site.btaБлизо 100 участници се включиха в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература

BOBSTH 10:59:31 05-05-2020
MM1059BO.022
Шумен - национален конкурс - литература

Близо 100 участници се включиха в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература


Шумен, 5 май /Станимир Савов, БТА/
Деветдесет и трима рецитатори подадоха заявки за участие в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, който тази година се провежда в онлайн формат, заради извънредно положение в страната. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация в Шумен.
В първата възрастова група със свои рецитаторски изпълнения се включиха 15 деца до 11 години. Най-голям брой заявки за участие - 35, са получени във възрастовата група за ученици над 11 години. При непрофесионалистите тази година участваха 12 души, а при професионалните артисти - 10 участници. В новата категория "Дигитална поезия" са изпратени 21 видеа. В тазгодишното издание на конкурса няма подадени заявления за участие в групата за студенти по сценични изкуства, отбелязват от общинския пресцентър.
От там припомнят, че по регламент участниците рецитираха произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия, заснети на видеоклип, с общо времетраене до 10 минути. В новата категория "Дигитална поезия" нямаше възрастови ограничения. Всички видеоклипове с изпълненията вече са качени в канала на конкурса в YouTube - Рецитаторски конкурс - Шумен.
Предстои журито в състав проф. Здравко Митков (председател) и членове доц. Юрий Дачев и Йоана Буковска-Давидова да разгледа изпълненията на участниците и да отличи най-добрите сред тях. Победителите ще бъдат обявени на 11 май - Денят на Шумен. За всички класирани на първо, второ и трето място в отделните групи са предвидени парични и специални награди, допълват от общинския пресцентър.

/ММ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 09:59 на 28.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация