site.btaФестивалът "Банатски вкусотии - традициите на моето село" събра пазители на автентичния фолклор и на традиционните храни в село Асеново

Фестивалът "Банатски вкусотии - традициите на моето село" събра пазители на автентичния фолклор и на традиционните храни в село Асеново
Фестивалът "Банатски вкусотии - традициите на моето село" събра пазители на автентичния фолклор и на традиционните храни в село Асеново
Снимка: Елина Кюркчиева/БТА

Фестивалът "Банатски вкусотии - традициите на моето село" събра пазители на автентичния фолклор и на традиционните храни в село Асеново. В истински празник на кулинарното изкуство се превърна дванадесетото издание на фестивала, организиран от местното читалище "Петър Парчевич - 1927" в партньорство с Кметство село Асеново и Община Никопол. 

При откриването благослов отправи монсеньор Страхил Каваленов, епископ на Католическа Никополска епархия. "Банатската общност в нашия Никополски диоцез е значителна, тя направи през последните години важни стъпки за съхранение на своите традиции", подчерта монсеньор Каваленов. Той връчи на Мария Иванова, създател на фестивала, почетен знак на Католическия Никополски диоцез за това, че възражда и пази традициите на банатските българи. 

По време на фестивала в конкурси за най-автентично и най-вкусно ястие, за най-атрактивен щанд, за приготвяне на банатски вкусотии и други се представиха повече от двеста ястия. Предизвикателството пред участниците в конкурса "Кулинарно вдъхновение" бе да се покаже ястие във формата на заек или приготвено със заешко месо. Поводът е, че 2023 г. според китайския хороскоп е Година на заека.

Галушки на чорба, саланкарчета, влашки сарми, пушено панирано месо, банички с лук и кашкавал, жътварска чорба, погачи, сладкиши, дребни сладки и още много други кулинарни изкушения бяха представени по атрактивен начин на фестивала.  

Журито, което дегустира ястията и определи победителите в отделните конкурси, бе ръководено от Малинка Маринова, председател на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство (АУРХ) в България и директор на Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" в Плевен. 

Сред оценяващите бе и Ангел Ангелов, който приготви боб по банатска рецепта в 150-годишен казан. Тайната на рецептата е, че се прибавя пащърнак и т.нар. листа – вид домашна юфка. 

Атракция на фестивала бе и щандът за въртяно кафе, варено на пясък, което показаха група мъже от видинското село Антимово.

Част от програмата на фестивала включваше и фолклорни изпълнения на състави от различни селища на страната.

Идеята за организиране на кулинарно-фолклорният фестивал "Банатски вкусотии – традициите на моето село" се ражда след посещение на секретаря на читалището Мария Иванова на събитие в унгарския град Козард.

Първото издание се провежда през 2011 г. Целта на фестивала в Асеново е да популяризира и съхрани кулинарните традиции на различните населени места и етноси, представени в кулинарни изложби и демонстрации на живо, както и представянето на местния фолклор чрез народни носии и музикални изпълнения.

/АКМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:52 на 13.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация