site.btaОт винарска избра "Магура" отбелязват добра реколта и представят на пазара нови вина от местни сортове

От винарска избра "Магура" отбелязват добра реколта и представят на пазара нови вина от местни сортове
От винарска избра "Магура" отбелязват добра реколта и представят на пазара нови вина от местни сортове
На снимката: тунелът към галерия „Прилепите“ в пещера Магура, където естествено пенливото вино отлежава три години. Снимка: кореспондент на БТА във Видин Десислава Иванова

От винарска изба "Магура“ отбелязват добра реколта тази година и приключват с прибирането на белите сортове грозде, като от там представят и няколко нови артикула - основно червени вина. С най-новата серия на винарната се поставя акцент върху местните сортове грозде, каквито са Гъмзата и Врачанският мискет. Сред най-новите вина са Гъмза и Сира в купаж, както и Врачански мискет с Ризлинг в купаж. Предстои към винената гама на винарната да бъде добавен Мавруд.   

"Акцентираме много на местните сортове", подчерта търговският директор на винарна "Магура“ Елена Байкова. "Доста голяма част от производството е от местни сортове, какъвто е Гъмзата", допълни тя.  

Single Vineyard е най-новата серия на винарната. На пазара вече е виното от Гъмза и Сира в купаж, отбеляза технологът на винарска избра "Магура“ Даниела Георгиева. Това лято от избата обявиха, че "вдъхват нов живот на позабравения сорт Тамянка" и виното от този сорт грозде заслужено се нарежда сред най-емблематичните за изба "Магура“ през този сезон.

"Избата получи признание на най-престижния световен винен конкурс Decanter WWA 2025", отбеляза Елена Байкова. Вината "Девицата“ (Гъмза) и "Ловецът“ (Сира, Малбек, Каберне Фран) са със сребърни, а "Егоистът“ (Совиньон блан) с бронзов медал. Със златни медали на конкурса MUNDUS VINI Spring Tasting 2025 международното жури е наградило вината "Девицата“ (Гъмза) и "Звездният телец“ (Рубин) на изба "Магура“, каза още Елена Байкова. Три от вината от серията "Медиум" (Medium) на изба "Магура“ са оценени от международно жури от винени експерти и наградени със сребърни медали на Balkans International Wine Competition 2025 в Науса, Гърция. 

По думите на Елена Байкова тази година винарска изба "Магура“ е участвала на изложението The Ultimate CEE Wine Fair в Лондон, което събира едни от най-добрите винопроизводители от Централна и Източна Европа. През март изба "Магура“ е била част от националния щанд на България на изложението ProWein 2025 в Дюселдорф (Германия). 

Винарната ще вземе участие в предстоящото издание на DiVino.Taste – най-голямото българско изложение, обяви Елена Байкова.

Винарска изба "Магура“ се намира в село Рабиша, разположено между река Дунав, червените пясъчни скали на Белоградчик и природния феномен пещера Магура. Избата стопанисва една от галериите в пещера Магура – "Прилепите“, където уникалното и изтънчено естествено пенливо вино отлежава три години. По своите почвени и климатични условия районът около Рабишката могила се доближава до тези на френската област Шампан, затова тук се произвежда висококачествено естествено пенливо вино по класическа технология. Постоянната температура от 12°С, тъмнината и подходящата влажност на въздуха създават условия за естествено шампанизиране. Виненият туризъм е основен акцент в дейността на избата под формата на турове и дегустации в залата в пещера Магура. 

БТА ще представи в поредицата "Пътят на новото БГ вино" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 05:05 на 15.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация