site.btaРегистърът, който съдържа информация за студентските кредити, се състои от две части — публична и вътрешна, каза Вержиния Цанкова

Регистърът, който съдържа информация за студентските кредити, се състои от две части — публична и вътрешна, каза Вержиния Цанкова
Регистърът, който съдържа информация за студентските кредити, се състои от две части — публична и вътрешна, каза Вержиния Цанкова
Народният представител от „Възраждане“ Ангел Янчев. Снимка: Иван Долев/БТА (БТ)

Регистърът, който съдържа информация за студентските кредити, се състои от две части — публична и вътрешна. Публичната част включва данни за седемте банки, задължени да публикуват информация за студентските и докторантските кредити, докато вътрешната съдържа над 40 хиляди активни кредита, обработвани ежедневно. Това заяви Вержиния Цанкова, главен секретар на Националния център за информация и документация (НАЦИД), по време на заседание на Комисията по образование и наука, на което бяха обсъдени новите отговорности на центъра.

Отговорът на Цанкова беше даден на въпрос от народния представител Ангел Янчев от партия „Възраждане“, който попита за актуалността и достъпността на регистъра на банките, предоставящи студентски кредити. Той отбеляза, че в регистъра са посочени седем банкови институции, но информация е налична само за една от тях.

Цанкова уточни, че НАЦИД е изпратил официални писма до всички банки, които имат право да кредитират студенти и докторанти, но част от тях все още не са качили необходимите данни. „Ще обърнем специално внимание на останалите шест банки, за да актуализират информацията си. Недопустимо е регистърът да не бъде пълен и полезен за студентите“, допълни тя.

Освен това бе посочено, че НАЦИД е изградил автоматична връзка между банките и висшите училища, която позволява проверка на студентския статус в реално време. По този начин се гарантира прозрачност и се улеснява процесът по отпускане на кредити.

/ХК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 17:53 на 24.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация