site.btaПленер „Вода, земя и огън“ събира различни поколения керамици в троянското село Дълбок дол

Пленер „Вода, земя и огън“ събира различни поколения керамици в троянското село Дълбок дол
Пленер „Вода, земя и огън“ събира различни поколения керамици в троянското село Дълбок дол
Снимка: Цветан Донковски, личен архив

Пленер „Вода, земя и огън“ събира различни поколения керамици в троянското село Дълбок дол. От утре (25 август) до 1 септември те ще са гости на председателя на Дружеството на троянските художници (ДТХ) Цветан Донковски. В неговия дом ще изработят своите керамични скулптури, които по-късно ще бъдат опалени и представени в изложба.

Пленерът се организира за четвърти път, а целта му е да се срещнат помежду си керамици от различни поколения, с разнообразни начини на работа. За една седмица да се съберат на едно място, да работят заедно, да обменят мисли и идеи, каза за БТА Донковски.

 Сред участниците е преподавателят в Художествената академия Момчил Мирчев, преподавателят в Нов български университет Димитър Петров, Силвия Чанева, Василена Ганковска от Виена, както и ученичката Александра Калчева. „Всяка година каним по един ученик, за да се срещне с утвърдени автори и да види какво го очаква по пътя на керамиката и изкуството“, добави Донковски. 

 В неделя (27 август) участниците в пленера ще присъстват на демонстрационно изпалване на керамика в огневата пещ на Донковски

„След като я изградих, реших, че това съоръжение е добре да го споделя с колеги и приятели, за да усетим аромата на пламъчното изпалване на керамика“, каза Донковски.

Той посочи, че изпалването в подобна пещ трае по-дълго време, около 10 часа, температурата може да достигне над 1200 градуса и не се контролира от никакви електронни уреди. 

Цветан Донковски обясни, че ще бъдат изпалени творбите на студенти от Софийския университет, които създадоха по време на уъркшоп по керамика „Силата на земята“ отново в дома на твореца в края на юли.

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:15 на 15.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация