site.btaПовече прозрачност дава новият правилник на СОС, според групата на ГЕРБ в съвета

BOBSTH 13:50:01 09-07-2020
MH1349BO.040
СОС - нов правилник - прозрачност

Повече прозрачност дава новият правилник на СОС, според групата на ГЕРБ в съвета


София, 9 юли /София Господинова, БТА/
Повече прозрачност, яснота в процедурите, повишаване на възможността за контрол на работата на районните кметове и синхронизиране с променените закони. Това са основните цели за промените в правилника за работа на Столичния общински съвет /СОС/, които се разглеждат на днешното заседание на съвета.
Работата по тях започна в края на миналата година, е припомнила председателят на работната група за промените в правилника и общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС Силвия Христова, цитирана от пресцентъра на СОС. "Ясно разписаните правила и процедури и тяхното спазване от всички са гаранция, че работата ни в името на града и неговите жители, ще бъде организирана на необходимото високо ниво", е казала още тя.
Публикуване на докладите с проектите за решения на електронната страница на общинския съвет, излъчване на откритите заседания на комисиите в социалните мрежи на СОС и запазването им в архив, публикуване на протоколите от заседанията на комисиите и отразяване поименното гласуване на членовете им по всеки въпрос - това са част от предвидените промени. Христова е припомнила още, че и в момента заради пандемията, онлайн заседанията на съвета и комисиите се излъчват във Фейсбук, но правилникът предвижда това да продължи и занапред. Въвежда се и контрол под формата на питания от страна на общинските съветници върху работата на районните кметове, подобно на питанията към кмета на Столична община.
Промените в правилника са по предложение на групата ГЕРБ-СДС и ще улеснят достъпа на граждани, юридически лица и институции до заседанията на съвета и комисиите, до решенията и материалите, на чиято база са взети, отбелязват от СОС.
/МХ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 23:30 на 13.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация