site.btaОБНОВЕНА Единствената в страната катедра по стокознание чества 75-годишнина във Варна

Единствената в страната катедра по стокознание чества 75-годишнина във Варна
Единствената в страната катедра по стокознание чества 75-годишнина във Варна
Деканът на Стопанския факултет на Икономически университет - Варна доц. Денка Златева, снимка: Валентина Добринчева / БТА

Катедра „Стокознание“ на Икономическия университет във Варна е единственият академичен център, който подготвя кадри в тази област. Това каза пред БТА деканът на Стопанския факултет на висшето учебно заведение доц. д-р Денка Златева, която е преподавател по стокознание на хранително-вкусови стоки. 

Тази година катедра „Стокознание“ отбелязва 75-годишнина от създаването си. Тя е една от най-старите в университета. Още първият ректор на Висшето търговско училище във Варна проф. Цани Калянджиев е преподавал дисциплината и от създаването на университета „Стокознание с химична и механична технология“ е съществувала в учебните планове на всички студенти, каза доц. Златева. Проф. Калянджиев инициира през 1922 г. и издаването на първия в страната учебник по стокознание за висши училища. 

След края на Втората световна война, с преструктурирането на икономиката и възникването на необходимост от специалисти с висше образование в областта на качеството на стоките, през октомври 1948 г., се създава специалност „Стокознание“ с решение на Факултета за социални и стопански науки. Тогава е учредена и катедрата, която не е променила наименованието си до днес. От 2015 г. специалността е наречена „Стокознание и митническа дейност“, обясни деканът. 

Годишнината на катедра „Стокознание“ беше отбелязана на XIV Научна конференция с международно участие, в която се включиха и представители на бизнеса. Тя се организира от университета съвместно с Клуб 9000, където членуват специалисти от сферата на управление на качеството, сподели доц. Златева. По думите й провелият се форум е бил с ценна практична насоченост към намирането на пресечните точки между стокознанието, новите концепции за устойчиво потребление, зелената икономика и управлението на качеството. Изнесените на конференцията научни доклади са оформени в електронен сборник, който е достъпен за интересуващите се, допълни тя. 

Преподаването на дисциплината се е променило през тези 75 години. Докато в началото студентите са запознавани основно с качеството на стоките, в момента периметърът на знанието е изключително разширен, посочи доцентът. В наши дни се поставя акцент още върху безопасността на стоките, което е актуална насока. Обръща се внимание на идентификацията и фалшификацията, защото доказването на автентичността се превръща в сериозен проблем. Значим мащаб в работата придобива разработването на експресни методики за установяване на вредни вещества в хранителните стоки като пестициди, нитрати, синтетични оцветители, подсладители. В периметъра на специалността вече влиза и сертификацията, стандартизацията, системите за управление на качеството, за които Европейският съюз разработва много документи и регламенти, с които трябва да се хармонизира местното законодателство, допълни доц. Златева. Според нея важна е и защитата на потребителските интереси, тъй като в България не са много хората, които познават правата си и са склонни да се борят за тях. 

Тя припомни, че с влизането ни в Европейския съюз е изпълнено основното изискване за свободно движение на стоки. Една част от националните ни предприятия не успяха да оцелеят в новите условия и това наложи заедно със стремежа за разширяване на асортимента, навлизането на много стоки от внос. Едно време производството на хранителни стоки бе държавен монопол, предприятията се придържаха задължително към българските държавни стандарти, а сега, съгласно Закона за стандартизацията те са доброволни за спазване, т.е производителите сами решават дали да ги спазват или да си разработят собствени нормативни документи, допълни преподавателката. 

В момента в специалността „Стокознание и митническа дейност“ на Варненския икономически университет учат студенти в една административна група, заради наложеното през последните години ограничение на приема в направление икономика, уточни деканът на Стопанския факултет. По думите й освен бакалавърската, студентите могат да надградят подготовката си завършвайки и магистърската специалност „Качество и експертиза на стоките“, където са включени много полезни и интересни дисциплини, които им дават допълнителни знания в сертификацията, качеството и безопасността на стоките. След обучението си те намират професионална реализация като специалисти, които се грижат за внедряване на системи за управление на качеството в различни фирми, занимаващи се с производствена и търговска дейност. 

Доц. Златева съобщи, че част от научните разработки на колегите й от катедрата са насочени към възможността за подобряване на хранителната ценност на някои продукти и удължаването на съхранението им. Работата ни придобива практико-приложна насоченост, която се съчетава с теорията. Студентите също участват в много практически и лабораторни упражнения, посочи тя. 

Редица видни учени са работили в катедра „Стокознание“ на Варненския икономически университет и са оставили своя следа, каза още деканът. Сред тях са проф. Никола Ганчев, водил аналитична, органична и неогранична химия, проф. д-р инж. Борис Великов, който работи предимно в областта на промишлените стоки, проф. Стефан Цонев. Основоположник на дисциплината микробиология на стоките, която се преподава и до днес е проф. Владимир Станчев, завършил биология в Софийския университет. Проф. Андрей Андреев има принос в областта на стокознанието на хранителните стоки. 

 

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:25 на 24.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация