Европейски парламент - Прессъобщение

site.btaИнформационен бюлетин за сесията на Европейския парламент, 6-9 юни 2022 г. 

Проект на дневен ред:

http://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/agendas.html;

Следете на живо пленарната сесия (EbS+):

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=bg;

Мултимедиен център:

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/home

 

Пресконференции и други събития:

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming?d=20200211&lv=ALL

Сайт на ЕП за аудиовизуални материали:

http://audiovisual.europarl.europa.eu/;

 

Alert

Изменение на климата: Парламентът ще настоява за по-бързи действия на ЕС и енергийна независимост

Евродепутатите ще обсъдят и гласуват ключови проектозакони на ЕС за борба с изменението на климата чрез драстично намаляване на емисиите на парникови газове и за защита на работните места и гражданите.

В сряда, в две сесии за гласуване от 13.30 ч. и от 18.00 ч. (българско време), след пленарния дебат във вторник, Парламентът ще приеме позицията си по осем предложения, които са част от пакета "Подготвени за цел 55 през 2030 г.". Това е планът на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. и постигане на нулеви нетни емисии на парникови газове (климатична неутралност) до 2050 г. в съответствие с Законодателен акт на ЕС за климата. Одобрените текстове ще представляват мандат на Парламента за преговори с правителствата на ЕС по окончателните закони.

Досиетата са следните:

Реформа на схемата за търговия с емисии (СТЕ), включително преразглеждане на СТЕ по отношение на авиацията и Схемата за компенсиране и намаляване на въглеродните емисии в международното въздухоплаване (CORSIA)

- Безплатни квоти за промишлеността, които се преустановяват по-бързо, а гражданите се включват по-късно в СТЕ II

Механизъм на ЕС за въглеродна корекция по границите (CBAM)

- По-широк обхват и по-бързо прилагане на новия инструмент за борба с изместването на въглеродни емисии

Емисии на парникови газове в други сектори (разпределение на усилията)

- По-строга траектория, по-голяма прозрачност и по-малка гъвкавост за емисиите на парникови газове на държавите членки в други сектори

Стандарти за емисиите на CO2 за леки автомобили и микробуси

- Траектория за постигане на нулеви емисии при пътна мобилност през 2035 г. за нови леки автомобили и леки търговски превозни средства

Земеползването, промените в земеползването и горското стопанство  (LULUCF)

-Новата цел на ЕС за поглъщане на въглеродни емисии де факто ще увеличи целта на ЕС за намаляване на емисиите до 2030 г. до 57%

Социален фонд за климата

- Нов фонд за подпомагане на най-засегнатите от енергийна бедност и бедност по отношение на мобилността да се справят с повишените разходи, свързани с енергийния преход.

                     

Процедурни кодове: 2021/0211(COD) 2021/0207(COD) 2021/0204(COD) 2021/0214(COD)   2021/0200(COD) 2021/0197(COD) 2021/0201(COD) 2021/0206(COD) 

Дебати: вторник, 7 юни 2022 г.

Гласуване: сряда, 8 юни 2022 г.

Процедура: Обикновена законодателна процедура

Пресконференция: Сряда, 8 юни, 15.30 ч. българско време, с Паскал Канфен (Renew, Франция), председател на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI)

 

Връзки:

Изменение на климата: Евродепутатите настояват за ускорени действия на ЕС и енергийна независимост (17.5.2022)

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20220516IPR29636/izmenenie-na-klimata-ep-iska-uskoreni-deystviia-na-es-i-energhiyna-nezavisimost

Видео: "Подготвени за цел 55 през 2030 г - гласуване на основните предложения от пакета за климата: Изявление на Паскал Канфен (Renew, FR) - председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI)"

http://audiovisual.europarl.europa.eu/video/I225465/

Прессъобщение :Законодателен акт за климата: ЕП потвърждава споразумението относно неутралността по отношение на климата до 2050 г. (24.06.2021)

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20210621IPR06627/ep-potvrzhdava-sdelkata-za-neutralnostta-po-otnoshenie-na-klimata-do-2050-gh

Служба на ЕП за парламентарни изследвания: Действия в областта на климата в Европейския съюз: Последно състояние на нещата (14.12.2021 г.)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2021)698844

Мултимедиен материал

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/european-green-deal_17506

 

Alert

Войната в Украйна: Резултатите от срещата на върха на ЕС, председателят на Върховната рада и време за въпроси към Борел

В сряда евродепутатите ще обсъдят резултатите от последната среща на върха на ЕС за Украйна. В същия ден председателят на Върховна рада  на Украйна Руслан Стефанчук ще направи обръщение в пленарна зала.

В рамките на дебата с председателите Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен Парламентът ще направи оценка на заключенията от извънредната среща на Европейския съвет от 30-31 май, на която държавните и правителствените ръководители от ЕС постигнаха съгласие по шестия пакет от санкции срещу Русия заради нейната военна агресия срещу Украйна. Новият пакет включва, наред с другото, забрана за внос на руски нефт по море, като същевременно се предоставя временно изключение за вноса по тръбопроводи.

По-късно сутринта, в 12.30 ч. българско време, председателят на Върховната рада (парламента) на Украйна Руслан Стефанчук ще говори лично пред членовете на ЕП по време на официално заседание в пленарната зала на Страсбург.

Във вторник следобед евродепутатите ще отправят запитване до ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел относно усилията на ЕС за справяне с последиците от войната в Украйна за трети страни. Дебатът ще бъде организиран във формат "време за въпроси", при който членовете на ЕП задават кратки последователни въпроси на Върховния представител.

Дебати/формално заседание: Вторник, 7 юни, и сряда, 8 юни

Процедура: Време за въпроси към Върховния представител, Изявления на Европейския съвет и на Комисията и официално заседание

 

Връзки

Заключения на Европейския съвет, 30-31 май 2022 г.

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/05/31/european-council-conclusions-30-31-may-2022/

Мултимедиен материал

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/russian-aggression-against-ukraine_22401

 

Alert

"Това е Европа": Ирландският министър-председател Михал Мартин ще говори пред Парламента

В сряда от 10.00 ч. българско време евродепутатите ще обсъдят Европейския съюз и неговите бъдещи перспективи с ирландския министър-председател Михал Мартин.

Това ще бъде третият от поредицата дебати за ЕС, озаглавени "Това е Европа". През март евродепутатите посрещнаха министър-председателя на Естония Кая Калас, а през май обмениха мнения с министър-председателя на Италия Марио Драги.

След речта на г-н Мартин ще има серия от изказвания на лидерите на политическите групи.

Михал Мартин е министър-председател на Ирландия от 27 юни 2020 г. Преди това той е бил министър на външните работи, на предприятията, търговията и заетостта, на здравеопазването и на образованието в различни правителства.

Връзки

Биография на Михал Мартин

https://www.gov.ie/en/biography/36751-micheal-martin/

 

Бъдещето на Европа: предложения за изменение на Договорите на ЕС

В четвъртък евродепутатите ще призоват за първия набор от конкретни промени в основополагащите документи на Европейския съюз, за да се гарантира, че очакванията на гражданите ще бъдат изпълнени.

Проектът за резолюция ще бъде обсъден и подложен на гласуване в четвъртък. През 12-те месеца на Конференцията за бъдещето на Европа бяха повдигнати няколко ключови въпроса за институционална реформа, като например премахването на гласуването с единодушие в Съвета на ЕС в повечето области, разширяването на правомощията на ЕС в областта на здравеопазването и енергетиката и др. Очаква се членовете на ЕП да се съсредоточат върху някои от тях в проекторезолюцията.

Резолюцията трябва да бъде приета преди срещата на върха на Европейския съвет на 23-24 юни, на която лидерите на ЕС могат официално да започнат процеса на преразглеждане на Договорите на ЕС чрез свикване на Конвент. Очаква се в средата на юни Комисията да обяви  как възнамерява да предприеме последващи действия във връзка с Конференцията. Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент (AFCO) ще продължи да работи по допълнителен доклад, в който ще бъде изложен целият спектър от позиции на членовете на ЕП относно начина, по който следва да се променят Договорите, като се вземат предвид всички предложения на Конференцията, които изискват институционална реформа.

 

Контекст

На заключителната церемония на 9 май в Страсбург председателят на ЕП Роберта Мецола, френският президент Еманюел Макрон от името на председателството на Съвета на ЕС и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получиха от съпредседателите на Изпълнителния съвет на Конференцията нейния окончателен доклад. Той включва 49 предложения, включващи повече от 300 мерки по 9 теми, въз основа на 178 препоръки от европейските граждански панели, принос от националните панели и събития, идеи от европейското младежко събитие и 43 734 становища по 16 274 идеи, записани на многоезичната цифрова платформа.

 

Дебат: четвъртък, 9 юни 2022 г.

Гласуване: четвъртък, 9 юни 2022 г.

Процедура: незаконодателна резолюция

 

Връзки

Конференцията за бъдещето на Европа приключи своята работа

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20220509IPR29102/konferentsiiata-za-bdeshcheto-na-evropa-prikliuchi-svoiata-rabota

Бъдещето на Европа: Амбициозни предложения на пленарната Конференция за преразглеждане на Договорите за ЕС

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20220429IPR28218/ambitsiozni-predlozheniia-na-plenarnata-konferentsiia-za-prerazghlezhdane-na-doghovori

Служба на ЕП за парламентарни изследвания - накратко: Конференция за бъдещето на Европа (20.01.2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_ATA(2021)690610

Законодателен влак

https://www.europarl.europa.eu/legislative-train/theme-a-new-push-for-european-democracy/file-future-of-europe

Процесът на Конференцията за бъдещето на Европа

https://futureu.europa.eu/rails/active_storage/blobs/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbHNvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fbe274ff16e79b4d729dfddfb77a5a6a664da7cf/CoFoE_Process_EN.jpg 

График на Конференцията за бъдещето на Европа

https://futureu.europa.eu/uploads/decidim/attachment/file/14587/CoFoE_Timeline__3_.jpg

Мултимедиен материал

https://multimedia.europarl.europa.eu/package/conference-on-future-of-europe_17609

 

Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде обявен в Страсбург

В сряда, 8 юни, по обяд в Европейския парламент ще бъде обявен носителят на Европейската филмова награда на публиката LUX за 2022 г.

Представители на трите филма, номинирани за наградата, ще бъдат в Страсбург и ще се изкажат пред евродепутатите. Те ще говорят за поуките, които могат да се извлекат от историите, представени в техните филми.

Членовете на ЕП ще чуят и почетния гост - оцелялата от Сребреница г-жа Мунира Субашич, която ще пътува до Страсбург заедно със създателите на филма „Quo Vadis, Аида?“

Научете повече за възможностите за медиите да интервюират и да се срещнат с представителите на филмите тук.

 

Контекст

Носителят на наградата  LUX на публиката - присъждана съвместно от Парламента и Европейската филмова академия, в партньорство с Европейската комисия и мрежата Europa Cinemas,  се избира съвместно от членовете на ЕП и от европейската публика (всеки от тях участва с 50% в крайното решение).

Церемония по награждаването: Сряда, 8 юни, 13:00 ч.  (българско време)

Пресконференция: Сряда, 8 юни

 

Връзки

Безплатни снимки - „ЛУКС“ - Европейска филмова награда на публиката 2022 г.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/lux-award-2022_21004

Кандидатствайте за интервюта с номинираните за наградата LUX, като попълните този формуляр

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/LUXAward2022

 

Alert

Войната в Украйна: Евродепутатите искат ЕС да продължи да изпълнява външнополитическите си ангажименти

В отговор на войната на Русия в Украйна, евродепутатите ще призоват Версайската декларация да бъде изпълнена по-бързо чрез съществена промяна във външната политика на ЕС.

В набор от препоръки към държавите членки на ЕС и Жозеп Борел, Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, членовете на ЕП ще изложат визията си за бъдещето на външната политика, политиката на сигурност и отбраната на ЕС, като се позоват на дълбоките и дълготрайни геополитически последици от войната на Русия срещу Украйна.

Членовете на ЕП са в готовност да поискат реален напредък в изпълнението на пътната карта, договорена наскоро от държавните и правителствените ръководители на ЕС. Тя беше изложена в заключенията на Европейския съвет от 24 и 25 март и в т.нар. Версайската декларация относно руската агресия срещу Украйна, както и в укрепването на отбранителните способности, намаляването на енергийните зависимости и изграждането на по-стабилна икономика на ЕС.

Версайската декларация беше приета от държавните и правителствените ръководители на ЕС в отговор на войната на неофициалната им среща във Версай, Франция, на 10 и 11 март 2022 г.

За повече подробности можете да намерите повече информация в това прессъобщение.

Пленарният дебат с участието на Жозеп Борел ще се проведе във вторник вечер, а гласуването е насрочено за сряда.

Във вторник вечерта евродепутатите ще обсъдят доклад относно сигурността в региона на Източното партньорство и ролята на общата политика за сигурност и отбрана. Гласуването на този доклад ще се състои в сряда.

*           *           *

Процедурен код: (2022/2039(INI)

Дебат: вторник, 7 юни

Гласуване: Сряда, 8 юни

Процедура: Доклад по собствена инициатива

 

Връзки

Мултимедиен център на ЕП

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/russian-aggression-against-ukraine_22401

 

Alert

Турция: състоянието на правата на човека продължава да се влошава

Членовете на ЕП ще предупредят Турция, че трябва да подобри състоянието на правата на човека, ако иска да продължи преговорите за присъединяване.

Въпреки че напоследък отношенията между ЕС и Турция отбелязват леко подобрение, членовете на ЕП са обезпокоени от продължаващото влошаване на основните права и върховенството на закона в страната.

По време на дебата в понеделник и гласуването на годишния доклад за Турция във вторник се очаква евродепутатите да приветстват готовността на Турция да действа като посредник във войната на Русия срещу Украйна и да подчертаят, че е жизненоважно ЕС и Турция да си сътрудничат добре в областта на външната политика и сигурността. Вероятно евродепутатите ще повдигнат въпроса за това, че президентът на Турция се противопоставя на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

 

Контект

Поради липсата на продемократични усилия, преговорите за присъединяване с Турция на практика са в застой от 2018 г. насам.

Дебат: понеделник, 6 юни

Гласуване: вторник, 7 юни

Процедура: Доклад по собствена инициатива

 

Връзки

2021 Доклад на Комисията по външни работи относно Турция, 18.05.2022 г.

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2022-0149_EN.html

Прессъобщение: Малка или никаква перспектива на ЕС за тази Турция, казват евродепутатите, 25.04.2022 г.

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220425IPR27820/little-to-none-eu-perspective-for-this-turkey-say-meps

Процедурно досие

https://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2021/2250(INI)&l=en

 

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:52 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация