site.btaУвеличава се интересът към вината, произведени в Института по лозарство и винарство в Плевен, казва директорът му доц. Емил Цветанов

Увеличава се интересът към вината, произведени в Института по лозарство и винарство в Плевен, казва директорът му доц. Емил Цветанов
Увеличава се интересът към вината, произведени в Института по лозарство и винарство в Плевен, казва директорът му доц. Емил Цветанов
Доц. Емил Цветанов, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен. Снимка: Елина Кюркчиева

Увеличава се интересът към вината, произведени в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен. Това каза в интервю за БТА директорът му доц. Емил Цветанов.

През миналата година от лозовите масиви на института, които включват 360 дка винени лозя, 160 дка десертни, 20 дка маточници и около 9 дка вкоренилище, са добити 83 тона грозде. Продадени са 25 тона, а 58 тона са преработени на вино. От тях са произведени 36 тона вино - 25 тона бяло и 8 тона червено.

"Отчитаме сериозна промяна в положителен аспект към вината, произведени от института. Голямо влияние оказа и проведеното през септември за първи път в Плевен винарско изложение "Сторгозия". Оказа се, че много хора не знаят, че ИЛВ продава вино и десертно грозде за директна консумация", допълни доц. Цветанов.

Той каза още, че най-големи продажби са реализирани през декември. "Направихме много сериозни обороти, може би най-големите от 15 години насам - близо 70 000 лв., което за нашия институт е много добро постижение", подчерта директорът.

От ИЛВ разширяват асортимента като пускат на пазара бутикови вина "Гъмза" и "Рубин", предстои да се предложи на почитателите на "божествената напитка" и "Мискет отонел".

"Ракията ни всички я познават от около 24 години, тя е от реколта 1999 г. и е с платинена звезда за качество", подчерта доц. Цветанов. Допълнително на клиентите се предлагат бутилки "Каберне совиньон" и бяло обикновено вино под марката "Кайлъшки мискет".

"Приятно сме изненадани от големия интерес към нашите вина. Тези приходи ни дават възможност да дооборудваме избата, да направим материални разходи и за базата. Успяхме да купим нов трактор, две пръскачки, два съда за избата. Надяваме се тази година да закупим и хладилна камера за стабилизация на вината, както и още малко съдове за избата. Опитваме се да реинвестираме, защото няма как да правиш нещо, без да влагаш в машини и съоръжения", категоричен е директорът на ИЛВ в Плевен.

Климатичните промени оказват сериозно влияние върху грижите за лозите и добива от грозде

"Климатичните промени няма как да не оказват влияние върху нашата работа. Според анализи октомври месец миналата година е определен като най-топлия от както се правят измервания, с изключение на някои скандинавски държави", посочи доц. Цветанов. 

"Миналата година беше специфична. Ако се погледне изцяло като вегетационен период не е най-горещата или пък най-сухата, но беше някак си разделена на две части - много валежи и хладна пролет, което предизвика сериозен прираст в лозите, а след това суша, при която лозите не успяха да изхранят летораслите, да не говорим за гроздето. Допълнително в началото на юни, когато стана това рязко преминаване от влажно и хладно време към високи температури, имаше критични моменти. Тези, които успяха да напръскат навреме, запазиха реколтата, но имаше и винарни с почти нулева година. Гроздето като цяло никак не беше лошо, към края на сезона беше стигнало до 25 процента захарност", коментира доц. Цветанов.

Бяло или червено вино - избираме според сезона

Какво вино да изберем за трапезата според доц. Цветанов зависи по-скоро от сезона. През студеното време повече върви червеното вино, всеки тогава иска да се сгрее, а през лятото се предпочитат белите вина, които са по-леки, по-ефирни. Пелинът също е предпочитана напитка като за Трифон Зарезан от Института предлагат ограничено количество т.нар. наложен пелин. 

Трифон Зарезан - на 1 или на 14 февруари 

Относно спора за това кога трябва да се празнува Трифон Зарезан доц. Цветанов обясни, че от гледна точка на религиозната част на празника може да се приеме датата 1 февруари. От страна на биологията на лозата и климата като цяло в нашата страна по-приемливата дата е 14 февруари. "Във времето, когато е създаван нашият институт, лозята, които са се гледали тогава, не са били студоустойчиви. Тогава цялото лозарство е било загребно, защото тук температурите могат да паднат до толкова, че лозите да измръзнат. Затова и датата 14 февруари не е избрана случайно - това е времето, след което вероятността да настъпят големи студове е много по-малка. Това предполага по-малки поражения по лозите. Затова и ние, в Института по лозарство и винарство, държим на 14 февруари и всяка година празнуваме и зарязваме лозята на тази дата", подчерта доц. Цветанов.

"В началото на лозарската година си пожелавам всички работещи в института да сме здрави, да няма катаклизми във времето, да отгледаме здраво грозде и да напълним бъчвите с хубаво вино", каза още доц. Емил Цветанов.

Празничният Трифон Зарезан днес в Института по лозарство и винарство ще започне в 10:00 часа с посрещане на гостите в централната сграда. В 11:30 часа в лозовите масиви в местността Томовското ще се извърши и ритуалното зарязване на лозята.

/СС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:26 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация