site.btaИнститутът по лозарство и винарство в Плевен отбелязва Трифон Зарезан с ритуал в местността Томовското

BOBSTH 10:52:31 13-02-2019
MM1052BO.007
Плевен - Трифон Зарезан - институт

Институтът по лозарство и винарство в Плевен отбелязва Трифон Зарезан с ритуал в местността Томовското


Плевен, 13 февруари /Малин Решовски, БТА/
Институтът по лозарство и винарство в Плевен организира утре ритуал по зарязване на лозята по случай Трифон Зарезан, съобщи за БТА проф. Иван Пачев - директор на института.
Той уточни, че празникът ще започне в 10.30 часа в сградата на института, след което в научно-експерименталната база в местността Томовското ще бъдат зарязани лозите. Традиционно в ритуала участва Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, добави проф. Пачев.
ИЛВ в Плевен е създаден през 1902 г. като районът на Плевен е определен за особено подходящ за тази цел от проф. Пиер Виала от Парижкия земеделски институт. В началния период работата е за спасяване на лозарството от филоксерното нашествие и организиране на първите лаборатории у нас за научни изследвания на европейско ниво.
Повече от сто години институтът има значими за лозарската практика изследвания за обогатяване на лозовия асортимент със селекционирани десертни и винени сортове, създаване на съвременни технологии за механизирано отглеждане на лозата, нови методи за борба с болестите.
През 1965 г. България достига своя апогей като заема първо място в света по износ на десертно грозде, площите с десертни и винени сортове са над 2 млн. дка, произвеждани са над 100 млн. присадени вкоренени лози, от които половината за износ.
Най-новите проекти на специалистите в Плевен са насочени към създаване на нови сортове лози, издръжливи на ниски температури, на капризите на времето и на климатичните промени, както и на болестите по лозата, допълни проф. Иван Пачев.

/ММ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 23:59 на 21.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация