site.btaНадяваме се на по-добри дни за пазара на лавандула, каза Джамиля Жигарева, фермер от Братя Даскалови

Надяваме се на по-добри дни за пазара на лавандула, каза Джамиля Жигарева, фермер от Братя Даскалови
Надяваме се на по-добри дни за пазара на лавандула, каза Джамиля Жигарева, фермер от Братя Даскалови
БТА, Джамилия Жигарева, която притежава ферма за лавандула от над 100 декара в землището на Братя Даскалови Снимка: Кореспондент на БТА в Стара Загора Емил Димов

Последните две години няма особено голям пазар за лавандулата и етеричните масла, извличани от нея, но се надяваме това да се промени и да дойдат по-добри дни. Това каза пред БТА Джамилия Жигарева, която притежава ферма за лавандула от над 100 декара в землището на с. Братя Даскалови и е един от изложителите на Лавандуловия базар на занаятите, фермерите и изкуствата, който е част от Международния фестивал на лавандулата в Чирпан.

На базара се предлага голям асортимент от продукти с лавандулов аромат, масло или цвят. Букет от лилавото цвете се търгува по 3 лева, а шишенце лавандулова вода се търгува по 6 лв. Спреят от лавандула е на цена 10 лв., докато шишенце от 50 милилитра етерично масло от цветето е на цена 20 лв. На базара се предлагат и различни лечебни продукти, чиито цени варират между 10 и 20 лв. Всички предлагани продукти са на местни производители.

Жигарева заяви още, че производителите в момента са на ръба, но щом са се заели да работят няма как да спират. "Изкупните цени в момента са много ниски, а да извлечеш маслото е изключително скъпо. Искаме да съхраним традицията и предадем плодовете на нашия труд на хората. Избрах лавандулата, защото е автентично българска и се получават качествени етерични масла. Направих консултации със специалисти от Института по розата и етеричните култури в Казанлък и се сдобих със сертифициран разсад от българския сорт "Севтополис", каза Жигарева.

Тя разказа, че е родена в Азербайджан, но е живяла 30 години в Москва. "Не знаех, че когато дойда в България ще се занимавам с лавандула. Намерих си ниви и започнах да отглеждам културата. Първоначално сама продавах, а след това реших да затворя процеса – имам дестилерия за студено пресовани масла. Вече имам и цех за преработка на мед", допълни производителят.

 

/СЛС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 21:34 на 20.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация