ОБОБЩЕНИЕ

site.btaНападение срещу концертна зала в Подмосковието отне живота на най-малко 40 души и рани близо 150 души, а отговорност за атаката пое "Ислямска държава"

Нападение срещу концертна зала в Подмосковието отне живота на най-малко 40 души и рани близо 150 души, а отговорност за атаката пое "Ислямска държава"
Нападение срещу концертна зала в Подмосковието отне живота на най-малко 40 души и рани близо 150 души, а отговорност за атаката пое "Ислямска държава"
Снимка: АП

Стрелба, последвана от огромен пожар в концертната зала с 6000 места "Крокус сити хол" в Красногорск в Подмосковието, отне живота на най-малко 40 души. Ранените са 145 ранени. Сред пострадалите има и деца. 

Според различни източници нападателите са били между трима и петима. Те са носели тактически униформи и автоматични оръжия. Първо са открили огън по охраната на залата, намираща се в Крансогорск, което е северозападно предградие на руската  столица. След това нападателите са започнали да стрелят по зрителите, присъствали на концерт на групата "Пикник".

Каналите за новини в Телеграм - База и Маш, публикуваха кадри, на които се виждат най-малко двама въоръжени мъже, напредващи в залата. На други кадри се виждат трупове и групи хора, тичащи към изхода.

Според журналист на руската агенция РИА Новости нападателите са нахлули първо на партера на концертната зала, преди да открият огън и да хвърлят запалителна бомба или граната, която е предизвикала пожар, който бързо се е разраснал в цялата сграда.  "Хората, които бяха в концертната зала, легнаха на пода, за да се предпазят от стрелбата в продължение на 15-20 минути, след което започнаха да пълзят. Много успяха да излязат от залата", разказва репортерът на РИА Новости.

Според руското министерство на извънредните ситуации пожарникари са успели първо да евакуират стотина души през подземните зони на сградата. Сред тях евакуираните са били и членове на руската рок банда "Пикник", както и на членове на Симфоничния оркестър на Ленинградската област, който е трябвало да свири с рок групата. 

След евакуацията на тези хора,  е започнала операция да бъдат спасени хора, които се намирали на покрива на сградата. 

Последвали и усилия за овладяване на пожара, обхванал площ от 13 000 квадратни метра. В гасенето на пожара се включиха и хеликоптери, които изляха над сградата 160 тона вода.

После руските сили за сигурност казаха, че са започнали издирване на нападателите. Специалните части са претърсили подземния паркинг, целия първи етаж и част от втория на сградата, но не са могли да останат повече вътре поради гъстия дим.

След нападението реакции дойдоха ЕС, ООН, от Париж, Берлин,  Мадрид, на Белия дом, на италианския премиер Джорджа Мелони.

Говорителката на руското външно министерство  Мария Захарова заяви, че става дума за кървав терористичен акт и за чудовищно престъпление. Цялата световна общественост трябва да осъди "кървавия терористичен акт" в концертната зала "Крокус сити хол" в Красногорск, в Подмосковието, заяви  Захарова.

Белият дом каза, че в мислите си е редом с жертвите на ужасната атака и спомена за ужасяващи и трудни за гледане кадри.  Но говорителят на Белия дом Джон Кърби добави, че американското президентство няма на този етап индикация, че Украйна или украинци са замесени в атаката срещу концертната зала в Москва. "Не ви съветвам на този етап, който е толкова ранен, да правите връзка с Украйна", заяви Кърби.

Говорителят на ЕС Петер Стано заяви, че ЕС каза, че е потресен и шокиран от терористичната атака в Москва.

Министерството на външните работи на Германия изрази съболезнования във връзка с терористичното нападение в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието и призова за бързо разследване на инцидента. "Кадрите от ужасното нападение срещу невинни хора в "Крокус сити хол" в Московска област са ужасяващи. Необходимо е бързо да се разследват обстоятелствата на случилото се. Изказваме най-дълбоки съболезнования на семействата на жертвите", се казва в изявлението.

Френското външно министерство изрази съболезнования във връзка със смъртните случаи в концертната зала в Подмосковието. "Кадрите, които идват от Москва, са ужасяващи. Мислите ни са с жертвите и засегнатите, с руския народ. Необходимо е да се изяснят всички обстоятелства на тези отвратителни действия", се казва в изявлението на министерството.

Италианският премиер Джорджа Мелони осъди "отвратителния терористичен акт", извършен в Москва вчера, предадоха световните агенции. "Ужасяващото масово убийство на невинни цивилни в Москва е неприемливо", се казва в кратко изявление на Мелони, в което тя изразява и "пълната си солидарност с жертвите и техните семейства".

Испания заяви, че е "шокирана"  от нападението срещу концертна зала край Москва, при което загинаха най-малко 40 души, а близо 150 души бяха ранени. Мадрид заяви, че "осъжда всички форми на насилие".  "Шокирани сме от новините, идващи от Русия. Ние сме солидарни с жертвите, техните семейства и с руския народ. Испания осъжда всички форми на насилие", заяви испанското външно министерство в Екс.

ООН следи ситуацията около стрелбата в концертната зала "Крокус сити хол“, се казва в изявление на канцеларията на генералния секретар на световната организация. "Ние сме опечалени от тези новини. Опитваме се да получим повече информация за случилото се", каза Фархан Хак, говорител на Антониу Гутериш.

Украйна отрече всякаква отговорност за атаките. "Нека да бъдем ясни, Украйна няма нищо общо с тези събития", увери в Телеграм Михайло Подоляк, съветник на украинското президентство, чиято страна от две години се бори срещу руската инвазия.

Руски прокиевски бойци от Легиона "Свобода за Русия", които се сражават заедно с украинските сили, също отрекоха да са замесени в убийствената въоръжена атака в концертната зала в Подмосковието. "Подчертаваме, че Легионът не се бие с руски цивилни", казва групата, която добавя, че отговорност носи "терористичният режим на Путин".

Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието. Според него атаката е била организирана от тях, за да бъде обвинена Украйна и да се оправдае ескалация във войната. "Терористичният акт в Москва е планирана и нарочна провокация на руските специални служби по заповед на руския президент Владимир Путин. Целта на това е да се оправдаят още по-тежките удари по Украйна и обща мобилизация в Русия", казва украинското военно разузнаване (ГУР). То допълва, че атаката трябва да бъде възприемана като "заплаха на Путин да предизвика ескалация и да разшири войната".

Бившият руски президент Дмитрий Медведев увери, че Москва ще унищожи украинските лидери, ако се окаже, че те са замесени в тази атака. "Ако се установи, че става дума за терористи на режима на Киев, те трябва да бъдат намерени и унищожени безмилостно в качеството им на терористи. В това число и на лидерите на държавата, която е извършила такава жестокост", заяви Медведев в Телеграм.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че е руският президент Владимир Путин е  държан постоянно в течение на случващото се. Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че президентът на САЩ също е бил информиран за случващото се.

Преди две седмици американското посолство в Русия предупреди гражданите си, че екстремисти имат непосредствени планове за взимане под прицел на големи събирания в Москва, в това число и на концерти". Сега от посолството на САЩ в руската столица  заявиха, че са шокирани от масовата стрелба в концертната зала в Красногорск в Подмосковието, и изказаха съболезнования на руския народ. В изявление американското посолство посъветва гражданите на САЩ, които се намират в Москва, да избягват района на извършеното нападение.

"Ако САЩ разполагат или са разполагали с надеждни данни по този въпрос, те трябва да ги предадат незабавно на руската страна", заяви Мария Захарова.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че призивите на посолствата на САЩ и Великобритания към гражданите на тези страни, намиращи се в Москва, да не посещават търговски центрове и масови събирания в руската столица свиделства за това, че техните разузнавателни служби са разполагали с информация за възможен терористичен акт там. "На 7 март американското посолство призова своите граждани да не посещават търговски центрове (в Москва). След това същото направиха британците и още няколко страни. Това означава, че техните разузнавателни служби са получили информация и са знаели, че нещо ще се случи", заяви Вучич пред РТС 1.

Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое тази вечер отговорност за нападението в "Крокус сити хол" в Красногорск в Подмосковието. "Бойци на ИД "атакуваха голяма проява в покрайнините на руската столица Москва", твърди групировката в своя канал в приложението Телеграм, цитирана от Франс прес. Джихадистката групировка добавя, че след нападението нейният отряд, извършил атака,  "се е върнал безопасно в базата си". 

Руските правоприлагащи органи пък заявиха, че издирват нападателите. Те не уточниха дали към 20:00 ч. по Гринуич в сградата още е имало заподозрени.

Франс прес припомня, че на 3 март руските власти казаха, че са убили шестима предполагаеми бойци на "Ислямска държава" в операция, извършена в Ингушетия, в Кавказ.

Русия беше обект на много атаки в миналото, извършени от ислямистки групи, но също и на стрелби, извършени без политически мотив или приписвани на психически нестабилни хора.

През 2002 г. чеченски бойци взеха 912 души за заложници в московския театър "Дубровка", за да поискат изтеглянето на руските войски от Чечения. Заложническата криза тогава приключи с щурм на руските специални сили и със смъртта на 130 души.

/ГГ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:47 на 10.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация