site.btaСделките на зелено за новата реколта в Добричкия регион тръгнаха при по-високи цени, съобщават от браншови съюз

BOBSTH 10:35:01 05-05-2021
PP1034BO.003
Добрич - зърнени култури - сделки на зелено

Сделките на зелено за новата реколта в Добричкия регион тръгнаха при по-високи цени, съобщават от браншови съюз


Добрич, 5 май /Юлияна Христова, БТА/
Тръгнаха сделките на зелено за зърнените култури от новата реколта в Добричкия регион, съобщи на БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите й, след миналата лоша стопанска година се отбелязва ръст на изкупните цени и при пшеницата, и при слънчогледа и царевицата.
Макар пшеницата все още само да се зеленее върху площ от близо 1 200 000 декара, стопани договарят зърното за 370-380 лева за тон при стартова цена през 2020-а 280-300 лева. Председателят на браншовата организация коментира, че в сравнително хладното и влажно време тази пролет пшеничните масиви в региона са в добро състояние, няма зарази, като само в отделни микрорайони е пръскано срещу житни въшки.
Масовата сеитба на слънчогледа приключи и даже първите семена, засети около 10 април, вече поникнаха. Сделките на зелено за маслодайната култура започнаха от 850 лева за тон при 580 лева миналото лято, добави Жекова. Тя посочи, че и при царевицата вече се договаря новата реколта за 360 лева на тон при 300 лева година по-рано.
Сделките на зелено не са прецедент, обичайно търговците правят оферти по това време, защото договарят и корабите, с които ще върви износът, поясни председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. В очакване на жътвата земеделските стопани се надяват на още валежи, макар запасите от влага засега да са добри - достигат 40 на сто на 25 сантиметра дълбочина в чернозема, посочват от браншовия съюз. Но, ако по Гергьовден в Добруджа завали, се смята за много добър знак за бъдещата реколта.



/ПП/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 14:49 на 25.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация