site.btaБесарабски българин от Болградски район посмъртно е награден с орден "За храброст" трета степен

Бесарабски българин от Болградски район посмъртно е награден с орден "За храброст" трета степен
Бесарабски българин от Болградски район посмъртно е награден с орден "За храброст" трета степен
Снимки: сайтът на Арцизкия общински съвет

С орден "За храброст" трета степен посмъртно е награден бесарабският българин  Георгий Димов от българското село Виноградовка, Арцизка община в Болградски район.

Наградата от президента на Украйна Володимир Зеленски орден „За храброст“ трета степен (посмъртно) бе връчена на семейството на загиналия българин от заместник-кмета на Арцизката община  Олена Шаталова и началника на отдела за гражданско-военно сътрудничество на Първи отдел на Болградския районен териториален център Александър Калчев. Това е съобщено на сайта на Арцизкия общински съвет.

Орденът е присъден  на Георгий Димов за храброст, проявена при защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Заедно с наградата на семейството бе връчен и възпоменателен медальон (монета) на 95-а отделна десантно-щурмова бригада, в която е служил загиналият българин. 

Георгий Димов е  роден на 20 юни 1986 г. в село Виноградовка, Арцизки район, Одеска област.  През януари 2025 г. той е призван в редовете на украинската армия.

На 26 юни 2025 г. войникът Георгий Димов,  военен стрелец от десантно-щурмовия взвод на десантно-щурмовата рота на военно поделение А 1910, загива  по време на вражески минометен обстрел близо до селище Юнаковка в Сумска област. Погребан е в родното му село.

/ИКВ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 13:56 на 19.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация