site.btaПотребителската кошница поскъпва в края на май на годишна база основно заради плодовете и зеленчуците, по данни на ДКСБТ

Потребителската кошница поскъпва в края на май на годишна база основно заради плодовете и зеленчуците, по данни на ДКСБТ
Потребителската кошница поскъпва в края на май на годишна база основно заради плодовете и зеленчуците, по данни на ДКСБТ
БТА, София (2 юни 2025) Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов (на снимката) дава брифинг в централата на комисията, на който прави седмичен обзор за движението на цените на едро при основните хранителни продукти, плодовете и зеленчуците. Снимка: Минко Чернев/БТА (ВЯ)

В потребителската кошница има разлика от 12 лева през третото десетдневие (16-30) на месец май в сравнение със същия период на предходната година, ако се закупуват стоките по единична бройка. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов по време на брифинг в централата на комисията, на който представи седмичния обзор на ценовото движение на едро при основни хранителни продукти, плодове и зеленчуци. По думите му това не е инфлация, а разлика в майските цени на храните като сбор. От тези 12 лева, 9 лева се дължат изцяло на поскъпването на плодовете и зеленчуците.

"В момента метеорологичните условия са топли и относително стабилни, което ще доведе до по-ритмични доставки и предлагане. Ситуацията при зеленчуците обаче е по-различна. При плодовете има добро произведено количество, поради което се очаква поевтиняване на пазара на плодове и зеленчуци", заяви Владимир Иванов.

(следва)

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 03:40 на 04.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация