site.btaОбщина Русе обяви конкурс за изработване на лого на Празника на торта "Гараш", а победителят ще получи 500 лева

Община Русе обяви конкурс за изработване на лого на Празника на торта "Гараш", а победителят ще получи 500 лева
Община Русе обяви конкурс за изработване на лого на Празника на торта "Гараш", а победителят ще получи 500 лева
Снимка: Архив/Бисер Тодоров, БТА

Община Русе обяви конкурс за изработване на официално лого на Празника на торта "Гараш". Поводът е предстоящото му четвърто издание, което ще се състои на 13 септември тази година, съобщиха от местната управа в крайдунавския град. 

Конкурсът се организира до 4 юли включително и има за цел да бъде създадено оригинално, разпознаваемо и функционално лого с подходящ тематичен слоган, което да се използва като визуална идентичност на празника. То трябва да представя тортата "Гараш" не само като сладкарско изкушение, но и като културен и гастрономически символ на град Русе. Право на участие имат всички желаещи. Проектите трябва да включват цветен и черно-бял вариант на логото, както и описание на концепцията. 

Жури ще оцени идеите по шест критерия - оригиналност, естетическа стойност и визуално въздействие, асоцииране с празника и града, възможност за прилагане на логото със слогана в различни формати, цветова хармония и техническа изпълнимост, както и съответствие с условията на конкурса. Победителят ще получи парична награда в размер на 500 лева и официална грамота от Община Русе.

Празникът на сладкия шедьовър неслучайно се организира в крайдунавския град. Според изследвания торта "Гараш" е създадена в Русе - в града, известен като "Малката Виена". Сладкото изкушение се ражда през 90-те години на 19-и век от кулинарните умения на Коста Гараш, който се позовава на рецептата за виенската торта "Сахер".

БТА припомня, че в миналогодишното издание на празника се включиха общо 36 любители сладкари. 

/ХТ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 21:41 на 19.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация