site.btaДобринище удвоява населението си през зимния туристически сезон

BOBSTH 13:44:31 10-01-2017
IS1342BO.010
Добринище - зима - туристи

Добринище удвоява населението си през зимния туристически сезон


Добринище, 10 януари /Емил Михайлов, БТА/
Добринище почти удвоява населението си през зимния туристически сезон, особено през почивните дни, когато туристическата база с нейните около 3000 легла, е почти на 100 процента заета. Това каза пред репортер на БТА кметът на планинското курортно градче в подножието на Пирин Китан Галчев. През седмицата заетостта е около 80 процента, поясни той.
Скисезонът е в разгара си. Вече има достатъчно сняг, даже и в момента в района вали, а температурата днес по обед беше минус 11 градуса, разказа кметът. Пътят от Добринище до хижа "Гоце Делчев" се почиства редовно и е проходим. Работи седалковият лифт между планинските хижи "Гоце Делчев" /1450 м н. в./ и "Безбог" /2240 м н. в./. Обработени са и са отворени скипътят, който свързва двете хижи в Пирин, пистите "Безбог 1" и "Безбог 2", както и учебната писта край хижа "Гоце Делчев", която се обслужва от два влека.
Повечето от гостите ни сега са българи, съобщи Китан Галчев. От чужденците, предпочели курорта Добринище през зимата, преобладават руснаците и македонците, идват често и гърци, допълни кметът. Туристите според него са привлечени от добрите условия за скиспорт и сравнително ниските цени и уюта в хотелите, многобройните семейни хотелчета и къщи за гости и планинските хижи.
Към това се прибавят добрата кухня в местните механи и ресторанти и гостоприемството на домакините. Горещата минерална вода е друго богатство, с което природата е дарила Добринище, и любителите на балнео- и СПА процедурите могат да им се насладят и през зимата. През последните студени снежни дни навън има посетители и на открития басейн - джакузи на градския плаж, в което температурата на водата е 39 градуса, разказа още кметът Галчев.

/ИС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 03:21 на 09.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация