site.btaДвойно е поскъпването на плодовете и зеленчуците в Турция през май на годишна база


Плодовете и зеленчуците в Турция са поскъпнали двойно на годишна база през май, сочат статистически данни, поместени в турски медии.
Според данните за индекса на цените на храните за май 2025 г., публикувани от Фондацията за икономически изследвания на Турция (TEPAV), инфлацията при храните е 1,21 процента за периода от 1 до 31 май спрямо април.
През май се наблюдава намаление на цените на зелените чушки и краставиците, докато при лимоните, кивито и портокалите се наблюдава значително увеличение, пише "Економи газете".
В сравнение със същия период на миналата година цената на зеленчуците и плодовете през месец май в Турция е нараснала със 100 процента, а спрямо ноември м.г. поскъпването е 200 на сто.
През месец май 2024 г. ягодите са варирали между 50 и 75 турски лири за килограм, сливите между 45 и 80 лири, кайсиите от 30 до 60 лири, прасковите от 25 до 50 лири, а черешите от 60 до 100 лири.
През май 2025 г. цената на пазара в Истанбул за ягодите е между 100 и 130 лири, сливите 150-200 лири, кайсиите 70-100 лири, прасковите 130-180 лири, а черешите 150-300 лири. В същото време подобно двукратно увеличение се наблюдава и при цените на пазара в Анталия, Адана и Измир.
(На 31 май 2024 г. 100 турски лири са се равнявали на шест български лева, докато на 31 май т.г. съотношението на турската национална валута спрямо лева е 100:4).
Разлика в цените на пазара и в търговските вериги
На пазарите в Истанбул цената на сливите днес е между 200-250 лири (9-11 лева според актуалния валутен курс), цената на ягодите е между 120-150 лири (5-7 лева), прасковите се продават за 250 лири (11 лева), черешите за 200-350 лири (9-15 лева), а кайсиите за 85-120 лири (4-5 лева). В търговските вериги цената на сливите е между 170-240 лири (7-10 лева), ягодите - 130 лири (6 лева), прасковите за 200 лири (9 лева), а кайсиите за 60-90 лири (3-4 лева).
От зеленчуците най-евтини са картофите - между 20-30 турски лири (около лев).
Цените на доматите варират от 30 до 60 лири (1-3 лева) според сорта, като розовите домати са 60-100 лири (3-5 лева).
Краставиците от 60-80 лири през април спаднаха до 20-25 лири (около 90 ст.). Патладжаните се продават по 30 лири (1 лев) за килограм. Най-скъпи са броколите - 80-100 лири (3,50-4,40 лв.) за килограм и на карфиола - 100 лири (4,40 лв.), зеленият фасул 60-120 лири (3-6 лева) за килограм.
Цената на лимоните варира между 80 и 125 лири (3,50-5,50 лева) за килограм. Баснословно скъп е чесънът - 799 лири за килограм (около 35 лева).
Към момента дините се продават за 15-35 лири (0,60-1,50 лв.) за килограм, пъпешите - 50-60 лири (2,20-2,60 лева) за килограм.
Разликите в цените на зеленчуците се формират от веригите за доставки според логистичните разходи, пазарните кампании и състоянието на запасите. Особено при зеленчуците, които не са подходящи за транспортиране, и срокът на годност е кратък, цените се променят по-бързо в някои вериги. Магазините от веригата „Селскостопански кредит“ предлагат по-евтини продукти, защото купуват директно от производителя.
/МД/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина