site.btaБразилски учен получи Световната награда за прехрана за принос към отглеждането на растения с по-малко химикали


Бразилска изследователка, която се противопоставя на химическите торове и изследва биологично базирани подходи за по-устойчиво производство на храни, е удостоена с тазгодишната Световна награда за прехрана (World Food Prize), съобщи АП.
Изследванията на микробиолога Марианжела Унгрия помогнаха на страната ѝ да се превърне в селскостопанска сила - постижение, което сега ѝ спечели 500 000 долара от базираната в Айова, САЩ, фондация World Food Prize.
Унгрия изследва биологични препарати за третиране на семена и почви в продължение на 40 години и работи с бразилски фермери, за да приложи своите открития.
„Все още не мога да повярвам. През целия ми живот всички ми казваха, че това е неправдоподобно, че вървя по грешен път, че са нужни химикали и т.н. И тогава получих най-важната награда в света на селското стопанство!“, казва Унгрия в интервю.
Норман Борлауг, който получава Нобелова награда за мир през 1970 г. за работата си по драстично увеличаване на добивите на земеделски култури и намаляване на заплахата от глад в много страни, основава Световната награда за прехрана. От връчването на първата награда през 1987 г. досега с нея са удостоени 55 души.
Унгрия разказва, че е израснала с желанието да облекчи глада. В началото на кариерата си тя решава да се съсредоточи върху процес, наречен биологично свързване на азота, при който почвените бактерии се използват за насърчаване на растежа на растенията. По това време земеделските стопани в Бразилия и по света не са склонни да намалят използването на азотни торове, които значително увеличават производството на култури, но водят до емисии на парникови газове и замърсяват водните пътища.
Унгрия проучва как бактериите могат да взаимодействат с корените на растенията, за да произвеждат азот по естествен път. След това тя демонстрира работата си върху тестови участъци и започва да работи директно със земеделските производители, за да ги убеди, че няма да се наложи да жертват високите добиви, ако преминат към биологичен процес.
Работата й е свързана с увеличаване на добивите на няколко култури, включително пшеница, царевица и фасул, но е особено ефективна при соята. Оттогава Бразилия се превърна в най-големият производител на соя в света, изпреварвайки Съединените щати и Аржентина.
Наградата на Унгрия ще бъде връчена в Де Мойн, Айова, през октомври, на годишна среща на селскостопански изследователи и служители от цял свят.
/ВБ/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина