да предадат оръжието си. Жепа ще последва техния пример още тази нощ“, се казва в официалното съобщение на босненските сърби. Радио "Сараево" съобщи за спорадични сръбски бомбардировки срещу други два мюсюлмански анклава - Жепа и Горажде.
Агенция Франс прес предаде по-късно, че командирът на холандските сини каски в Сребреница подполковник Том Кареманс преговаря за прекратяване на огъня. Заедно със сините каски към разположената на около 5 километра северно от Сребреница база на ЮНПРОФОР са се евакуирали и около 27 000 жители на града. Все още няма информация за броя на загиналите и ранените при вчерашните сражения.

***

Сараево, 13 юли 1995  г. /БТА/ Босненското правителство заявило на ООН, че няма да се грижи за бежанците, прогонени от Сребреница, защото ООН не е успяла да възпре сърбите да завземат анклава, предаде Ройтер. "Правителството казва, че това е зона за сигурност под защитата на ООН и след като ООН е допуснала да падне, сега нещата са неин проблем, каза в Сараево Крис Яновски, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Във военновъздушната база в Тузла има около 1400 бежанци, а в Кладан - около 1000 души, предимно жени, каза говорителят на ЮНПРОФОР Александър Иванко, цитиран от АФП. В Поточари, последния лагер на ООН в анклава Сребреница, тази сутрин е имало около 30 000 бежанци, като в лагера били 10 000 души, а останалите - извън него.
Босненските сърби отказали снощи да евакуират от Поточари 75 цивилни, ранени при сръбската офанзива срещу Сребреница, като 42 души били с тежки наранявания, съобщи в Загреб представител на ООН.
Днес сараевският в. „Ослобождение“ съобщава, че голям брой бежанци били нападани словесно от сръбски бойци, но не били малтретирани.
Според местни източници мъжете на възраст от 16 до 50 години са отделени от жените и децата. В Сараево ООН съобщи, че командващият босненската сръбска армия генерал Младич заявил на сините каски, че мъжете на боеспособна възраст ще бъдат отведени в контролиран от сърбите град близо до Сребреница, за да бъдат подложени на разпит, отбелязва АФП.

***

Резолюция на Съвета за сигурност за Сребреница

Ню Йорк, 14 юли 1995 г. /БТА/ Съветът за сигурност при ООН осъди днес етническото прочистване, което извършват босненските сърби в мюсюлманския анклав Сребреница, и потвърди, че тези, които прибягват до етническата чистка, или са разпоредили тя да бъде извършена, ще отговарят лично за действията си. В декларация, предложена от САЩ и приета единодушно от 15-те страни членки, Съветът за сигурност настоява босненските сърби да позволят незабавно на международните хуманитарни организации да действат свободно в Сребреница, като напомня, че анклавът е обявен за зона за сигурност от ООН. 
Съветът за сигурност изразява голямата си загриженост от насилственото прогонване на хиляди хора от Сребреница към Тузла, което преценява като нарушение на основните права на цивилното население. В текста се посочва също, че невинни цивилни лица са били малтретирани и убити, а около 4 хиляди мъже и младежи от Сребреница са били насилствено отведени от анклава.
Декларацията на Съвета за сигурност бе направена в момент, когато босненските сърби предприемат масирана офанзива срещу друг мюсюлмански анклав - Жепа, но в текста ѝ не се споменава нищо за нея. 

***

Загреб, 14 юли 1995 г. /БТА/ Босненски мюсюлмански представител от района на Тузла поиска днес от Международния комитет на Червения кръст да „предотврати избиването на мъжете от Сребреница“, като каза, че вече са започнали масови екзекуции, предаде агенция Франс прес. Представителят на правителството по социалните въпроси и проблемите на бежанците Семсудин Хасанбегович каза на агенцията по телефона, че босненските сръбски сили „екзекутират мъжете, които плениха в Сребреница“. Той не можа да посочи броя на избитите хора, нито мъжете в боеспособна възраст, които са били а анклава в момента на превземането му от сърбите. „За да избягнат клането, много от тях избягаха от Сребреница пеша по планински пътеки към зоните под контрол на правителствените сили“, каза Хасанбегович.

***

Тузла, 16 юли 1995 г. /БТА/ Започнахме интервюта с бежанците от Сребреница, които са настанени в Тузла, и всички те разказват едно и също - изнасилвания, убийства, отвеждания на мъжете, посочи пред Ройтерс представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в града. В Тузла има около 23 000 бежанци от Сребреница, главно жени, деца и възрастни хора. След разказите на бежанците представителят на комисариата изразява сериозна загриженост за близо 4000 мъже, задържани от босненските сърби в бившата "зона за сигурност“. Представители на Червения кръст все още не са получили достъп до пленниците, въпреки че югопосредникът Карл Билд е уговорил това да стане. 

***

Между 15 000 и 20 000 изчезнали след падането на Сребреница

Сараево, 18 юли 1995 г. /БТА/ Между 15 000 и 20 000 души са изчезнали след падането на мюсюлманския анклав Сребреница в Източна Босна в ръцете на босненските сърби, смятат международните хуманитарни организации. 
Според върховния комисар на ООН за бежанците г-жа Садако Огата, която пристигна вчера в Тузла, за да се запознае на място с положението на хилядите бежанци от Сребреница, 19 000 души са изчезнали след падането на анклава в ръцете на босненските сърби през миналата седмица. Г-жа Огата съобщи, че комисариатът е изпратил свои представители при босненските сърби, за да проучат въпроса с изчезналите, но те били върнати.
Много от бежанците в Тузла, където се намират над 17 000 от напусналите Сребреница, потвърждават, че босненските сърби са извършили масови убийства и насилие над техните съграждани. Те твърдят, че сърбите са отвели повечето мъже на възраст между 14 и 60 години. Някои бежанци казват, че са видели трупове край пътя, по който бягали от Сребреница.
Десетки жени разказали как сърби изклали мюсюлмани по пътя между Сребреница и Кладани, на границата между териториите, контролирани от сърби и мюсюлмани, и как си избрали най-хубавите момичета, които отвели с автобуси, за да ги изнасилят.
Местен представител на Червения кръст в Локовач, един от петте града, където пристигат бежанците от Сребреница, твърди, че най-малко 70 момичета били отведени от сърби, облечени с униформи на сини каски, и били изнасилвани многократно. Три от тях са се самоубили през последните дни.
Според представителите на Върховния комисариат на ООН за бежанците на тези твърдения може да се вярва, тъй като били потвърдени от много бежанци.
В Лондон организацията за защита на правата на човека „Амнести интърнешънъл“ призова босненските сърби да осигурят защитата на няколкото хиляди души, намиращи се в техни ръце след падането па Сребреница. Организацията се опасява, че задържаните са подложени на изтезания и са малтретирани, и настоява за незабавен достъп до тях на представители на Червения кръст и на международни наблюдатели.
Босненските сръбски власти отрекоха снощи, че са извършили жестокости при превземането на Сребреница. Според съветника на босненския сръбски лидер Радован Караджич Йован Заметица твърденията за изтезания, убийства, изнасилвания и депортиране на цивилни мюсюлмани са неверни и се разпространяват, без да бъдат потвърдени от независим източник. Според него сините каски, които се намират в района, могат да свидетелстват, че сърбите се отнасят добре към мюсюлманското население.
Пресбюрото на босненските сърби разпространи и факсимиле от декларация на бившите мюсюлмански ръководители на анклава с дата 17 юли, в която се казва, че евакуирането на населението се извършва коректно и без инциденти от двете странни. Документът носи печат на ЮНПРОФОР върху нечетлив подпис, посочва агенция Франс прес.

В началото на 1996 г. са открити масови гробове на бежанци от Сребреница. В бюлетина на БТА "Събития и факти" пише:

Г-жа Рен Видя доказателства за трагедията в Сребреница

Сараево, 5 февруари 1996 г. /БТА/ Масови гробове, за които досега не е съобщавано, съществуват на запад от Сребреница и съдържат телата на босненци, избягали от някогашния мюсюлмански анклав в Източна Босна при падането му в сръбски ръце, съобщава агенция Франс прес. Според точни и съвпадащи разкази и на мюсюлмани, и на сърби, и все още видими признаци, потвърждаващи думите им, като купища останки от изгорели дрехи и обувки, сгради със стени, надупчени от куршуми и изорани с булдозер места, показват ясно, че гробовете се намират в района на Касаба, село на около 13 км западно от Сребреница, на няколко километра извън анклава, уточнява агенцията.
Специалният пратеник на ООН за човешките права в бивша Югославия г-жа Елизабет Рен, която посети днес масов гроб край Сребреница, за който бе съобщено по-рано, видя лично доказателствата за това, което нарече „човешка трагедия“. „Едно е сигурно - че тук се е случила човешка трагедия и за съжаление списъкът на безследно изчезналите е малко по-кратък сега“, след откриването на телата на убитите, каза г-жа Рен на придружаващите я журналисти. Преди това в намиращия се наблизо град Братунац тя се срещна с представител на босненските сръбски власти - Мирослав Деронич, според когото в района не е имало клане и масови гробове не съществуват. Г-жа Рен обаче заяви, че в наличието на гробовете „няма никакво съмнение“ и добави, че само ексхумация на телата, каквато тя поиска да бъде направена колкото е възможно по-скоро, може да определи как са били убити тези хора.
Според свидетелства на очевидци и журналистически разследвания почти сигурно е, че в Босна има около 15 масови гробове. Според някои организации за защита на човешките права обаче те са около 200, главно в два района под сръбски контрол - Сребреница в Източна Босна и край Баня Лука в Северозападна Босна. 

***

Сараево, 9 юли 1996 г. /БТА/ Международните експерти продължават работата си по ексхумирането на първия открит масов гроб край село Церска, близо до Сребреница в Източна Босна, където сърбите са заподозрени, че са екзекутирали стотици мюсюлмани преди година, предаде агенция Франс прес. Вчера екипът от двайсетина експерти извади първите тела от масовия гроб в Церска, едно от десетината места, по които експертите трябва да работят в Босна. Ръководителят на екипа Джон Гърнс каза, че бавният процес на работа ще отнеме без съмнение повече време от трите месеца, предвидени за ексхумирането на всички тела. "Но ние ще направим всичко възможно. Няма да пожертваме качеството заради скоростта", увери той.
През юли 1995 г. Сребреница падна в ръцете на босненските сърби въпреки статута си на зона за сигурност на ООН. 40-те хиляди жители на града бяха прогонени и няколко хиляди бяха убити, а други още се смятат за изчезнали. 

Срещу командващия босненските сръбски сили ген. Ратко Младич и тогавашния президент на Република Сръбска Радован Караджич, смятани за отговорни за клането, са повдигнати обвинения в геноцид от Международният трибунал в Хага. На 29 септември 2014 г. в заключителната реч на Прокуратурата на Международният трибунал в Хага в процеса срещу Радован Караджич посочва, че той е бил "движещата сила" на политиката на етническо прочистване по време на войната в Босна и Херцеговина.

 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:04 на 14.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация